457
Πολλές... σκιές και ακόμη περισσότεροι ψίθυροι ταλανίζουν την Microsoft | Facebook

#MeToo: αλληλογραφία υπαλλήλων της Microsoft ανοίγει τον ασκό του Αιόλου

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2019, 23:00
Πολλές... σκιές και ακόμη περισσότεροι ψίθυροι ταλανίζουν την Microsoft
|Facebook

#MeToo: αλληλογραφία υπαλλήλων της Microsoft ανοίγει τον ασκό του Αιόλου

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2019, 23:00

Μετά την Google, την Amazon και την Uber, ακόμη ένας «κολοσσός» κατηγορείται για δεκάδες περιστατικά διακρίσεων και σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος των γυναικών υπαλλήλων της.

Η Microsoft αναγκάστηκε να παρέμβει «εσωτερικά» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εις βάρος αντρών υπαλλήλων της πως… απλώνουν το χεράκι τους παραπάνω απ’ όσο πρέπει.

Όπως αναφέρει το Quartz, το όλο θέμα ξεκίνησε με την ανταλλαγή κάποιων «εσωτερικών» e-mail μεταξύ γυναικών υπαλλήλων της εταιρείας στις 20 Μαρτίου: μια γυναίκα παραπονέθηκε σε μια συνάδελφο της πως δεν βλέπει προοπτικές ανέλιξης εντός της Microsoft και μέσα σε λίγες ώρες δεκάδες γυναίκες βγήκαν μπροστά και κατάγγειλαν τόσο διακρίσεις εις βάρος τους, όσο (ακόμη χειρότερα) δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από τους (άντρες) προϊσταμένους τους.

Κάποιες μίλησαν για ένα όχι και τόσο διακριτικό φλερτ, άλλες για άβολα αγγίγματα και άλλες πως κάποιοι προϊστάμενοι τούς ζήτησαν να κάτσουν… στα γόνατα τους, λες και ήταν κοριτσάκια.

Συνολικά, 90 σελίδες αλληλογραφίας περιήλθαν στην κατοχή του Quartz – φυσικά και του τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού της εταιρείας, που έσπευσε άμεσα να σβήσει την… φωτιά, προτού πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τελικά, στις 29 Μαρτίου, και μετά από συνεχιζόμενα παράπονα πως οι καταγγελίες των γυναικών «θάβονται» προκειμένου οι θήτες να μην αντιμετωπίσουν τις όποιες συνέπειες, αναγκάστηκε να παρέμβει η υπεύθυνη του τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού, Κάθλιν Χόγκαν.

«Είναι φρικιαστικό να ακούμε όλα αυτά τα παράπονα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση αυτή. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα ως εταιρεία», είπε η Χόγκαν με το γνωστό σιβυλλικό και ελαφρά… αεριτζίδικο ύφος του executive.

Παρόλ’ αυτά, κάτι έγινε: όπως ανακοινώθηκε, μεχρι τις 22 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί συνεχείς συνεδρίες ανάμεσα στις γυναίκες που έχουν κάνει τις καταγγελίες και τον ίδιο τον CEO της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα.

Οι πρώτες συνεδρίες απέδωσαν, όπως λένε οι ιθύνοντες, καρπούς καθώς σε αυτές συμμετείχαν 100-150 εργαζόμενοι.

Και έπεται συνέχεια…

Η περίπτωση της Κέιτι Μουσούρις

Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία μηνύεται από γυναίκα υπάλληλο της για περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το 2014, η πρώην υπάλληλος του τμήματος Trustworthy Computing, Κέιτι Μουσούρις  (σσ. προφανώς Ελληνοαμερικανίδα), κατέθεσε μήνυση εναντίον της Microsoft καταγγέλλοντας τον τομεάρχη της για σεξουαλική παρενόχληση άλλων γυναικών του τμήματος το 2008.

Μάλιστα οι δικηγόροι της τονίζουν ότι η Microsoft διερεύνησε το θέμα, αποδείχθηκε ότι όντως ο συγκεκριμένος υπάλληλος ήταν ένοχος και το μόνο που έκανε ήταν να τον μεταθέσει σε άλλο τμήμα.

Επίσης, η υπάλληλος κατάγγειλε ότι η εταιρία κάνει συστηματικά διακρίσεις εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στην εταιρία, αμείβοντάς τις με λιγότερα χρήματα και στερώντας τους προαγωγές, προβιβάζοντας αντ’ αυτού άντρες με λιγότερα προσόντα και εμπειρία.

Υποστήριξε μάλιστα ότι έχασε μια σημαντική προαγωγή ενώ βρισκόταν σε άδεια μητρότητας το 2012, με τη θέση να καταλαμβάνεται τελικά από άντρα υπάλληλο, με σημαντικά μικρότερη εμπειρία.

Η Κέιτι Μουσούρις

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...