764
Μητσοτάκης και Ερντογάν παρακινούν ο ένας τον άλλον να καθήσουν. Οι υπουργοί των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι λιγότερο σφιγμένοι | Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Χάλκη, τζαμιά, Κυπριακό και… Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2019, 10:06
Μητσοτάκης και Ερντογάν παρακινούν ο ένας τον άλλον να καθήσουν. Οι υπουργοί των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι λιγότερο σφιγμένοι
|Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Χάλκη, τζαμιά, Κυπριακό και… Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2019, 10:06

Οι επαφές με την Αγκυρα ποτέ δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, ούτε καν όταν γίνονταν «εντός έδρας» –αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη την τελευταία φορά που ήρθε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και τι ακούστηκε στο Προεδρικό, στο Μαξίμου και στη Θράκη (εδώ). Αυτή τη φορά όμως, πολλά ήταν διαφορετικά.

Αυτό τουλάχιστον περιγράφει η επίσημη γραμμή ενημέρωσης για τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Γίνεται λόγος για «αλλαγή στον τόνο και στις αποχρώσεις του διαλόγου» με την Τουρκία και μάλιστα όπως μεταδίδεται από τη Νέα Υόρκη η συζήτηση των δύο ανδρών έγινε και έξω από το πρωτόκολλο. «Πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε» είπε έλληνας αξιωματούχος που ξέρει τι ειπώθηκε στη συνάντηση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μπορεί πολλά, μπορεί και τίποτα. Σε κάθε περίπτωση η «θητεία» του κ. Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά ξεκινά με μια πολύ θετική συνάντηση με τον «Σουλτάνο» σε μια προσπάθεια να μπουν οι σχέσεις με τη γείτονο σε νέες βάσεις ύστερα από μια τετραετία όπου δημιουργήθηκαν παράμετροι που κανείς δεν είχε υπολογίσει –πραξικόπημα κατά Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016, Προσφυγικό.

Οπως ανέφερε στην ανταπόκρισή της για «Τα Νέα» η Δήμητρα Κρουστάλλη χαρακτηριστικό του καλού κλίματος είναι ότι η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και «παρότι ο Πρωθυπουργός έθεσε τα ζητήματα με πολύ καθαρό τρόπο στον τούρκο πρόεδρο, η συζήτηση εξελίχθηκε με ειλικρίνεια και έξω από το πρωτόκολλο».

Ενδεικτικό είναι ότι ο Ερντογάν θυμήθηκε τη συμβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δήλωσε ότι ελπίζει να κάνει το ίδιο και ο γιος του και σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ασφαλώς δύο θεμελιώδη προβλήματα όπως το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό δεν λύνονται σε μια συνάντηση 60 λεπτών στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο υπήρξαν δύο ζητήματα υψηλού συμβολισμού που ετέθησαν στο τραπέζι. «Η πρόοδος σε αυτά θα μπορούσε να είναι άμεση και να αποτελέσει τον δείκτη ειλικρίνειας και καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά» σημείωσαν «Τα Νέα» στο ρεπορτάζ τους.

Το πρώτο ζήτημα αφορά τη θρησκεία. Μολονότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν είναι θέμα αμιγώς διμερές –αφορά την υποχρέωση της Αγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας– ο κ. Μητσοτάκης το έθεσε στον Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον κ. Μητσοτάκη ότι όχι μόνο αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα, αλλά και ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με την ελληνική ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα συγκληθεί τους επόμενους μήνες.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα ασχοληθεί με όλα τα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες και η προετοιμασία του ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν είναι βεβαίως μόνο η Τουρκία «υπόλογη» στο θέμα. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε μεν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, αλλά κυρίως ζήτησε να λειτουργήσουν δύο τζαμιά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη – το δεύτερο είναι πιο εύκολο να τεθεί σε λειτουργία.

Το δεύτερο ζήτημα είναι πιο πεζό αλλά εξίσου σημαντικό και αφορά στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Οπως ανέφεραν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η τουρκική πλευρά αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και επειδή εκτιμούν ότι η πορεία της θα είναι ακόμα καλύτερη ευελπιστούν σε βελτίωση των οικονομικών σχέσεων και σε υπερδιπλασιασμό του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών – από 4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, να αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ.

Κυπριακό – Μεταναστευτικό

Δεν είναι πάντως ότι δεν συζητήθηκε το Κυπριακό. Πάντα κατά την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, ο Ερντογάν παρατήσει ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι εποικοδομητική, για να του απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης ότι συντάσσεται με την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μεριδίου, και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Οσο για το Μεταναστευτικό–Προσφυγικό, η ελληνική πλευρά ζήτησε να επανέλθουν οι προσφυγικές ροές στον αριθμό που υπήρχε στις αρχές του χρόνου και ήταν εξαιρετικά μειωμένος. Επίσης, δήλωσε ότι θεωρεί εφικτό να ελέγξει η Τουρκία τα δίκτυα διακίνησης στο εσωτερικό της αλλά και στη θάλασσα και συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές. Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν «βοηθήστε μας στο Μεταναστευτικό για να σας βοηθήσουμε κι εμείς στο αίτημα για αύξηση των πόρων για το Μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Η συνέχιση του διαλόγου για το θέμα αυτό ανατέθηκε στον Γιώργο Κουμουτσάκο και στον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Για την Ιστορία στη συνάντηση της Νέας Υόρκης συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη Μαρία Θεοφίλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...