877
Στις Καστανιές Εβρου, μετανάστες στην γκρίζα ζώνη πετούν πέτρες στους έλληνες αστυνομικούς | REUTERS/Huseyin Aldemir

Νέες «μάχες» στις Καστανιές Εβρου – χιλιάδες άνθρωποι στα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2020, 10:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/03/2020 19:22
Στις Καστανιές Εβρου, μετανάστες στην γκρίζα ζώνη πετούν πέτρες στους έλληνες αστυνομικούς
|REUTERS/Huseyin Aldemir

Νέες «μάχες» στις Καστανιές Εβρου – χιλιάδες άνθρωποι στα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2020, 10:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/03/2020 19:22

Σχεδόν 15.500 απόπειρες εισόδου στην ελληνική επικράτεια έγιναν το Σάββατο και την Κυριακή στη συνοριακή γραμμή του Εβρου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τα περιστατικά συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και την Κυριακή . Τουλάχιστον 4.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνείο των Καστανιών, όπου απωθούνται από τους έλληνες αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί απαντούν με χρήση χημικών στον πετροπόλεμο που δέχονται από πλευράς των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών.

Eνας αστυνομικός τραυματίστηκε από πέτρα που δέχτηκε στο πρόσωπο, το μεσημέρι της Κυριακής και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τις πρώτες βοήθειες, είναι καλά στην υγεία του και παρά τον τραυματισμό του, ζήτησε σύντομα να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Στον χώρο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατός. Οι πρόσφυγες – μετανάστες επιτίθενται εκσφενδονίζοντας πέτρες και ξύλα κατά των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπαθούν να τους απωθήσουν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα του στρατού και της αστυνομίας έχουν υποστεί φθορές από τον πετροπόλεμο. Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.

Στο σημείο, συνεχίζουν να καταφθάνουν με κάθε μέσο, μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία, σύμφωνα με μαρτυρίες, και με τη βοήθεια του τουρκικού στρατού.

Συγκεκριμένα, από τις έξι το πρωί του Σαββάτου έως τις έξι το πρωί της Κυριακής, αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Εβρο) σε 9.972 άτομα.

Από τις έξι το πρωί της Κυριακής μέχρι τις επτά το απόγευμα, αποτράπηκε η είσοδος σε 5.500 άτομα, ενώ έγιναν 60 συλλήψεις για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Αστυνομικοί και στρατιώτες στην ελληνική πλευρά των συνόρων και πίσω από τον φράκτη οι πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα – SOOC/Achilleas Chiras

Εγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες, ενώ, όπως υποστηρίζεται από τις ίδιες πηγές, οι εισελθόντες δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ανάφλεξη στο Ιντλίμπ της Συρίας, μιας και προέρχονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Σομαλία.

Στις Καστανιές Εβρου, έλληνες αστυνομικοί από τη μία μεριά του φράκτη και πρόσφυγες και μετανάστες από την άλλη – SOOC/Achilleas Chiras

Η νύχτα στο τελωνείο των Καστανιών, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς, κατά διαστήματα, οι μετανάστες έκαναν προσπάθειες για να σπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό.

Πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην γκρίζα ζώνη στις Καστανιές Εβρου -SOOC/Achilleas Chiras

Οι συγκεντρωμένοι πετούσαν πέτρες, φλεγόμενα ξύλα στους αστυνομικούς, οι οποίο έκαναν ρίψεις δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.

Ο στρατός καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες.

Γύρω στις δύο τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «από τη 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί από το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα, ενώ με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος».

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Δεκατρείς χιλιάδες άνθρωποι στα σύνορα

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για άνοιγμα των τουρκικών  συνόρων.

Πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν περάσει τα σύνορα περπατούν στην Ορεστιάδα, το Σάββατο -SOOC/Achilleas Chiras

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας (του Σαββάτου) καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.

Αμείωτες οι αφίξεις στη Λέσβο

Οι ροές συνεχίζονται και στη Λέσβο, όπου συνολικά, το Σάββατο και τα ξημερώματα της Κυριακής, περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σε παραλίες της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου, στις περιοχές Σκάλες Συκαμιάς, Εφταλού και νότια του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Πρόσφυγας από το Κονγκό μόλις έχει φτάσει στη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου, το Σάββατο – SOOC/Konstantinos Tsakalidis
Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν έφτασαν το πρωί της Κυριακής, στη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου – SOOC/Konstantinos Tsakalidis
Μία λέμβος με πρόσφυγες από το Κογκό και τη Γκάμπια φτάνει στις ακτές της Σκάλας Συκαμιάς στη Λέσβο, το Σάββατο – SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...