347
Υεμένη: πρόσφυγες μοιράζονται το λιγοστό γεύμα τους | EPA/YAHYA ARHAB

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: ο αριθμός των υποσιτισμένων δεν σταματά να αυξάνεται

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 13:28
Υεμένη: πρόσφυγες μοιράζονται το λιγοστό γεύμα τους
|EPA/YAHYA ARHAB

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: ο αριθμός των υποσιτισμένων δεν σταματά να αυξάνεται

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 13:28

Ξεχασμένος δίπλα στα μεγάλα γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, ο υποσιτισμός εξακολουθεί να πλήττει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου, παρά το ότι χρόνο με τον χρόνο εντείνει την παρουσία του.

Ο ΟΗΕ επιμένει πάντως να χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου. Ετσι η ετήσια έκθεση για τη Διατροφική Ασφάλεια που ετοίμασαν οι οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι το 2018 περίπου 820 εκατομμύρια άνθρωποι (10,8% του παγκόσμιου πληθυσμού) ήταν σε κατάσταση πείνας. Από αυτούς τα 149 εκατομμύρια είναι παιδιά.

Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς από το 2015, μια οπισθοδρόμηση που μας έφερε στα επίπεδα του αριθμού των υποσιτισμένων της περασμένης δεκαετίας. Η γαλλική εφημερίδα Monde σημειώνει ότι η πείνα επεκτείνεται παρά το ότι θεωρητικά και μόνο παράγουμε αρκετά τρόφιμα και για τα 7,7 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη. (Αλλά ας σκεφτούμε και πόσα πετάμε στα σκουπίδια.)

Ο ΟΗΕ προσεγγίζει τη διατροφική ανασφάλεια ως ποσοτικό και ποιοτικό πρόβλημα, δηλαδή δεν είναι μόνο ζήτημα πόσο τρώνε οι άνθρωποι αλλά και αν τρέφονται υγιεινά. Στην Αφρική εντοπίζεται το σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς σχεδόν το 20% του πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με την πείνα. Στην Ασία η πείνα πλήττει πάνω από το 12% του πληθυσμού, ενώ στη Λατινική Αμερική και στις χώρες της Καραϊβικής στην επικίνδυνη ζώνη είναι περίπου το  7%.

Δύο ακόμη δεδομένα από την έκθεση προβληματίζουν. Η κατάσταση ανασφάλειας, αφενός, δεν πλήττει εξίσου τον πληθυσμό γιατί οι γυναίκες είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε κατάσταση πείνας σε σύγκριση με τους άνδρες. Το άλλο αφορά τον αριθμό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων που αυξάνεται, ιδίως στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στους ενήλικες – ένα φαινομενικό παράδοξο που εξηγείται από την κακή ποιότητα της τροφής που καταναλώνουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος της διεθνούς κοινότητας για «μηδενική πείνα» ως το 2030, εκ των πραγμάτων φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Η καταπολέμηση της πείνας, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, είναι το μεγάλο στοίχημα του επόμενου επικεφαλής του FAO (του οργανισμού του ΟΗΕ για τη γεωργία), του Κινέζου Κου Ντονγκιού, υφυπουργού Γεωργίας στη χώρα του. Αναλαμβάνει τον Αύγουστο σε αντικατάσταση του Βραζιλιάνου Ζοζέ Γκρασιάνο ντα Σίλβα. Οι προοπτικές ωστόσο δεν φαίνονται ευοίωνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...