274
H πιο ακριβή ποικιλία του κελυφωτού φιστικιού, το «πράσινο φιστίκι του Μπρόντε» ή «πιστάτσιο βέρντε ντι Μπρόντε» | Dipartimento Reg. Le Agricoltura UO S8.12 Bronte

Οι φιστικιές που χρήζουν αστυνομικής προστασίας

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 16:52
H πιο ακριβή ποικιλία του κελυφωτού φιστικιού, το «πράσινο φιστίκι του Μπρόντε» ή «πιστάτσιο βέρντε ντι Μπρόντε»
|Dipartimento Reg. Le Agricoltura UO S8.12 Bronte

Οι φιστικιές που χρήζουν αστυνομικής προστασίας

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2019, 16:52

Στη Σικελία, οι φυτείες που παράγουν κελυφωτά φιστίκια – τα γνωστά φιστίκια Αιγίνης – προστατεύονται από… τους καραμπινιέρους.

Και ο λόγος είναι ότι πρόκειται για πολύτιμη πηγή εισοδήματος και εύκολο στόχο για τους επίδοξους κλέφτες, οι οποίοι προ ετών είχαν κατορθώσει να αφαιρέσουν 300 κιλά καρπού από τις φυτείες στις πλαγιές του ηφαιστείου της Αίτνας και πέριξ της πόλης Μπρόντε, όπου καλλιεργείται η πιο ακριβή ποικιλία του φιστικιού, το «πράσινο φιστίκι του Μπρόντε» ή «πιστάτσιο βέρντε ντι Μπρόντε».

Ο αξιωματικός της αστυνομίας Νικολό Μοράντι λέει ότι εκείνος και οι συνεργάτες του είναι ήδη προετοιμασμένοι για τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή.

Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί θα περιπολούν την ημέρα και μέχρι και δώδεκα το βράδυ, ενώ θα χρησιμοποιήσουν μέχρι και ελικόπτερα!

Όπως αναφέρει το BBC, οι φυτείες εκτείνονται σε 30 στρέμματα, η συγκομιδή ισοδυναμεί σχεδόν με το 1% της παγκόσμιας σοδειάς, ενώ η τιμή τους είναι η υψηλότερη.

Συχνά τα σιτσιλιάνικα φιστίκια αποκαλούνται «πράσινος χρυσός» και κοστολογούνται γύρω στα 15,50 ευρώ το κιλό.

Η τιμή των «πιστάτσιο βέρντε ντι Μπρόντε» είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη των αμερικανικών και ιρανικών φιστικιών, όπως αναφέρει το BBC, διότι έχουν καλύτερη γεύση και διατηρούν για μεγαλύτερο διάστημα το πράσινο χρώμα τους.

Οι πιστοποιημένοι καλλιεργητές του είναι 230 και το Μπρόντε υπόκειται στο καθεστώς της Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΕΟΠ).

Δεδομένης της τιμής του καρπού και του ότι η παραγωγή είναι περιορισμένη και μόνον ανά διετία, αποτελεί στόχο των κλεφτών, που δρουν τη νύχτα, εξ ου και χρειάζεται η αστυνομική φύλαξη.

Το 2009 εκλάπησαν 300 κιλά αξίας 4.600 ευρώ με σημερινές τιμές κι έτσι ο δήμαρχος του Μπρόντε απευθύνθηκε στους καραμπινιέρους.

Το 2017 η σοδειά έφθασε τους 1.250 τόνους, ενώ το 2015 είχε καλύτερη απόδοση, 1.400 τόνους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...