956
Η είσοδος στον χώρο των εργασιών του Φόρουμ | ΔΤ/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Πώς έγιναν οι Δελφοί έτσι ξαφνικά κάτι σαν το ελληνικό Νταβός;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 4 Μαρτίου 2019, 07:10
Η είσοδος στον χώρο των εργασιών του Φόρουμ
|ΔΤ/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Πώς έγιναν οι Δελφοί έτσι ξαφνικά κάτι σαν το ελληνικό Νταβός;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 4 Μαρτίου 2019, 07:10

Στις 7 το πρωί της Παρασκευής, ένας άντρας από την Αφρική μπήκε στο ξενοδοχείο «Ερμής» στους Δελφούς. Έψαχνε για δωμάτιο για το βράδυ, για τον ίδιο και άλλα τρία άτομα από την πρεσβεία στην οποία εργάζεται. Είχαν ξεκινήσει χαράματα από την Αθήνα, για να έρθουν στο Forum, το οποίο δεν φαντάζονταν ότι θα είναι τόσο ενδιαφέρον.

Δεν ήταν οι μόνοι. Κι άλλοι έψαχναν δωμάτια με αγωνία από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, καθώς είδαν από τη δημοσιότητα ότι κάτι πολύ ενδιαφέρον συμβαίνει στον Ομφαλό της Γης. Αξιωματούχοι όπως ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφεραν στις ομιλίες τους τη διεθνή απήχηση του Forum. «Το ακούω να συζητείται κι εκτός Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Πώς έγιναν οι Δελφοί έτσι ξαφνικά κάτι σαν το ελληνικό Νταβός;

Πρώτα-πρώτα, υπάρχει τεράστια ανάγκη στην Ελλάδα για συζήτηση. Αυτό που γίνεται στη Βουλή ή στα τηλεπαράθυρα δεν έχει την παραμικρή σχέση με συζήτηση, με διάλογο και ιδίως με τα πραγματικά προβλήματα.

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συζητιούνται όλα. Ο λαϊκισμός, ο τομέας του Δημοσίου και η αποτελεσματικότητά του, η τεχνολογία blockchain, η ανάγκη να βρεθούν νέα επαγγέλματα λόγω της καινοτομίας, τα όρια των αλγόριθμων, η Αφρική που αναδύεται, η Κίνα που βασιλεύει, το μέλλον της Ευρωζώνης, η κλιματική αλλαγή, η γεωπολιτική και τα ενεργειακά, η εθνική ασφάλεια, η Ρωσία, η διαγενεακή ηγεσία, η ακροδεξιά, η ναυτιλία, ο πολιτισμός, η διασπορά, το μέλλον της Δημοκρατίας «δυτικού τύπου». Χωρίς φωνές και με μεγάλη στόχευση στο μέλλον. Από στοχαστές, πολιτικούς, ανθρώπους της αγοράς, δημοσιογράφους, δημοσιολόγους, ανθρώπους με αξιώματα, δημόσιους λειτουργούς, τραπεζίτες και ακαδημαϊκούς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μακάρι να φτάσουμε σύντομα να δούμε, όπως στο Νταβός, παρουσίες όπως της 16χρονης σουηδής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ που κάνει κάθε Παρασκευή αποχή από το σχολείο της, σαν κραυγή για την κλιματική αλλαγή.

Το Forum έχει εξελιχτεί σε μαγνήτη. Έτσι κι αλλιώς, οι ίδιοι οι Δελφοί είναι μαγνήτης, είναι ο Ομφαλός της Γης, είναι ένα μοναδικής ομορφιάς, αξίας και σημασίας σημείο. Το Πολιτιστικό Κέντρο τους, με την Ελένη Αρβελέρ ως πρόεδρο, είναι σημείο αναφοράς από τη δεκαετία του ’70 και το Forum έρχεται σαν ένα τελείως φυσικό event για το Κέντρο.

Το Delphi Economic Forum ξεκίνησε πριν από τέσερα χρόνια, ως μια ιδέα των κυρίων Τσομόκου, Τρίκαρδου και Μπενίτσα. Η ιδρυτική αυτή τριάδα απευθύνθηκε σε προσωπικότητες και ιδρύματα, ινστιτούτα και εταιρίες, προκειμένου να εξασφαλίσει συνεργασίες. Τα κατάφεραν, και όλοι αναρωτιόμαστε μετά τη φετινή υπερπαραγωγή πώς θα σχεδιαστεί το Forum του 2020, το 5ο της σειράς.

Ο ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός διαΝΕΟσις συμμετέχει ως program partner στο Delphi Economic Forum για τρίτη χρονιά. «Βασική μας αποστολή είναι η αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου για την επίλυση των κρίσιμων διαρθρωτικών προβλημάτων της Ελλάδας. Εκεί ακριβώς συμβάλλει το Φόρουμ», τονίζει στο Protagon ο γενικός διευθυντής του διαΝΕΟσις, Διονύσης Νικολάου. «Το Delphi Economic Forum προάγει αυτόν τον διάλογο, συγκεντρώνοντας εξαιρετικής ποιότητας τεχνοκράτες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, επιχειρηματίες. Συμμετέχουμε και βοηθάμε στην τεκμηρίωση των θεμάτων και φυσικά σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Πιστεύουμε ότι με τον διάλογο μπορούμε να επιτύχουμε την συναίνεση, που είναι το ζητούμενο από την κοινωνία σήμερα».

Socializing και ευτράπελα

Επί πέντε ημέρες, η ευρύτερη περιοχή Δελφών – Αράχωβας αστυνομοκρατούνταν. Τα περιπολικά αλλά και τα αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες καθώς και τα διπλωματικά οχήματα κινούνταν ασταμάτητα. Για τους κατοίκους των Δελφών, από τη μια είναι μια αναπάντεχη οικονομική ένεση. Από την άλλη, όμως, η υπερβολική αστυνομική παρουσία γεννούσε την απορία «ποιος φυλάει την υπόλοιπη Ελλάδα;» Απορία ανάλογη με αυτήν που διατυπώνεται στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης, καθώς και κάθε φορά που φιλοξενείται μια διεθνής σύνοδος.

Για την Αράχωβα, κάθε Σαββατοκύριακο του χειμώνα είναι high season. Για τους Δελφούς, όμως, όχι. Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, το χωριό περνά μια πολύ low season, έως το τέλος Μαρτίου. Για τέταρτη χρονιά φέτος, αυτό σπάει με τη διοργάνωση του Forum των Δελφών. Τα ξενοδοχεία όλα γεμίζουν, ενώ ο πρόεδρος του Forum Συμεών Τσομώκος (όπως είπε ο ίδιος στην έναρξη) δεν απορρίπτει την ιδέα της επέκτασής του μελλοντικά προς την Ιτέα, το Γαλαξίδι, το Χρισσό. Μέχρι στιγμής, εκτός από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο, το ξενοδοχείο «Αμαλία» φιλοξενεί πληθώρα εκδηλώσεων, ενώ event πραγματοποιούνται και σε άλλους χώρους, όπως το Μουσείο των Δελφών και η Άμφισσα.

Τα «hot» σημεία των Δελφών είναι τα εστιατόρια Πατρικό, Δίον, Βάκχος και καφέ με θέα όπως το Τηλεσκόπιο ή το Δελφικόν. Οι ντόπιοι δεν βιάζονται. Διαθέτουν μια δελφική ηρεμία, μια ξεκούραστη ευγένεια. Με κάποιον μαγικό τρόπο, όλος αυτός ο κόσμος του Forum, πολυάσχολος, αγχώδης και βιαστικός στην καθημερινότητά του, τρώει χωρίς να συνωστίζεται αλλά, μολονότι ζορίζεται να παρκάρει σε έναν χωριό που δεν φημίζεται για τους ευρύχωρους δρόμους του, κινείται χωρίς να φωνάζει.

  • Πολλά τραπέζια διοργάνωσαν εταιρείες, τράπεζες, οργανισμοί. Το βράδυ της Παρασκευής το Club Άστρα ήταν το trend για πολλούς επισκέπτες.
  • Από τα πιο ενδιαφέροντα δείπνα ήταν το κλειστό για περίπου 30 καλεσμένους, με θέμα «An outlook on the Transatlantic relations», με την παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.
  • Συμμετέχοντες χαμηλών τόνων, όπως ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, προτίμησαν το βράδυ της Παρασκευής να δειπνήσουν σε low profile ταβέρνες, όπως ο «Γαργαντούας».
  • Κάποιοι πήγαν για ύπνο νωρίς, όπως ο Τζέφρι Πάιατ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διότι το Σάββατο η μέρα ενδεικνυόταν για σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε για σκι και την Κυριακή, ενώ ο Τζέφρι Πάιατ προτίμησε να κάνει ποδήλατο βουνού.
  • Η Αράχωβα είχε το δικό της μερίδιο. Το βράδυ του Σαββάτου, οι περισσότεροι έφαγαν εκεί.
  • Το βράδυ του Σαββάτου οι οδηγοί παράνομα παρκαρισμένων αυτοκινήτων στην Αράχωβα έβρισκαν κλήσεις και τις πινακίδες τους να λείπουν.
  • Στην ταβέρνα «Καπλάνης» της Αράχωβας συνέπεσαν ο Κώστας Μπακογιάννης με την Όλγα Γεροβασίλη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη το βράδυ της Παρασκευής. Μάλιστα, η κυρία Γεροβασίλη και ο κ. Φλαμπουράρης δεν κρατήθηκαν και άρχισαν να τρώνε στο πόδι, με χαρτοπετσέτες, από τα κρέατα που είχε στο τραπέζι του ο κ. Μπακογιάννης, όπως μας διηγήθηκαν πελάτες που βρέθηκαν μπροστά στο «χαριτωμένο» αυτό περιστατικό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...