433
|

Θα δοθεί προτεραιότητα στη Σάμο διαβεβαιώνει ο Πέτσας μετά το «αντάρτικο» του δημάρχου

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2019, 10:45

Θα δοθεί προτεραιότητα στη Σάμο διαβεβαιώνει ο Πέτσας μετά το «αντάρτικο» του δημάρχου

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2019, 10:45

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού–Μεταναστευτικού ανέλυσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη σκιά και της έντασης που υπάρχει στη Σάμο όπου ο δήμαρχος απείλησε να παραιτηθεί.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Πέτσας τόνισε ότι έως το καλοκαίρι θα είναι έτοιμα όλα τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά, και ότι προτεραιότητα έχει η Σάμος, η οποία φιλοξενεί πάνω από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Θα υπάρξει μια κλειστή δομή δυνατότητας φιλοξενίας 5.000 ατόμων για να αντικαταστήσει αυτό το χάος» είπε συγκεκριμένα για τη Σάμο, το κλειστό κέντρο της οποίας αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χειμώνα», όπως είπε ο κ. Πέτσας, για να συμπληρώσει: «Θα είναι η πρώτη δομή που θα τεθεί σε λειτουργία» είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την «τραγική κατάσταση» στο νησί.

Ο κ. Πέτσας επέμεινε ότι είναι ενήμεροι για τις κινήσεις της κυβέρνησης όλοι οι τοπικοί παράγοντες, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και βουλευτές. «Δεν μπορώ να δεχτώ πως δεν υπάρχει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, μπορώ να ακούσω τις επιφυλάξεις για τα επόμενα βήματα, είμαι εδώ να τα συζητήσουμε» πρόσθεσε.

Μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν την Τετάρτη από τον ίδιο και τον αρμόδιο υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή (εδώ), υπήρξαν αντιδράσεις, ιδίως στη Σάμο.

Ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Στάντζος και το δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισαν το βράδυ να παραιτηθούν αντιδρώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την δημιουργία κλειστής προσφυγικής δομής στο νησί. Ο κ. Στάντζος επιβεβαίωσε στο ΣΚΑΪ ότι θα στείλει επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να του γνωστοποιήσει την παραίτησή του ιδίου αλλά και του δημοτικού συμβουλίου.

«Θέτω την παραίτησή μου αν δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή. Σταθείτε δίπλα μου. Ο κόσμος με έβγαλε δήμαρχο και θα με ρίξει το σύστημα. Νοιώθω περήφανος που επί δυόμισι μήνες υπηρέτησα ως δήμαρχος», ανέφερε ο κΣτάντζος κατά τη διάρκεια του ιδιαίτερα φορτισμένου έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με το Σαμιακό Βήμα.

«Παραιτούμαστε και εμείς αν παραιτηθεί ο δήμαρχος. Και η δική μας παραίτηση είναι δεδομένη», είπε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Νίκος Κατρακάζος.

Κατά τα άλλα, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε και αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). «Εχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες ελέγχου ώστε να δοθούν τα εύσημα σε όσες λειτουργούν σωστά και να απομακρυνθούν όσες λειτουργούν παρασιτικά» είπε.

Παράλληλα, στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού–Προσφυγικού, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι περιλαμβάνονται η φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και οι αυξημένες επιστροφές μεταναστών.

«Στόχος μας είναι η μεταφορά 20.000 προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η επιστροφή 10.000 ατόμων μέχρι τις αρχές του 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...