1521
Βουτιά έως και 10 δέκα βαθμών Κελσίου θα κάνει ο υδράργυρος, με τις χιονοπτώσεις να είναι ιδιαίτερα πυκνές στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα | φωτ. αρχείου

Xιόνια μέχρι την Κηφισιά και αρνητικές θερμοκρασίες [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 08:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/1/2019, 17:46
Βουτιά έως και 10 δέκα βαθμών Κελσίου θα κάνει ο υδράργυρος, με τις χιονοπτώσεις να είναι ιδιαίτερα πυκνές στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα
|φωτ. αρχείου

Xιόνια μέχρι την Κηφισιά και αρνητικές θερμοκρασίες [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 08:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/1/2019, 17:46

Κύμα ψύχους με πολύ χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες, χιόνια στα πεδινά και παγετό θα σαρώσει, ξεκινώντας από το βράδυ της Τετάρτης και ακόμα περισσότερο την Πέμπτη και την Παρασκευή, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Εκτός από την εντυπωσιακή και για ορισμένους μετεωρολόγους πρωτοφανή για κάποιες περιοχές της χώρας βουτιά του υδράργυρου, κύριο χαρακτηριστικό της νέας σοβαρής επιδείνωσης του καιρού θα είναι η διάρκεια που θα έχει (μέχρι τουλάχιστον τις 9 του μήνα).

Το θερμόμετρο στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα ενδέχεται να δείξει ακόμα και -17 βαθμούς Κελσίου.

Πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, αναμένονται, από το βράδυ της Τετάρτης, στους νομούς Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Δράμας, Ροδόπης και Εβρου.

To μοντέλο πρόβλεψης ως την Κυριακή δείχνει κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών από τον Αρκτικό Κύκλο (με μωβ χρώμα) ως τη Βαλκανική
Η πρόβλεψη για το Σάββατο

Εντονες θα είναι επίσης, οι χιονοπτώσεις στα νησιά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου, ενώ χιόνια αναμένεται να πέσουν στα αστικά κέντρα τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της Αθήνας (στα βόρεια προάστια – χωρίς να αποκλείεται να δούμε νιφάδες και στο κέντρο της πρωτεύουσας).

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο, που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από το βράδυ στα βορειοδυτικά, με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και πολύ θυελλώδεις άνεμους στα πελάγη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν το βράδυ της Τετάρτης στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, Μακεδονίας και δυτικής Στερεάς, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Από το πρωί της Πέμπτης, χιόνι θα πέσει σε ολόκληρη την ορεινή χώρα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στο οδικό δίκτυο

Ηδη, προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό παρουσιάζονται, από το πρωί της Τετάρτης, σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία. Αρκαδία, Φθιώτιδα, Κορινθία, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Στην Αχαΐα, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Καλαβρύτων – Βραχνίου – Σούβαρδου, από το 7ο έως το 9ο χιλιόμετρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική Πλατάνου.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Ανω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την τοπική Ανω Χώρας.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Ελευθέριανης, προς τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου, Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής.

– Στην εθνική οδό Καλλιθέας – Προυσού, από το 13ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία,  δεν κυκλοφορούν οχήματα:

Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης – Καστρίου – Βουρβούρων-Αγίου Πέτρου-Αστρους από το 20ό, έως το 52,5ο χιλιόμετρο.

Στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας.

Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου, από το 15ο έως το 45ο χιλιόμετρο.

Στην Κορινθία, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου -Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω, και στην επαρχιακή οδό Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

Στη Φθιώτιδα, πολλά ορεινά χωριά στα δυτικά θάφτηκαν στο χιόνι, αφού το ύψος έφτασε από 70 εκ. μέχρι και ένα μέτρο. Οι Αρχές επιχειρούν, από το πρωί της Τετάρτης, να ανοίξουν τους δρόμους προς το Κυριακοχώρι, τη Δάφνη, τα Μάρμαρα, το Νικολίτσι το Πίτσι και άλλα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας.

Στα Τρίκαλα, η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Τρικάλων, σύμφωνα με την αστυνομία, διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:

Ε.Ο. Τρικάλων – Αρτας από 25ο χλμ (θέση Αναβρυσούλα) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου).
Επ. οδός Πύλης – Μεσοχώρας από 13ο χλμ (θέση Πηγή των Θεών) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα).
Επαρχιακό οδικό δίκτυο Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ).

Στην Καρδίτσα, αλυσίδες χρειάζονται στα εξής σημεία:

Επ. Οδός Καρδίτσας – Αρτας από 44ο έως 52ο χλμ (Δ/νση Οξυάς έως Τ.Κ. Αργιθέας).
Επ. Οδός Μουζακίου – Στεφανιάδας από 7ο έως 29ο χλμ (στροφές Πευκόφυτου έως Τ.Κ. Βλασίου).
Επ. Οδός Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου (από 46ο έως 62ο χλμ. θέση Ζαχαράκη).

Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης, σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου των Χανίων, κατά τη διάρκεια της νύκτας, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, «λόγω καταπτώσεων χωμάτινων όγκων και πετρών είναι κλειστός ο δρόμος από Πλάτανο προς Σφηνάρι Κισσάμου, ενώ κλειστό είναι και τμήμα του επαρχιακού δικτύου κοντά στην παράκαμψη Τοπολίων».

Καταπτώσεις χωμάτινων όγκων και πετρών καθώς και συγκεντρώσεις υδάτων έχουν αναφερθεί σε πολλά σημεία της περιφερειακής ενότητας και κυρίως περιοχών των δήμων Πλατανιά Κανδάνου-Σελίνου και Κισσάμου, ενώ στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου κοντά στη θέση Πλατάνι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση χωμάτινων όγκων και πετρών στο οδόστρωμα.

Στο μεταξύ, κόκκινη βάφτηκε η θάλασσα στην παραλιακή Ναυπλίου-Νέας Κίου από τις μεγάλες ποσότητες νερού με λάσπη που κατέβασε ο ποταμός Ιναχος την Τετάρτη. Τις τελευταίες ημέρες, η έντονη βροχόπτωση και το λιώσιμο των χιονιών στα ορεινά της Αργολίδος είχαν σαν αποτέλεσμα το ποτάμι να κατεβάσει πολύ νερό στην περιοχή της Νέας Κίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Τετάρτη:

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ 4 με 5 Μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -2 (μείον 2) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο στη δυτική- κεντρική Μακεδονία 400 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -3 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία μέχρι 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία στα βόρεια χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά των βορειοτέρων περιοχών (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 (μείον 5) έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες νωρίς το πρωί στα ανατολικά με ασθενείς βροχές η χιονόνερο στην Εύβοια όπου θα σημειωθούν και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Νέα αύξηση των νεφώσεων από το βράδυ.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα νότια τοπικά 7 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς Κελσίου

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία από το απόγευμα θα σταματήσουν. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα νότια.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς.

Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο, Πέμπτη

Ο καιρός θα παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση από τα βορειοδυτικά με βροχές και χιονόνερο και κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια με σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά ηπειρωτικά, και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο πιθανώς 9 Μποφόρ, που γρήγορα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων με την ιδία ένταση. Μικρή εξασθένηση τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός τη νύχτα στα βόρεια.

Στο βίντεο, που ακολουθεί, δείτε την πρόγνωση χιονοκάλυψης και και την πορεία των ψυχρών αερίων μαζών μέχρι το Σάββατο 5 Ιανουαρίου:

Συστάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης στους πολίτες

Συστάσεις στους πολίτες απευθύνει το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης ενόψει του κύματος κακοκαιρίας, που αναμένεται να πλήξει από την Πέμπτη την περιοχή. Ο δήμος καλεί τους πολίτες να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά, να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο, τη ραγδαία βροχόπτωση ή χαλαζόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές, να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του δήμου.

Ακόμα, να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων, να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες εάν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...