1200
Ο ιερέας-ελαιοπαραγωγός Βασίλειος Ρούσσας | Protagon

Ποίημα ελαιολάδου από τα χέρια ιερέα

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 12 Αυγούστου 2019, 18:15
Ο ιερέας-ελαιοπαραγωγός Βασίλειος Ρούσσας
|Protagon

Ποίημα ελαιολάδου από τα χέρια ιερέα

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 12 Αυγούστου 2019, 18:15

Μια δημοσίευση στο διεθνούς εμβέλειας ειδικού site με την επωνυμία Packaging of the World για ένα 100%  βιολογικό ελαιόλαδο από τα μέρη της Ηπείρου μου έδωσε το απαραίτητο και αναγκαίο έναυσμα για να περιπλανηθώ μέσα από τα μονοπάτια της δικτύωσης στο νέο ψηφιακό κόσμο της έξυπνης πληροφορίας που διαμορφώνουν οι διευρυμένες δυνατότητες αξιοποίησης της εξόρυξης δεδομένων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Κατά πρώτον, ήταν το ερέθισμα διαβάζοντας το μικρό κείμενο που συνόδευε την δημοσίευση στο Packaging of the World. «Το Ποίημα-Poiema είναι ένα 100% βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιορισμένης κυκλοφορίας. Παράγεται από τον Βασίλη Ρούσσα, ιερέα και βιοκαλλιεργητή, απο ένα βιολογικό ελαιώνα στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου». Το απόσπασμα αυτό με έφερε δίχως άλλο να αναζητώ πληροφορίες για τον ιερέα – βιοκαλλιεργητή.

Μια πρώτη προσέγγιση στο πρόσωπό του ήρθε από τα στοιχεία της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης που φιλοξενούνται στην έκδοση «Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος» για το 2019 (έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος). Εκεί, στη σελίδα 799 βρίσκουμε το όνομα του πατρός Βασιλείου Ρούσσα, εφημέριου του Αγίου Βασιλείου στο χωριό Καμαρίνα.  Πρόκειται για ένα μικρό αλλά  ιστορικό χωριό που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Ο πληθυσμός του μόλις 255 κάτοικοι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 390 μέτρα και απέχει 6,5 χλμ. από την θάλασσα και 25 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας. Φημίζεται για την υπέροχη θέα του και το καταπληκτικό του κλίμα. Στα όρια του χωριού βρίσκεται ο πολυθρύλητος βράχος του Ζαλόγγου και η αρχαία πόλη της Κασσώπης.

Από την καταχώριση στα «Δίπτυχα» μου έκανε εντύπωση και το γεγονός ότι δίπλα στο όνομα του εφημέριου υπήρχε η ένδειξη ΠΕ δηλαδή ότι ο πατήρ Βασίλειος διέθετε πτυχίο Πανεπιστημίου. Προσόν καθόλου συνηθισμένο μεταξύ των κληρικών μιας περιφερειακής μητρόπολης.

Ψάχνοντας για τις σπουδές του ιερέα ανακάλυψα και μια άλλη – αυστηρά επαγγελματική αυτή τη φορά- ιδιότητα. Ο πατήρ Βασίλειος είναι αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανθυπαστυνόμος στο βαθμό και υπηρετεί στη Πρέβεζα στην εκεί Αστυνομική Διεύθυνση.

Όσο για τις σπουδές του ένα είναι σίγουρο: H αρχική διαδρομή του στο κόσμο της γνώσης δεν ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο ίδιος πέρασε αρχικά (2000) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Περιβάλλοντος που εδρεύει στην Μυτιλήνη της Λέσβου. Ένα χρόνο αργότερα τον βρίσκουμε να βρίσκεται σε μια από τις Σχολές Αστυφυλάκων, έχοντας ταυτόχρονα επιλέξει και την επαγγελματική του διαδρομή. Αστυνομικός πιά αποφασίζει να σπουδάσει Θεολογία. Τα καταφέρνει παράλληλα με τα καθήκοντα του. Το 2010 παίρνει το πτυχίο του.

Μετατίθεται στην Αστυνομική Διεύθυνση της Πρέβεζας. Το 2013 χειροτονείται διάκονος και το 2017 πρεσβύτερος.

Σήμερα, στα 36 χρόνια του ο πατήρ Βασίλειος (πατέρας τριων παιδιών) συγκεντρώνει στο πρόσωπο του τρεις ιδιότητες: Αστυνομικός υπάλληλος, εφημέριος σε μια μικρή ενορία και βιοκαλλιεργητής.

Ο Βασίλης Ρούσσας, ιερέας και βιοκαλλιεργητής, μαζί με τη σύζυγο του σε έκθεση για την προώθηση του βραβευμένου ελαιολάδου του

Ας μείνουμε όμως στη τελευταία ιδιότητα. Άλλωστε, η ιδιότητα αυτή μαζί με το θέμα που φιλοξενήθηκε στο site  Packaging of the World «γέννησαν» αυτό το κομμάτι. Στο σημείο αυτό μια παρένθεση. Αναρωτιέμαι πολλές φορές αν διδάσκεται η καινοτομία και η εξωστρέφεια, αν και με ποιο τρόπο τροφοδοτείται η δημιουργική διάθεση, η έμπνευση, το μεράκι… Τι είναι εκείνο που σπρώχνει έναν βιοκαλλιεργητή από το Νεοχώρι της Άρτας (εκεί βρίσκεται ο βιολογικός ελαιώνας του πατρός Βασιλείου) να αποζητά το καλύτερο, εκείνο που θα διασυνδέσει την μικρή ελεγχόμενη ποιοτικά και ποσοτικά παραγωγή του με τις αγορές του κόσμου.

Η απάντηση δεν είναι καθόλου προφανής και πολύ περισσότερο απλή και εύκολη. Κάθε άλλο. Και όμως ο ταπεινός λευίτης της Καμαρίνας τα κατάφερε. Με τη βοήθεια – ή αν θέλετε με την καθοριστική συμβολή του designer Άρη Πασούρη- το δικό του προϊόν έφθασε να φιγουράρει στη ψηφιακή βιτρίνα του Packaging of the World.

Ζήτησα από τον κ. Πασούρη να μας γράψει δύο λόγια για την συνεργασία τους:

« Η συνεργασία μας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 όταν αναζητώντας ο ίδιος περιέκτη για το ελαιόλαδο που θα παρήγε, απευθύνθηκε σε εταιρία εκτύπωσης γυάλινων μπουκαλιών. Εκεί τον ενημέρωσαν ότι για να προχωρήσει στην παραγωγή πρέπει πρώτα να σχεδιαστεί η μακέτα από γραφίστα. Ο προμηθευτής του έδωσε μια λίστα με ονόματα δημιουργικών γραφείων και ελεύθερων επαγγελματιών ανάμεσα στα οποία ήταν και το δικό μου.

Έγινε η επαφή τηλεφωνικά και ξεκινήσαμε την συνεργασία μας. Όλο το project έγινε με επικοινωνία μέσω τηλεφώνου και email. Η πρώτη φορά που ειδωθήκαμε από κοντά ήταν όταν πια είχε ολοκληρωθεί το project και ήταν σε διαδικασία εκτύπωσης».

Αλλά, ας μιλήσουμε για το ίδιο το project. Ο λόγος και πάλι στον κ. Πασούρη:

«Το Ποίημα-Poiema είναι ένα 100% βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιορισμένης κυκλοφορίας. Παράγεται απο το Βασίλη Ρούσσα, ιερέα και βιοκαλλιεργητή, σε ένα βιολογικό ελαιώνα στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου. Ζητούμενο ήταν, η αποτύπωση πάνω στην συσκευασία, της δικής του προσέγγισης στη βιοκαλλιέργεια. Αντλώντας έμπνευση από τη σκληρή δουλειά του καλλιεργητή, θελήσαμε να τιμήσουμε την προσπάθειά του, ενσωματώνοντας στο σχεδιασμό, αξίες και στοιχεία της φιλοσοφίας του. Η επιλογή της ονομασίας αποτελεί αναφορά σε αυτή την πράξη δημιουργίας.

  1. Η λέξη «Ποίημα» προέρχεται από το ρήμα «ποιώ» που σημαίνει «κάνω» ή «φτιάχνω».
  2. Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, η άμεση μετάφραση της λέξης είναι «εργασία» ή «προϊόν μιας εργασίας»
  3. Στην αγγλική γλώσσα συναντάμε τη λέξη “Poiema” (poy’-ay-mah) ως «κάτι που έγινε» ή «ένα έργο».

«Από την αρχή, αναζητήσαμε έναν τρόπο διαφορετικό από τη χρήση εικόνας για να αποτυπώσουμε αυτή τη φιλοσοφία: Κάτι που θα απευθυνόταν στο συναίσθημα, και θα μετέφερε έννοιες σύνθετες, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν κάτι ισοδύναμο με την εικόνα ως μέσο μεταφοράς μηνύματος. Ο χώρος της λογοτεχνίας ήταν ο πιο κατάλληλος γι΄αυτόν το σκοπό. Επηρεασμένοι από σχετικές αναφορές της ελληνικής ποίησης, καταλήξαμε στο να γραφτεί ένα κείμενο σε ποιητική γραφή, από τον ίδιο τον πελάτη. Αυτό το κείμενο ήταν και η προσωπική του δήλωση για τη Φύση και τη βιοκαλλιέργεια.

Το Ποίημα-Poiema είναι ένα 100% βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιορισμένης κυκλοφορίας.

«Στοιχεία από ποιητικά συγγράμματα υιοθετήθηκαν, μεταφράστηκαν και ενσωματώθηκαν στο σχεδιασμό. Η τυπογραφία απλή, κλασική, σε μαύρο χρώμα, και εφαρμοσμένη πάνω σε λευκό απορροφητικό χαρτί, αναδεικνύει το κείμενο και συμβάλλει στην προσέγγισή του. Η επιλογή συνδυασμού γραμματοσειρών serif και san serif, έγινε ως αναφορά στη συνύπαρξη του νέου με το παλιό, των κλασικών αξιών του παρθένου ελαιόλαδου με τις νέες τεχνικές βιοκαλλιέργειας. Το αποτέλεσμα ήταν να αναπτυχθεί μια οπτική γλώσσα, όπου οι αξίες του καλλιεργητή εμφανίζονται στην ετικέτα της συσκευασίας και γίνονται η εικόνα του προϊόντος».

Τέλος, για όποιον/όποια θα θελήσει να βρει το «Ποίημα» μπορεί να το αναζητήσει στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στη Πάργα, στην Ηγουμενίτσα αλλά και στο site www.loyaltaste.de στη Γερμανία.

Ποιος είναι ο σχεδιαστής

Ο Άρης Πασούρης γεννήθηκε το 1978 στο Παρίσι. Σπούδασε στο τμήμα γραφιστικής, ΒΑ (Hons) graphic design, στο Πανεπιστήμιο Swansea Metropolitan της Ουαλλίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό τμήμα ΜΑ Design Strategy & Innovation στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Έχει συνεργαστεί με αξιόλογους ανθρώπους και συνεργάστηκε με δημιουργικά γραφεία, ανάμεσα στα οποία είναι η K2 design και η mousegraphics.

Από το 2012 εργάζεται ως ανεξάρτητος σχεδιαστής στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας με πελάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δραστηριότητά του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δημιουργικού σχεδιασμού, με έμφαση στον σχεδιασμό συσκευασίας και ταυτότητας.

Η δουλειά του έχει διακριθεί σε ελληνικούς  και διεθνείς διαγωνισμούς (ΕΒΓΕ, Ermis Awards, Packaging Innovation Awards, European Design Awards, Red Dot Design Award, Pentawards, German Design Award). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...