1059
Στιγμιότυπο από την εκκίνηση του 1ου αγώνα ορεινού τρεξίματος Vamvakou Mountain Run | ΙΣΝ

Γιορτινές εκδηλώσεις για την αναβίωση της Βαμβακούς

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 16:44
Στιγμιότυπο από την εκκίνηση του 1ου αγώνα ορεινού τρεξίματος Vamvakou Mountain Run
|ΙΣΝ

Γιορτινές εκδηλώσεις για την αναβίωση της Βαμβακούς

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 16:44

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ, μηνιαία σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, βρέθηκαν αυτή τη φορά εκτός Αθηνών για την παρουσίαση μιας προσπάθειας πραγματικά εντυπωσιακής.

Το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, πλήθος φίλοι της διοργάνωσης ταξίδεψαν στη Βαμβακού Λακωνίας, ένα μοναδικό πέτρινο χωριό στη δυτική πλευρά του Πάρνωνα. Η ημέρα ήταν γεμάτη δραστηριότητες και εκδηλώσεις, ανοιχτές και δωρεάν για όλους, και ολοκληρώθηκαν με μια συζήτηση με θέμα την «Επιστροφή στις Ρίζες».

Στιγμιότυπο από τις παιδικές δραστηριότητες

Το βλέμμα όλων ήταν στραμμένο στην προσπάθεια πέντε νέων ανθρώπων να αναβιώσουν τις δικές τους ρίζες μέσω του εγχειρήματος «Αναβίωση της Βαμβακούς», που στηρίζει τόσο ηθικά όσο και με δωρεά του το ΙΣΝ. Το project «Vamvakou Revival» έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα πολύ φιλόδοξα (Δείτε λεπτομέρειες εδώ).

Στην ουσία πρόκειται για πείραμα αναβίωσης ενός γραφικού ορεινού χωριού, που απέμεινε με μόλις εννέα μόνιμους κατοίκους, και αν πετύχει μπορεί να γίνει αφορμή και για άλλες τέτοιου είδους αποφάσεις νέων ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να αφήσουν την μεγάλη πόλη για μια πιο ήρεμη ζωή σε χωριά.

(Από αριστερά) Κ. Χαμπίδης, Chief Digital Officer του Δήμου Αθηναίων, Α. Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ και Δρ. Π. Κουλουβάρης, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος»

Ηρθε λοιπόν η ώρα της παρουσίασής του με μια ολοήμερη διοργάνωση που περιλάμβανε αθλητικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια: τον 1ο αγώνα ορεινού τρεξίματος «Vamvakou Mountain Run», με διαδρομές 7 και 28 χλμ., περιήγηση στη φύση και πεζοπορία στα μονοπάτια του χωριού, ποδηλασία, παιδικές δραστηριότητες και προβολή ταινίας στο σχολείο της Βαμβακούς.

Στη συνέχεια, το απόγευμα του Σαββάτου, και αφού οι επισκέπτες γευμάτισαν στην πλατεία του χωριού, ακολούθησαν οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ, στο πλαίσιο των οποίων, οι ομιλητές αντάλλαξαν με το κοινό εμπειρίες και ιδέες για τη στήριξη απομακρυσμένων και με την πάροδο του χρόνου αδρανοποιημένων περιοχών μέσα από νέα μοντέλα βιωσιμότητας. Παράλληλα μίλησαν για τον ρόλο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και της τεχνολογίας στις περιοχές αυτές.

Πλήθος κόσμου στην πλατεία της Βαμβακούς για τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ του ΙΣΝ

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, μίλησε θερμά για την προσπάθεια των πέντε μελών της ομάδας «Vamvakou Revival», που βρέθηκαν μαζί στο πάνελ της συζήτησης. Επεσήμανε δε ότι, «δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου ή των αριθμών» και πως, το εγχείρημα της αναβίωσης της Βαμβακούς – ένα «πείραμα ζωής» – έχει κατά κάποιο τρόπο ήδη πετύχει το στόχο του, καθώς έχει ξεκινήσει πια το ταξίδι, κατά την Καβαφική Ιθάκη.

«Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε συμβάλει ώστε να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό, πιο ανθρώπινο, μέσα στη φύση, κάτι που δημιουργεί τα δικά του ταξίδια για πολλούς ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος.

Ομάδα Vamvakou Revival: (από αριστερά) Ανάργυρος Βερδήλος, Ελένη Μάμη, Χάρης Βασιλάκος, Τάσος Μάρκος, Παναγιώτης Σουλιμιώτης

Οι πέντε συνιδρυτές της «Vamvakou Revival», Χάρης Βασιλάκος, Ανάργυρος Βερδήλος, Ελένη Μάμη, Τάσος Μάρκος, Παναγιώτης Σουλιμιώτης, αναφέρθηκαν στο όραμα πίσω από την προσπάθεια αναβίωσης του τόπου τους, καθώς και στα βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει αλλά και σε όσα έπονται στο πλαίσιο του ιδιαίτερου αυτού εγχειρήματος.

Παράλληλα, ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», μίλησε για τη σημασία της στήριξης των δομών περίθαλψης στις περιοχές της περιφέρειας, μέσα από την εμπειρία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, που ταξιδεύουν ανά την επικράτεια τα τελευταία πέντε χρόνια, με τη στήριξη του ΙΣΝ.

Παρών ήταν  και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δική του ιστορία αναβίωσης στο χωριό Υστέρνια της Τήνου καθώς και στη συνδρομή του πολιτισμού σε παρόμοια εγχειρήματα.

Στιγμιότυπο από τη Συναυλία Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ερμήνευσαν: Γιάννης Καλύβας, Νίκος Κοτενίδης, Βαρβάρα Μπιζά, Άννα Στυλιανάκη. Στο πιάνο ο Νίκος Βασιλείου

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer του Δήμου Αθηναίων, υπογράμμισε τη σημασία της ουσιαστικής αξιοποίησης της τεχνολογίας για την επιτυχία εγχειρημάτων αναβίωσης τόπων, με σεβασμό στη διατήρηση των παραδοσιακών χαρακτηριστικών των εκάστοτε περιοχών.

Προς το τέλος της συζήτησης, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε πως, με αφορμή το έργο της Αναβίωσης της Βαμβακούς, το ΙΣΝ διερευνά εκ νέου τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στην πρόθεση του ΙΣΝ να προχωρήσει σε δωρεές για τη δημιουργία νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, καθώς και για την ανέγερση και τον εξοπλισμό Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, σε συνεργασία με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με ένα παραδοσιακό γλέντι στην Κάτω Βρύση Βαμβακούς

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος αναφέρθηκε, ακόμη, σε συζητήσεις του ΙΣΝ με τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με το ενδεχόμενο να στηρίξει το ΙΣΝ το υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ώστε αυτό να «παραμείνει ένα πραγματικό διαμάντι», καθώς και στην υπό υλοποίηση δωρεά του Ιδρύματος για τη δημιουργία Μουσείου Ψηφιδωτών, μία πρωτοβουλία του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη, και πάλι στην πόλη της Σπάρτης.

Τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και με το κοινό συντόνισε η δημοσιογράφος, Εκτελεστική Διευθύντρια των ΔΙΑΛΟΓΩΝ και Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με αποσπάσματα από οπερέτες, με θέμα την «Επιστροφή στις Ρίζες» και παραδοσιακό γλέντι στην Κάτω Βρύση Βαμβακούς.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των 2,7 δισ. δολαρίων, μέσω 4.500 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο.

Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Μέσα από τη μηνιαία σειρά εκδηλώσεων ΔΙΑΛΟΓΟΙ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιδιώκει να παρουσιάζει ανθρώπους που με το έργο, τη δράση, το λόγο τους εμπνέουν, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό χώρο, ενδεχομένως και χώρα, ο καθένας. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το έργο του ΙΣΝ, επισκεφθείτε το www.SNF.org

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...