842
Αν δεις κολλημένο αυτό στο αυτοκίνητό σου, σημαίνει ότι κάποιους ενόχλησες... | http://gaidarosamolitos.blogspot.gr/

Προσοχή/ Ενας αμολητός γάιδαρος υπάρχει στα Βριλήσσια

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 13 Μαρτίου 2016, 10:48
Αν δεις κολλημένο αυτό στο αυτοκίνητό σου, σημαίνει ότι κάποιους ενόχλησες...
|http://gaidarosamolitos.blogspot.gr/

Προσοχή/ Ενας αμολητός γάιδαρος υπάρχει στα Βριλήσσια

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 13 Μαρτίου 2016, 10:48

Εδώ και, περίπου, μία εβδομάδα ένας «Γάιδαρος αμολητός» κυκλοφορεί στα Βριλήσσια. Πρόκειται για μια ομάδα που δρα για το καλό των συμπολιτών της πόλης της, ενάντια σε εκείνους που αφήνουν τα οχήματά τους όπου βρουν, εμποδίζοντας την κίνηση και τη διέλευση ανθρώπων. Ηδη στη «συλλογή» τους έχουν αρκετά παρκαρίσματα που διεκδικούν Οσκαρ Γαϊδουριάς – θα τα δείτε εδώ. Το όνομα της ομάδας προέρχεται από τη λαϊκή παροιμία «Γάιδαρος αμολητός, αλίμονο στα λάχανα…». Δεν χρήζει, νομίζω, επεξήγησης…

Αλήθεια, ποιοι είναι οι αμολητοί γάιδαροι γύρω μας; Σύμφωνα με την ομάδα, «όσοι παρκάρουν ή σταματούν παράνομα σε χώρους ή ράμπες διάβασης ΑΜΕΑ. Αυτοκίνητα ή οχήματα τροφοδοσίας που καταλαμβάνουν με το “έτσι θέλω” το πεζοδρόμιο, τις διαβάσεις πεζών και τον ποδηλατόδρομο, μπροστά σε μικρά ή μεγάλα καταστήματα – είναι δημόσιος, ελεύθερος χώρος, όχι ιδιωτικό πάρκινγκ! Οι “πονηροί” που αυθαιρετούν με την ανοχή ή την αποδοχή των Αρχών, κάνοντας κατάληψη στους δημόσιους χώρους και τα πεζοδρόμια σαν να είναι τσιφλίκι τους».

Ποιοι απαρτίζουν αυτή την ομάδα; Είναι, στην κυριολεξία, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι συναντήθηκαν στη φυσιολατρική κίνηση «Βριλησσός». Είναι «περιηγητές» των Βριλησσίων και έχουν στις τάξεις τους -από όλες τις ηλικίες- δρομείς, πεζοπόρους, ορειβάτες, αστικούς ποδηλάτες, γονείς και παππούδες με παιδάκια στα καρότσια. Είναι, όπως λένε οι ίδιοι, οι «ευαίσθητοι χρήστες» της πόλης, είναι ενεργοί πολίτες που προσπαθούν να βελτιώσουν τα κακώς κείμενα του καταπράσινου προαστίου. Με τις πράξεις τους θέλουν να συμβάλουν «στην αλλαγή στάσεων, συμπεριφορών και  συνηθειών στον τομέα της μετακίνησης στην πόλη. Για το καλό όλων μας και γιατί το δικαιούμαστε, θεωρούμε πως αυτή η κατάσταση που βλέπουμε όλοι γύρω μας πρέπει να αλλάξει άμεσα! Πρέπει η πόλη μας να γίνει φιλική προς τους χρήστες-κατοίκους της. Δρούμε επειδή φοβόμαστε πως θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα βρούμε την πλατεία -τον κατεξοχήν ελεύθερο χώρο συνάθροισης, βόλτας, συλλογικοποίησης και διασκέδασης στο αστικό μας περιβάλλον- πλήρως κατειλημμένη από καρέκλες και αυτοκίνητα. Οπως και τα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους, τους ποδηλατόδρομους». Αυτό που ζητούν να γίνει άμεσα -και το διεκδικούν με τον τρόπο τους- είναι κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε πόλη: ανοιχτά πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομοι, προτεραιότητα στις διαβάσεις, επαρκείς χώροι για αμαξίδια και καρότσια. Δηλαδή, πώς γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Θα είναι γαϊδουριά από μέρους μου να γράψω και να υπερθεματίσω για το απολύτως φυσιολογικό.

Gaidaros_Amolitos

Η κίνηση «Gaidaros Amolitos» ξεκίνησε μόλις πριν από λίγες ημέρες και το Σάββατο στις 5 Μαρτίου 2016 πραγματοποίησε την πρώτη της δράση στα Βριλήσσια, επί της Λεωφόρου Πεντέλης, αλλά και σε σημεία – επί της οδού Γράμμου, για παράδειγμα, όπου η παρανομία στο παρκάρισμα πάει σύννεφο! Σε διάστημα δύο ωρών οι ακτιβιστές παρατήρησαν αρκετές γαϊδουριές – όπως λένε – από την πλευρά των οδηγών. «Σε εκείνες τις περιπτώσεις που θεωρήσαμε υπερβολικές κολλήσαμε τα αυτοκόλλητά μας. Στις πιο “light” γαϊδουριές τοποθετήσαμε το ενημερωτικό μας φυλλάδιο και, παράλληλα, ενημερώσαμε πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς στην περιοχή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν συνολικά θετική!» διηγούνται, με χαμόγελο, οι πολίτες που συμμετέχουν στη δράση.

«Κι αν κάποιος σάς εγκαλέσει ή κινηθεί νομικά επειδή του κολλήσατε αυτοκόλλητο;», θα ρωτήσει κάποιος με γαϊδουρινή υπομονή – και ουχί συμπεριφορά. «Κολλάμε αυτοκόλλητα “ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΑΜΟΛΗΤΟΣ” σε σημεία όπου δεν προκαλεί ζημιά στη βαφή και μόνο στα αυτοκίνητα ή σε όποιο άλλο όχημα εμποδίζει με το παρκάρισμά του. Ολοι οι νομικοί συμφωνούν ότι το κόλλημα του αυτοκόλλητου πάνω σε αυτοκίνητο δεν στοιχειοθετεί παράνομη ενέργεια και δεν αποτελεί φθορά ξένης περιουσίας. Προσπαθούμε πάντα με χιούμορ, καλοπροαίρετα κι ευγενικά να μιλάμε στον “παραβάτη”, αλλά και σε όσους τύχει να μας εγκαλέσουν, ακόμη και να μας τραμπουκίσουν για τη δράση μας. Επειδή όσο βαθαίνει η κρίση, πυκνώνουν τα επεισόδια λεκτικής και ψυχολογικής βίας εναντίον όλων όσοι τολμούν να επικαλεσθούν την προστασία των αυτονόητων, η ομάδα έχει -από το ξεκίνημά της- νομική υποστήριξη, διαθέσιμη επί τόπου σε οργανωμένες δράσεις όταν κι αν αυτό χρειαστεί».

Και από εδώ και πέρα τι θα κάνει η ομάδα;

«Θα δημοσιεύουμε τις εμπειρίες μας και τα χειρότερα στιγμιότυπα των “Αμολητών Γαϊδάρων” στο Facebook και στο blog της ομάδας. Θα κάνουμε προτάσεις στην τοπική κοινωνία. Σκοπεύουμε να τρέξουμε το “Gaidaros Amolitos” το δίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου και αμέσως μετά να συζητήσουμε τις εμπειρίες μας, αλλά και τη συνέχεια του εγχειρήματος, με κάλεσμα που θα γίνει στην περιοχή μας».

UA0120160307
Αλήθεια, πώς μπορεί να περάσει από εδώ ένας τυφλός ή μια μάνα με παιδικό καροτσάκι;

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για την πόλη που κατοικούν, είναι καλά βολεμένοι στους καναπέδες τους και δεν αντιδρούν σε όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά τους, βρίσκω εξαιρετικά υγιή αυτή τη δράση τους. Και όσο η πολιτεία δεν ασχολείται και κωφεύει στη διατήρηση της ποιότητας των πολιτών, ίσως η μόνη λύση -τελικά- να πηγάζει από τον οργανωμένο αστικό ακτιβισμό.

Η επόμενη δράση τους έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 12:30, επί της οδού Αγίου Αντωνίου, πάντα στα Βριλήσσια.

Γάιδαροι αμολητοί -και ξεσαμάρωτοι- τον νου σας!

vril
Ενας αμολητός γάιδαρος επί της Λεωφόρου Πεντέλης – και εντός του… κάρου του. Δεν «κερδίζει» αυτοκόλλητο, αλλά σύσταση

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...