Ανακαίνιση σπιτιού: Ας ξεκινήσουμε με το δάπεδο!

Ανακαίνιση σπιτιού: Ας ξεκινήσουμε με το δάπεδο!

Σε ποιον δεν αρέσει το ωραίο δάπεδο σε ένα σπίτι; Μπαίνεις σε έναν χώρο και η αίσθηση που παίρνεις πατώντας στο εσωτερικό του είναι η πρώτη “γεύση”, τα πρώτα vibes που δέχεσαι από την ατμόσφαιρα του σπιτιού αλλά και την ιδιοσυγκρασία των ιδιοκτητών.

ravenna_dapedo01
Το δάπεδο είναι η βάση του σπιτιού, η επιφάνεια πάνω στην οποία ζούμε, μεγαλώνουμε και διαμορφώνουμε την καθημερινότητά μας, ένας “καμβάς” στον οποίο ζωγραφίζουμε τις καλύτερες στιγμές μας. Γι’ αυτό, πριν το ανακαινίσουμε, πρέπει να έχουμε κάνει επαρκή έρευνα και να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι, ώστε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να μην το μετανιώσουμε αργότερα. Ένας τοίχος αλλάζει σχετικά εύκολα χρώμα, ένα αποτυχημένο δάπεδο όμως δεν διορθώνεται τόσο εύκολα.

Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να ανακαινίσουμε το δάπεδό μας, η επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την επένδυσή του αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της ανακαίνισης. Το μέγεθος του μπάτζετ, οι ανάγκες του χώρου και κυρίως το στιλ και η “προσωπικότητα” που θα θέλαμε να αποπνέει το δάπεδο, είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την απόφαση.

Για τους περισσότερους, τα πλακάκια δαπέδου αποτελούν την πιο ασφαλή λύση. Βρίσκονται σε πολλές διαστάσεις, σε σχέδια μοντέρνα αλλά και κλασικά, σε διάφορους τύπους (ματ, γυαλιστερά ή σατινέ), προσφέροντας τη δυνατότητα για πολλούς συνδυασμούς, έτσι ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
ravenna_dapedo02

Ζητούμενα όπως η μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα, θα μας οδηγήσουν στα γρανιτοπλακάκια δαπέδου. Με δυνατότητα τοποθέτησης είτε σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό χώρο, αφού δεν επηρεάζονται από το κρύο και τον πάγο, είναι κατάλληλοι τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση. Και επειδή η λογική “τα μεγάλα πλακάκια ταιριάζουν σε μεγάλους χώρους” είναι λάθος, μπορούμε να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα επιλέγοντας γρανίτες σε μεγάλες διαστάσεις, είτε σε μοντέρνα είτε σε κλασική γραμμή, ακόμα και αν πρόκειται για μικρή επιφάνεια, μεγαλώνοντας έτσι τον χώρο μας.

Κλείσιμο
Για τις πιο “καλλιτεχνικές φύσεις” και καθαρά για διακοσμητικούς λόγους, η εφαρμογή παραστάσεων - decor δαπέδου μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πραγματικά ξεχωριστού μοτίβου, το οποίο σε συνδυασμό με το χρώμα και τη φόρμα θα δώσει και τον ανάλογο χαρακτήρα στο δάπεδο. Γενικότερα μιλώντας βέβαια, η φόρμα (σχήμα) του υλικού δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι αυστηρά γεωμετρική, για παράδειγμα οι σχιστόπλακες έχουν ακανόνιστο σχήμα, ενώ το βιομηχανικό δάπεδο αποτελεί μια ομοιόμορφη επιφάνεια. Το μοτίβο έχει να κάνει με τον τρόπο που οι πλάκες του υλικού τοποθετούνται στο δάπεδο και με τα σχέδια που μπορούν να δημιουργηθούν (ρόμβος, ψαροκόκαλο, τουβλάκι, κ.ά). Εκτός από τα απλά, μπορούμε να έχουμε και πιο “ψαγμένα” μοτίβα, όπως κάποιο σχέδιο στο κέντρο, μπορντούρες ή κάτι άλλο που θα μαγνητίζει το βλέμμα (φανταστείτε μια “μοκέτα” με έντονα σχέδια και χρώματα).

Όσον αφορά στα πλακάκια – απομίμηση ξύλου σημαντικό ρόλο παίζει η κατεύθυνση των “σανίδων”. Αν είναι τοποθετημένες παράλληλα στον μεγάλο τοίχο ενός δωματίου, τότε το βλέμμα κατευθύνεται προς τα έξω, ενώ αν είναι τοποθετημένες κάθετα στον μεγάλο τοίχο, το βλέμμα επικεντρώνεται στο εσωτερικό του δωματίου.
ravenna_dapedo03

Γενικά, οι παρακάτω συμβουλές θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε:
• Αν ο χώρος είναι σκοτεινός, επιλέγουμε ανοιχτόχρωμα πλακάκια για να μεγαλώσουν την επιφάνεια και να τον φωτίσουν.
• Αν έχουμε ανοιχτόχρωμα έπιπλα, μπορούμε να επενδύσουμε με σκούρα πλακάκια για ανάδειξη του χώρου με χρωματικές αντιθέσεις.
• Για πιο μίνιμαλ αποτέλεσμα, επιλέγουμε πλακάκια ιδίου χρώματος με τα έπιπλα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ίδια πλακάκια σε δάπεδο και τοίχο, όπως επιβάλλει και η σύγχρονη τάση.

Όλα είναι στη δική σας ευχέρεια, το σίγουρο όμως είναι ότι στη RAVENNA θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Πλακάκια δαπέδου σε άπειρα σχέδια και χρώματα, γρανιτοπλακάκια δαπέδου, παραστάσεις και ψηφίδες. Επίσης, τα πλακάκια με όψη-αίσθηση ξύλου σε μεγάλες διαστάσεις (20x120 έως 20x180 cm) είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε για μια πιο ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα, ενώ τα πλακάκια με όψη-αίσθηση τσιμέντου (80x80, 90x90, 60x120 cm) ενδείκνυνται για πιο minimal χώρους. Για μοντέρνα και συμμετρικά μοτίβα επιλέξτε τη σειρά Patchwork, ενώ στην Prive Collection θα βρείτε γυαλιστερά πλακάκια σε σχέδια και υλικά που θα προσδώσουν ακόμα πιο κομψό και μοντέρνο ύφος στον χώρο σας.

Μπείτε με ένα απλό κλικ στο ravenna.gr και δείτε τα όλα στα δύο καταστήματα τής RAVENNA, σε Σχηματάρι και Θεσσαλονίκη!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ