Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Οι νηστίσιμες λιχουδιές που παραδοσιακά απολαμβάνουμε τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε!

sarakosti_NET
Η Καθαρά Δευτέρα, το πρώτο τριήμερο του χρόνου, είναι ιδιαίτερα αγαπητή και πολυαναμενόμενη, ως μια παύση από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Επιπλέον, δίνει την αφορμή για εξορμήσεις στη φύση, καθώς θεωρείται ημέρα εορτασμού του ερχομού της άνοιξης. Παράλληλα, όμως, παρουσιάζει και γαστρονομικό ενδιαφέρον καθώς για πολλούς, το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι είναι μια ευκαιρία να επανασυνδεθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα και να απολαύσουν εκλεκτούς μεζέδες συνοδεία κρασιού ή ούζου.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πρώτο γεύμα της Μεγάλης Σαρακοστής, σηματοδοτώντας την έναρξη της νηστείας που διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Περιλαμβάνει νηστίσιμα εδέσματα για αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς που έχει προηγηθεί. Καθ’ ότι ημέρα αργίας άλλωστε, η παράδοση επιτάσσει το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι να περιλαμβάνει αρκετά αμαγείρευτα και αλάδωτα φαγητά, που δεν χρειάζονται κατσαρόλα.

Οι μεζέδες που συντροφεύουν αυτήν την ημέρα είναι κυρίως λαχανικά, ωμά ή τουρσί, όσπρια, θαλασσινά, όστρακα και ελιές. Ωστόσο, οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της γιορτής είναι τρεις - αυτοί που με τη χαρακτηριστική τους γεύση και νοστιμιά κατέχουν μια ξεχωριστή και ακλόνητη μέσα στα χρόνια θέση στο κέντρο του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας:

Δείτε τη συνέχεια στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα