Ευγενική υπενθύμιση: Την Κυριακή -υποτίθεται πως- ψηφίζουμε για την Ευρώπη...
anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Ευγενική υπενθύμιση: Την Κυριακή -υποτίθεται πως- ψηφίζουμε για την Ευρώπη...

Αυτό ήταν, λοιπόν. Τα ψέματα τέλειωσαν. Κυριακή, κοντή γιορτή -για ποιους, άραγε;- πάμε στην κάλπη. Πώς φτάσαμε, όμως, ως εδώ; Με ένταση. Με τεχνητή πόλωση. Με κλίμα, που κάθε άλλο παρά θυμίζει ότι αύριο ψηφίζουμε για τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με ανούσια, στείρα, «αναμασημένη» αντιπαράθεση. 

Λίγο πριν πάμε στην κάλπη, η προεκλογική εικόνα μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Με ευθύνη πρώτα και κύρια των πολιτικών αρχηγών και των επιτελείων τους και ακολούθως των μέσων ενημέρωσης -ή μήπως αντιστρόφως;- το κλίμα πολώθηκε με ψευτοδιλήμματα, δημιουργώντας ίσως την αίσθηση ότι πάμε σε εθνικές, και όχι σε εκλογές για την Ευρώπη. Σκανδαλολογία και... κοτερολογία οι μεν, παροχολογία και «13η σύνταξη» οι δε και κάπου στη μέση οι πολίτες να παρακολουθούν μάλλον αδιάφοροι, απαξιώνοντας την πολιτική έτι περαιτέρω. Προσπαθήστε μόνο να φέρετε στο μυαλό σας τα προεκλογικά σποτ των πολιτικών παρατάξεων. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο προσωποκεντρικά, εστιασμένα αποκλειστικά και μόνο στους αρχηγούς των κομμάτων. Και ποτέ άλλοτε δεν μίλησαν λιγότερο για το προκείμενο: την Ευρώπη και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή «οικογένεια» -ο Θεός να την κάνει- μέσα στην επόμενη πενταετία. 

Ας πάμε όμως και σ' εκείνους που διεκδικούν την ψήφο μας την Κυριακή, για να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έπειτα από τόσα χρόνια στα media, η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής, πανελληνίως, πανευρωπαϊκά και... παγκοσμίως άγνωστος, θα πρέπει να πληρώσει τα «μαλλιοκέφαλά» του, για να βγει σε όλα τα μεγάλα κανάλια και ραδιόφωνα, να δώσει τις πιο ανούσιες συνεντεύξεις και να τάξει... ανάπτυξη και δουλειές, με φόντο, τις περισσότερες φορές, μια Ελλάδα βγαλμένη θαρρείς από την εποχή που η Μαρινέλλα τραγουδούσε «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου».

Λίγο πριν πάτε να ψηφίσετε, επιτρέψτε μου, αν θέλετε, μόνο μία συμβουλή: κλείστε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, πετάξτε τα φυλλάδια των υποψηφίων στον κάδο των απορριμμάτων. Και πάρτε πέντε-δέκα λεπτά χρόνο, για να αναζητήσετε τα πραγματικά καλά βιογραφικά, από το κόμμα σας. Να βρείτε τους πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους της γνώσης και του μόχθου, και όχι εκείνους που τα «ακούμπησαν» χοντρά σε επικοινωνιολόγους και... image makers. Μην χαραμίσετε την ψήφο σας σε «γλάστρες», τηλεπερσόνες, ηθοποιούς και τραγουδιστές β' διαλογής, ή σ' επαγγελματίες, «ξύλινους» πολιτικάντηδες, γυρολόγους από κόμμα σε κόμμα, που «λυμαίνονται» την πολιτική ζωή του τόπου εδώ και χρόνια. Μόνο άξιους στείλτε στην Ευρωβουλή. Μόνο ανθρώπους που, μέσα σε όλον αυτόν τον «χαμό» της προεκλογικής περιόδου, προσπάθησαν να μιλήσουν για την Ευρώπη και για το τι σκοπεύουν να κάνουν, εάν εκλεγούν. Και θα είναι κρίμα ο αγώνας τους και η προσπάθειά τους να «επισκιαστούν» από την τεχνητή πόλωση και από τα παρηκμασμένα, περιφερόμενα σαρκία στα «τηλεπαράθυρα».

ΥΓ: Ευκαιρίας δοθείσης, ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε ξανά το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ευρωεκλογές. Δεν νοείται, για παράδειγμα, να υπάρχουν 42 υποψήφιοι από κάθε κόμμα, αλλά στα κανάλια να... ανακυκλώνονται τα ίδια πέντε-δέκα πρόσωπα, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Αλλά αυτό θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από τις ίδιες τις πολιτικές παρατάξεις. Αντί να «αβαντάρουν» συγκεκριμένους υποψήφιους με... λίστες προς τα media, καλό θα ήταν να δώσουν ευκαιρίες σε όλες τις φωνές που επέλεξαν να τους εκπροσωπήσουν, ώστε να ακουστούν. Αλλιώς, δεν χρειάζονται... κομπάρσοι. Ας κατεβάζει το κάθε κόμμα πέντε υποψήφιους, για να τελειώνουμε... Ή, ακόμα καλύτερα, ας κατεβαίνουν οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Εάν μπορούσαν, άλλωστε, οι περισσότεροι εξ αυτών θα το έκαναν. Γιατί λοιπόν να μας κουράζουν και να κουράζονται;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ