Πόσο στοιχίζει μια λάμπα LED;
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Πόσο στοιχίζει μια λάμπα LED;

Ξέρετε πόσο κάνει μια λάμπα LED των 110-150 W; Και να μην γνωρίζετε επακριβώς την τιμή της στην αγορά δεν είναι κακό. Και εγώ άγρια μεσάνυχτα είχα αλλά ας είναι καλά μια απόφαση του Δήμου Σοφάδων που με έβγαλε από την δύσκολη θέση.

Κατά πρώτον, όμως, ας δώσω μια απάντηση για την τιμή. Σύμφωνα πάντα με μια ανάλυση που περιλαμβάνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων ( δήμος της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας της περιφέρειας Θεσσαλίας με 18.200 κάτοικους) η λάμπα LED των 110-150 W έχει τιμή από 150-260 ευρώ, την LED των 80-110 W την βρίσκεις από 140-260 ευρώ και την LED των 50-80 W την βρίσκεις από 120-200 ευρώ. Αυτά λένε οι δημοτικοί άρχοντες του δήμου από τα Τρίκαλα και δεν έχω λόγο να τους αμφισβητήσω.

Αλλά, ως προς τι όλα αυτά; Τις LED, τα Watt και τα ευρώ. Γιατί εκεί στις Σοφάδες έγινε ένας διαγωνισμός για «προμήθεια – εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED & προμήθεια λαμπτήρων τύπου LED εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό». Ο διαγωνισμός εν τέλει ακυρώθηκε γιατί ο ένας και μοναδικός υποψήφιος - όπως υποστηρίζει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- έδινε τιμές φωτιά και λάβρα. Πχ την LED των 110-150 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της προσφοράς του την χρέωνε 741ευρώ περίπου. Η διαφορά – αν μου επιτραπεί ένα σχόλιο- είναι μεγάλη και πολύ δύσκολα δικαιολογείται.

Αλλά, το ζήτημα δεν είναι αυτό. Γιατί ένας Δήμος προχωρά σε μια κλασσικού τύπου προμήθεια – εγκατάσταση με λάμπες τύπου LED όταν μπορεί να έχει μια σύμβαση ΣΔΙΤ που πέραν όλων των άλλων εξασφαλίζει και συντήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα; Το ερώτημα ειδικά σε μια προεκλογική περίοδο δύσκολα μπορεί να απαντηθεί με όρους ορθολογικής πολιτικής διαχείρισης . Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση και ειδικά η πλευρά Δραγασάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης – σε αντίθεση με τον Στέργιο Πιτσιόρλα- δεν ευνοεί τα έργα ΣΔΙΤ στην Αυτοδιοίκηση και ενθαρρύνει τις κλασσικές εργολαβίες και την χρηματοδότηση από το κομματικά ελεγχόμενο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πέραν όλων των άλλων το ζήτημα δεν είναι μόνον οι ιδεολογικές αγκυλώσεις και μονομανίες των ΣΥΡΙΖΑιων αλλά το γεγονός ότι το εν ανεπαρκεία δημόσιο χρήμα συνεχίζει να σπαταλιέται και να χάνεται…

Και δεν είναι μόνον όλα αυτά. Υπάρχει εδώ και 8 μήνες μια καλά τεκμηριωμένη πρόταση από τον Δήμο Αθηναίων για μια σύμβαση ΣΔΙΤ για τον οδοφωτισμό της πρωτεύουσας – που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει και την συντήρηση του όλου συστήματος για 10 χρόνια από τον ανάδοχο- που δεν έχει ακόμη προχωρήσει από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η σύμβαση έχει συνολικό προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ και ρίχνει κάθετα το κόστος του δήμου λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας. Με λίγα λόγια, προτείνεται μια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και δαπανών που μπορεί να περάσει ως κέρδος στον πολίτη μέσα από την μείωση των δημοτικών τελών.

Δείτε εδώ την απόφαση του Δήμου Σοφάδων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα