ΜέΡΑ25: Γιατί αυτή η φωνή πρέπει να είναι στη Βουλή
sakorafa01

Σοφία Σακοράφα

ΜέΡΑ25: Γιατί αυτή η φωνή πρέπει να είναι στη Βουλή

Μας θέτουν συχνά το ερώτημα γιατί το ΜέΡΑ25 θα πρέπει να βρίσκεται στην επόμενη βουλή; Τι το διαφορετικό φέρνει και τι το καινούργιο έχει να προσδοκά ο Έλληνας πολίτης; Η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί εύκολα με ένα παράδοξο τρόπο:

Φανταστείτε τη σύνθεση της επόμενης Βουλής χωρίς το ΜέΡΑ25. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ή χωρίς αυτοδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση την Νέας Δημοκρατίας θα εφαρμόσει -μετά χαράς μάλιστα- όσα επιτάσσει το 4ο σκληρότερο Μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα εντείνει ακόμη περισσότερο την τετραπλή χρεοκοπία που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας.

Αντίστοιχα, φαίνεται ότι την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των πραγμάτων όμως δεν θα μπορεί να αρθρώσει σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση θα στηρίξει την πολιτική της στα μνημονιακά μέτρα που έχει υπογράψει και στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. O ΣΥΡΙΖΑ συμβιβάστηκε πλήρως με την ουσία των μνημονιακών υποχρεώσεων. Ως εκ τούτου, «δεσμεύεται» στο μελλοντικό πολιτικό του λόγο και στην αξιοπιστία του από τα πεπραγμένα του ως κυβέρνηση. Τι θα λένε λ.χ. στους υπουργούς του κ. Μητσοτάκη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Δώστε πίσω το ΕΚΑΣ, πάρτε πίσω τα τραίνα, τα αεροδρόμια, μειώστε τα πλεονάσματα; «Μα εσείς τα ψηφίσατε», θα τους απαντούν εύλογα εκείνοι.

Από την άλλη πλευρά η ίδια η ΝΔ υπόσχεται σήμερα μέτρα και φοροελαφρύνσεις διαβεβαιώνοντας τους Έλληνες για την άμεση εφαρμογή τους, ενώ γνωρίζει ότι αυτό προϋποθέτει τη ρήξη με τους δανειστές και τις πολιτικές που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Τέλος, το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να αυτοακυρώνεται στην πιθανότητα να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό για τους πολίτες αφού η κυβερνητική πολιτική είναι προδιαγεγραμμένη, από τα ήδη συμφωνημένα μέτρα.

Είναι προφανές ότι σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον το μοναδικό κόμμα που μπορεί να ασκήσει ορθολογική και εποικοδομητική κριτική στο 4ο-καταστροφικότερο Μνημόνιο είναι το ΜέΡΑ25. Το μόνο πανευρωπαϊκό κόμμα που θα αντιστέκεται όχι μόνο λέγοντας ΟΧΙ (περιμένοντας ως τη Δευτέρα παρουσία να ωριμάσουν οι συνθήκες της ανατροπής) αλλά καταθέτοντας από την επομένη των εκλογών εναλλακτικές, τεχνοκρατικά άρτιες και τεκμηριωμένες προτάσεις, που θα απαντούν στα τοξικά και ταξικά νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα που έχει θέσει έγκαιρα στην κρίση των Ελλήνων πολιτών κυβερνητικό Πρόγραμμα για τις Εθνικές εκλογές, την «Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα». Γνωρίζοντας πως σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν διεκδικούμε κυβέρνηση, το Πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει τον πυρήνα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουμε στη βάση της ρεαλιστικής ανυπακοής αλλά και του προοδευτικού, θετικού και ορθολογικού πολιτικού λόγου που προσδοκούμε να πρεσβεύουμε τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά αναφέρω τις προτάσεις μας για αναδιάρθρωση των «κόκκινων δανείων» μέσα από μια Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών, με μορατόριουμ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή την πρότασή μας για τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα με εχέγγυο τη δημόσια περιουσία, οι μετοχές της οποίας θα εκχωρηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επομένως, η συμμετοχή μας στη Βουλή είναι απαραίτητη προκειμένου να αποτελέσει ανάχωμα σε αυτή τη μονοδιάστατη πολιτική που θα συνεχίσουν να επιβάλλουν και παράλληλα εξυπηρετεί δύο κυρίως στόχους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την προώθηση του Προγράμματός μας και των προτάσεών μας για ανατρεπτικές μεταρρυθμίσεις από τις έδρες της Βουλής ώστε να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Ο δεύτερος είναι η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση να υιοθετήσει έστω και μερικές θετικές για τους πολίτες λύσεις, εφικτές αλλά και ρηξικέλευθες, που θα δίνουν μικρές ανάσες στους πολίτες σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον.

Κλείσιμο
Δεν προσδοκούμε η είσοδός μας στη Βουλή να εξυπηρετήσει απλώς και μόνο την ανάγκη για διαμαρτυρία. Ο λαός δεν έχει ανάγκη από αντιπροσώπους διαμαρτυρίας. Μετά από δέκα χρόνια σκληρής εφαρμογής νεοφιλελεύθερων μνημονιακών μέτρων, είναι προφανές ότι δεν αρκεί η διαμαρτυρία. Εμείς, ως ΜέΡΑ25 ζητάμε από τον κάθε πολίτη ενσυνείδητη ψήφο γιατί μπορούμε να καταθέσουμε προτάσεις που θα δώσουν ξανά ζωή στην ελληνική οικονομία και θα επιτρέψουν στους νέους που σήμερα μεταναστεύουν να μπορούν να ονειρεύονται το μέλλον τους στην Ελλάδα. Και ζητάμε την ψήφο του μόνο ως αρχή συμμετοχής σε μια διαρκή προσπάθεια για την απελευθέρωση της χώρας μας από αυτή την ιδιότυπη χρεοδουλοπαροικία. Τίποτε δεν τελειώνει στις εκλογές. Αντίθετα, ευελπιστούμε ότι αυτή θα είναι μια νέα αρχή για τον τόπο μας.


* Η Σοφία Σακοράφα είναι υποψήφια βουλευτής με το ΜέΡΑ25 στη Β3 Αθηνών, Νότιος Τομέας (Δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό - Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο - Ταύρος, Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη - Υμηττός και Καισαριανή).



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ