Ο Τραμπ παρέδωσε τη Συρία σε Ρωσία, Ιράν και Τουρκία
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Ο Τραμπ παρέδωσε τη Συρία σε Ρωσία, Ιράν και Τουρκία

Οι ΗΠΑ έχασαν δια παντός τη Συρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε για χάρη της Τουρκίας τους στρατιώτες των ΗΠΑ από τις βάσεις στην περιοχή των Κούρδων, που ήταν οι μοναδικές που διέθεταν στη Συρία. Έτσι η Συρία εγκαταλείπεται οριστικά στους συμμάχους του Άσαντ, Ρωσία και Ιράν, αλλά και στον εχθρό της, την Τουρκία του Ερντογάν.

Οι Τούρκοι εγκαθιστούν μια ζώνη πλάτους 32 χιλιομέτρων και μήκους πάνω από 200 χλμ. στα σύνορα της Συρίας, απομονώνοντας τους Κούρδους της Τουρκίας από τους Κούρδους στη Συρία και διασπώντας την εδαφική και πληθυσμιακή ενότητά τους, όπως και με εκείνους του Ιράκ.

Ο Τραμπ δικαιολογήθηκε στο Κογκρέσο που εξέφρασε σχεδόν ομόφωνα τη διαφωνία του (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί) ότι η Τουρκία κάνει πολλές εισαγωγές από τις ΗΠΑ και κατασκευάζει τους ατσάλινους σκελετούς των πολεμικών αεροπλάνων των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι για τον ίδιο λόγο έκανε… γαργάρα και τις απειλές του ότι θα λιώσει την Τουρκία για τους ρωσικούς πυραύλους S-400. (Αν, όμως, έτσι σκέφτεται ο Τραμπ, τότε οι Έλληνες δεν μπορούν να ελπίζουν σε σοβαρή παρέμβαση των ΗΠΑ για τις καταπατήσεις της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία). Κούρδοι και Δημοκρατικός Στρατός της Συρίας τώρα προσανατολίζονται να στραφούν στον Άσαντ, στη Ρωσία και στο Ιράν για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας που απειλείται από την Τουρκία…

Αλλά δεν είναι η μόνη… επιτυχία του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική του. Η πυρηνική του πολιτική είναι ακόμη πιο επικίνδυνη για τον Κόσμο. Οι πρωτοβουλίες για περιορισμό των πυρηνικών όπλων και πυραυλικών συστημάτων που τα μεταφέρουν έχουν ακόμη πιο απροσδόκητα αποτελέσματα. Από τη μια εξωθούν στον ανταγωνισμό και στην αύξηση του πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου των Μεγάλων Δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία) κι από την άλλη διευκολύνουν και νομιμοποιούν την προσπάθεια μεσαίων και μικρών δυνάμεων (κρατών) ν' αποκτήσουν μεσαία και μικρά πυρηνικά και πυραυλικά οπλοστάσια, μετατρέποντας τον πλανήτη Γη σε πυρηνικό ναρκοπέδιο…

1) Ο Τραμπ κατάφερε να βγάλει τη Βόρεια Κορέα από τη διεθνή απομόνωση με τις συναντήσεις του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ ταυτόχρονα νομιμοποίησε με την αποτυχία των συνομιλιών Τραμπ-Κιμ το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά του. Στη συνέχεια ο δικτάτορας της Β. Κορέας συναντήθηκε μετά τον Τραμπ με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σινζο Αμπε, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και αναμένονται και άλλοι. Πρόσφατα ο Τραμπ ζήτησε νέα συνάντηση με τον δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά ο τελευταίος αντί για συνάντηση έκανε μια νέα πυραυλική δοκιμή και στη συνέχεια απάντησε πως δεν τον ενδιαφέρει. Ο μεγάλος Τραμπ έφαγε… πόρτα από τον μικρόσωμο Κιμ!

2) Η δεύτερη αντιπυρηνική ενέργεια του Τραμπ ήταν ν' αποσυρθεί από τη συμφωνία για την αναστολή και τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, πράγμα που δημιούργησε κλίμα έντασης και πολέμου στη Μέση Ανατολή. Για να εντείνει την πίεση, απαγόρευσε σε όλες τις χώρες ν' αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν. Οι απειλές του, ωστόσο, δεν είχαν αποτέλεσμα και πρόσφατα ζήτησε νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Αλλά, ο αγιατολάχ Χασάν Ροχανί απάντησε ότι δεν μπορεί να συναντηθεί μαζί του επειδή είναι αναξιόπιστος. Δηλαδή, τον "έφτυσε" κανονικά, ενώ παράλληλα του έκανε πλάκα με το ιρανικό πετρελαιοφόρο Αdrian Darya 1 που πo;yλησε το πετρέλαι;o του χωρίς δυσκολία.

3) Τελευταία αντιπυρηνική πρωτοβουλία του Τραμπ είναι η αποχώρησή του πριν λίγους μήνες από την αμερικανο-ρωσική Συνθήκη για τον Έλεγχο των Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς (INF). Αμέσως μετά την αποχώρησή του, όμως, ο Πούτιν ανακοίνωσε πρόγραμμα νέας γενιάς πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς, που βέβαια απειλούν ευθέως την Ευρώπη. Μήπως ο Τραμπ παίζει με τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς για να πιέσει την Ευρώπη να αυξήσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να υποκύψει στον εμπορικό πόλεμο που της έχει κηρύξει; Αν είναι έτσι, τότε παραχωρεί έδαφος στον φίλο του τον Πούτιν ηθελημένα σε βάρος της Ευρώπης.

5) Πρόσφατα ο Τραμπ ακύρωσε την υπογραφή της συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που τη διαπραγματεύονταν οι ΗΠΑ εδώ και οκτώ (8) μήνες, προκειμένου να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν. Το νέο φιάσκο της διπλωματίας του Τραμπ το πλήρωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, που απολύθηκε από τη θέση του. Στον αγύριστο το "γεράκι"! Αλλά δεν είναι ο μόνος.

6) Ο Τραμπ σε μια πολιτική είναι δυνατός, στις αποχωρήσεις, όπως φάνηκε, και στις αποχωρήσεις του από τα πυρηνικά προγράμματα. Η πρώτη πράξη που έκανε όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ήταν η αποχώρηση από τις συνομιλίες για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (CPTPP), ελπίζοντας να διαλύσει τη Συμφωνία. Τα υπόλοιπα έντεκα (11) κράτη δεν έφυγαν όμως. Αντίθετα υπέγραψαν τη Συμφωνία που αφορά 500 εκατομμύρια ανθρώπους με 10 τρισ. δολάρια ΑΕΠ. Οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία είναι: Καναδάς, Μεξικό, Περού, Χιλή, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βιετνάμ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι. Στη συνέχεια ζήτησαν να συμμετάσχουν στη συμφωνία η Νότιος Κορέα, η Κίνα και άλλες χώρες. Μετά απ' αυτά ζήτησε ο Τραμπ νέες διαπραγματεύσεις για να επανέλθει στη Συμφωνία του Ειρηνικού, αλλά οι "έντεκα" απάντησαν πως δεν μπορούν και του έκλεισαν την πόρτα.

7) Ο Τραμπ διέλυσε επίσης την ένωση Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA). Αλλά αμέσως μετά άρχισε διαπραγματεύσεις με το Μεξικό και τον Καναδά και δημιούργησε τη νέα ένωση USMECA. Δηλαδή πάει και η πολιτική για τη διάλυση όλων των διεθνών ενώσεων και οργανισμών…

Κλείσιμο
8) Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ και από την UNESCO, επειδή οι άλλες χώρες δεν συμφωνούσαν με τις ανόητες προτάσεις του! Μάλλον αποχώρησε για να μην πληρώσει τα πάνω από 400 εκατ. δολάρια που χρωστούν οι ΗΠΑ από παλιά.

9) Επίσης ο Τραμπ αποχώρησε από τη Συνθήκη των Παρισίων για το κλίμα, παρόλο που οι ΗΠΑ ταλαιπωρούνται συνεχώς από την επιδείνωση του κλίματος και οι άνθρωποι χάνουν περιουσίες και ζωές.

Ο Τραμπ ήθελε να διαλύσει επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και λοιπά. Τι πέτυχε; Tίποτα. Κανείς δεν πήρε στα σοβαρά τις απειλές του. Απλώς πρόεδροι και πρωθυπουργοί ξέσπασαν στα γέλια όταν άρχισε να μιλά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις επιτυχίες του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο μόνος που τον πήρε στα σοβαρά ήταν ο Μπόρις Τζόνσον, που εξώθησε με ψέματα τους Βρετανούς στο Brexit, με αποτέλεσμα τώρα να οδεύει στη διάσπαση και στη διάλυση όχι μόνο το Συντηρητικό Κόμμα αλλά και το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τραμπ δεν φοβάται τους εμπορικούς πολέμους επειδή θεωρεί τον εαυτό του βέβαιο νικητή, ως ειδικός. Κτηματομεσίτης γαρ! Έτσι κήρυξε τον εμπορικό πόλεμο όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Κίνα και κατά καιρούς στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία κλπ. Δηλαδή σε όλο τον Kόσμο, με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Οικονομία να βραδυπορεί και να κοντανασαίνει. Το κακό γι' αυτόν είναι ότι η επιβράδυνση χτυπά τώρα και τις ΗΠΑ. Και το χειρότερο ότι η Κίνα έβαλε φόρους στη σόγια, στο χοιρινό κρέας και στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Δηλαδή στους παραγωγούς και στους εργαζόμενους των πολιτειών που ψηφίζουν Τραμπ! Γι΄ αυτό έσπευσε να ζητήσει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Στην απελπισία του κατηγόρησε ως "εχθρό της Αμερικής" τον Τζέρομ Πάουελ, πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), που διόρισε ο ίδιος ο Τραμπ , πριν λίγο καιρό!

Αυτό είναι το πρόβλημα, εξάλλου, με όλα τα φρικιά που ανακατεύονται με την πολιτική για να μας… σώσουν! Δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλάνε και γι΄ αυτό τραυματίζουν ή καταστρέφουν τις χώρες τους. Παράδειγμα ο Μπόρις Τζόνσον, η Μαρί Λεπέν (τελευταία έβαλε νερό στο κρασί της), ο Ματέο Σαλβίνι (ήθελε να γίνει πρωθυπουργός κι έχασε και το υπουργείο Εσωτερικών), ο Νικολάς Μαδούρο, ο Αλ. Τσίπρας (σύντομα κατάλαβε το λάθος του και προσαρμόστηκε), ενώ ο Τραμπ αργεί ακόμη να καταλάβει ότι δεν πωλούνται όλα. Γι' αυτό έκανε πρόταση να αγοράσει τη Γροιλανδία και το λαό της! Ο ανόητος…
--------------------------------------------------------------------------------------------
* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK