Τι ειναι τα Λαζαράκια;

Τι ειναι τα Λαζαράκια;

Τα Λαζαράκια (ή Λαζάρηδες ή Λαζαρούδια) είναι από τα έθιμα που έχει σχεδόν εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου ενώ γίνονται προσπάθειες αναβίωσης από πολιτιστικούς και τοπικούς συνεταιρισμούς γυναικών.

NET-lazarakia
Πρόκειται για ένα αρτοσκεύασμα με γλυκια γεύση, που φτιάχνεται με απλά υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι. Έχει ανθρωπόμορφη μορφή, παραπέμποντας στον Λάζαρο, που, σύμφωνα με τη χριστιανική παραδοση, αναστήθηκε. Παλιά τα έφτιαχναν οι γυναίκες του χωριού και τα έδιναν στα παιδιά ή τα μοίραζε ο ιερέας μαζί με το αντίδωρο στην εκκλησία στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Τα τελευταία χρόνια το έθιμο αναβιώνει χάρη στους συλλόγους γυαι

Οπότε τα Λαζαράκια εχουν εμπνευστεί απο τον τρόπο που απεικονίζεται ο Λαζαρος στις εκκλησιαστικές εικόνες, τυλιγμένος με το σάβανό του, καθώς ήταν νεκρός και επέστρεψε στον κόσμο των ζωντανών, χάρη στο θαύμα του Χριστού, σύμφωνα πάντα με τη χριστιανική παράδοση. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή, που δίνει στους πιστούς ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ενώ αποτελεί και προοικονομία για την Ανάσταση του Χριστού, που ακολουθεί.

Δείτε τη συνέχεια στο Cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης