Ορεινή Αρκαδία με παιδιά

Ορεινή Αρκαδία με παιδιά

Μία πρόταση για ανοιξιάτικη οικογενειακή εξόρμηση στη Γορτυνία

 Ορεινή Αρκαδία με παιδιά
Τώρα που τα κοτσύφια άρχισαν να κελαηδούν και οι κήποι της Αθήνας να γεμίζουν τσαλαπετεινούς, με έχει πιάσει μια λαχτάρα για εκδρομή. Να φύγω το σαββατοκύριακο, να περπατήσω μέσα στη φύση. Να βρεθώ με τα παιδιά και τον άντρα μου ουσιαστικά, γιατί μέσα στην εβδομάδα δεν προλαβαίνω να πω μια κουβέντα.

Η Γορτυνία είναι μια πανέμορφη περιοχή και κοντινή στην Αθήνα λύση. Σε δύο ώρες μπορείτε να βρίσκεστε πραγματικά στην καρδιά ενός ελατοδάσους. Εδώ και λίγα χρόνια, το ορεινό μονοπάτι του Μαινάλου, που είναι 75 χιλιόμετρα και χρησιμοποιούνταν παλαιότερα στις καθημερινές μετακινήσεις, έχει λάβει διεθνή πιστοποίηση με την ονομασία Menalon Trail και πλέον μπορείτε με έναν οδηγό βουνού ή και μόνοι σας, αν τα παιδιά είναι μεγάλα, να κάνετε πεζοπορία σε κάποιο από τα οκτώ τμήματά του. Κάποια σημεία είναι βατά για παιδιά ακόμα και μικρότερης ηλικίας, καθώς έχουν ενδιαφέρουσες στάσεις (πηγές, νερόμυλους, γεφυρούλες).

Η βόλτα γίνεται ευκολότερη αν είναι άνοιξη, που φυτρώνουν τα μανιτάρια και κάνουν τα παιδιά να φαντάζονται ότι θα βρουν μικρά γαλάζια πλασματάκια μέσα στα χόρτα… Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε το
site
Κλείσιμο
. Ένα πανέμορφο σημείο του δάσους του Μαινάλου είναι μετά το χιονοδρομικό, στην κορυφή της Οστρακίνας, το οροπέδιο Ρούχοι. Εκεί, αν έχετε μικρότερα παιδιά ή και μωρά, μπορείτε εύκολα να περπατήσετε μέσα στο δάσος και να κάνετε πικ νικ.

Το πρώτο -μεγάλο και τουριστικά πολύ ανεπτυγμένο- χωριό είναι η Βυτίνα, με τον «δρόμο της Αγάπης» και την ωραία πλατεία με τις ταβερνούλες, τα καφέ και τα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα. Σε μια γωνία της πλατείας έχει και ένα πανέμορφο μαγαζάκι με ξύλινα παιχνίδια! Από τη Βυτίνα ξεκινάει ένα μέρος του μονοπατιού του Μαινάλου που φτάνει ως την Ελάτη, το οποίο περνάει μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Μυλάοντα. Μια υψηλότερων απαιτήσεων πεζοπορία είναι από τη Μονή Κερνίτσας ως το ασκηταριό της Σφυρίδας (ακόμα δεν την έχουμε κάνει, αλλά ελπίζουμε φέτος να την κάνουμε…).



Αν τα παιδιά είναι μικρότερα και δεν μπορείτε να επιχειρήσετε κανονική πεζοπορία, μπορείτε να πάτε προς την Ελάτη με το αυτοκίνητο και να σταματήσετε στην Τρανή Βρύση με το χαρακτηριστικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Εκεί μπορείτε να περπατήσετε γύρω από το ποταμάκι και να κάνετε και πικ νικ. Ή αλλιώς μπορείτε να πάτε κατευθείαν στην Ελάτη και να επισκεφτείτε το υπαίθριο εργαστήρι ξυλογλυπτικής στη μέση του δάσους (στην κυριολεξία). Στο ίδιο σημείο, μπορείτε να κάνετε ιππασία ή βόλτα με τα άλογα, με συνοδό τον κύριο Χρήστο.

Το Βαλτεσινίκο, λίγο πέρα από τη Βυτίνα, κρυμμένο στο ελατόδασος, έχει όμορφους ξενώνες που χωράνε μεγάλες οικογένειες. Ευτυχώς, η τουριστική του υποδομή αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι ξενώνες να είναι πιστοί στην αρχιτεκτονική της περιοχής. Έχει ωραίες ταβέρνες, παιδική χαρά και πολλά παιδιά, κυρίως το καλοκαίρι, καθώς ο σύλλογος νέων είναι πολύ δραστήριος και διοργανώνει δραστηριότητες για παιδιά με εθελοντές νηπιαγωγούς και νέους καλλιτέχνες από το χωριό. Μπορείτε να κάνετε βόλτα μέχρι το μοναστήρι της Παναγίας, ενώ αν τα παιδιά σας είναι λίγο μεγαλύτερα, μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (παλαιομονάστηρο), κάτω στη χαράδρα, όπου κείτεται το «κουφάρι» του παλιού Βαλτεσινίκου, που έκαψε ο Ιμπραήμ ως εκδίκηση για το θάνατο του ανιψιού του. Ανεβείτε στην Αγία Τριάδα και τον Άγιο Παντελεήμονα και από την άλλη μεριά στον Άγιο Θεράποντα (πάει αυτοκίνητο κοντά σε όλα) για να θαυμάσετε το πλούσιο δάσος και τη θέα!

Από το Βαλτεσινίκο μπορείτε να κάνετε πεζοπορία προς το Ρέμα Ελλά και το Σανατόριο της Μάνας. Αν γίνεται να σας παραλάβει αυτοκίνητο από το Σανατόριο, σας προτείνω να φάτε στον Ιωσήφ στα Μαγούλιανα, το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου. Μετά για καφεδάκι; Στη Λάστα. Στο Καφενείο του Αη Γιώργη στην πλατεία, που είναι πάντα ανοιχτό! Μπαίνετε, διαλέγετε μόνοι σας ό,τι θέλετε, αφήνετε τον οβολό σας και πλένετε ό,τι λερώσατε! Επίσης, από το Βαλτεσινίκο μπορείτε να κάνετε πεζοπορία και προς την πηγή Γριάς Λιθάρι και την Κρύα Βρύση όπου λειτουργεί ξενώνας και εστιατόριο (κάντε ένα τηλέφωνο πρώτα για να επιβεβαιώσετε ότι είναι ανοιχτά). Για μικρότερη απόσταση πεζοπορίας, ιδανική για μικρά παιδιά, μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο κοντά στο Πορί και να περπατήσετε παράλληλα με το ρέμα για να φτάσετε στο μύλο «του Παυλόπουλου». Θα δείτε βατραχάκια και καβούρια ποταμίσια! Μια «νεραϊδένια» εκδρομή είναι προς τη λίμνη του Λάδωνα. Στην παραλία της λίμνης έχει μια ωραία ταβέρνα και χώρο για πικ νικ.



Υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος είναι προς το Λιμποβίσι, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το σπίτι των Κολοκοτρωναίων, το γραφικό χωριό Αλωνίσταινα και το μεγαλύτερο Χρυσοβίτσι. Εκεί υπάρχουν ωραίες ταβέρνες-ψησταριές. Αν η εκδρομή σας τελειώνει εδώ, στον γυρισμό για την Αθήνα, μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο Κάψια, ένα από τα 10 καλύτερα ελληνικά σπήλαια (ωράριο λειτουργίας 9-15.00 - υπάρχει ξεναγός) και το Κτήμα Καλόγρη, οινοποιείο για γευστική δοκιμή πολύ κοντά στο σπήλαιο. Βγάζουν τέσσερα κρασιά και φτιάχνουν ωραίες πίτες (με ραντεβού). Μπορείτε επίσης να κάνετε στάση για φαγητό κοντά στο Λεβίδι, στο Χάνι Κανδήλας ή στη Βλαχέρνα στου Ονείρου το Στέκι (δοκιμάστε ρεβίθια με κάστανο). Πολύ φιλικά προς τα παιδιά!

Αν έχετε αποφασίσει να επισκεφτείτε όλη την ορεινή Γορτυνία, η άλλη μεριά είναι πιο γνωστή, λόγω της Δημητσάνας και της Στεμνίτσας. Τα χωριά είναι πιο κοσμοπολίτικα και πανέμορφα. Από εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και μετά να φάτε σε μία από τις κοντινές ταβέρνες. Ο Κουστένης έχει φάρμα με ζωάκια και παιδική χαρά. Μοναδική εμπειρία είναι τα μοναστήρια στο φαράγγι του Λούσιου, τα οποία επιβεβαιώνουν τη σχέση των Αρκάδων με την πνευματικότητα και την πίστη στο Θεό ανά τους αιώνες. Δεν είναι τυχαίο πως στην Αρκαδία συναντάς τους πιο σημαντικούς αρχαίους ναούς, αλλά και τα πιο κατανυκτικά μοναστήρια.

Μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε τη Μονή Φιλοσόφου, μια και δεν έχει περπάτημα από το αυτοκίνητο. Όμως πάντα τα ωραία πράγματα είναι αυτά στα οποία φτάνεις από τον δύσκολο δρόμο: η Μονή Προδρόμου έχει ένα δεκαπεντάλεπτο περπάτημα με ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά βατό. Αν τα παιδιά είναι μεγάλα, το ιδανικό είναι να κάνετε όλη τη διαδρομή από τη Μονή Προδρόμου ως τη Μονή Φιλοσόφου, με μικρή παράκαμψη για να δείτε το Νερόμυλο κάτω στο ποτάμι (πρέπει να έχετε κάποιον να φέρει το αυτοκίνητο βέβαια!). Στο ποτάμι βρίσκεται και η Αρχαία Γόρτυνα και το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, που είναι τόπος προσβάσιμος και με το αυτοκίνητο, όπως και το Γεφύρι του Ατσίχολου.



Από τη Δημητσάνα, μπορείτε να πάτε για φαγητό στο Ψάρι, στην Αρκαδιανή με ωραία ταβέρνα, χώρο για παιχνίδι, μουσείο και παραδοσιακά προϊόντα που παρασκευάζονται εκεί. Μια άλλη επιλογή είναι το χωριό Ζέρζοβα, που έχει μια πολύ γνωστή ταβέρνα. Μια ακόμα υπέροχη εκδρομή είναι η Καρύταινα, αφετηρία για πολλές extreme δραστηριότητες στη φύση (ράφτινγκ, κανό, καγιάκ, ραπέλ…). Η βόλτα προς το κάστρο είναι ανηφορική και δύσκολη, όμως κοντά στην Καρύταινα, υπάρχει το αγρόκτημα Παπάκια, ένα χώρος διαμορφωμένος για παιδιά, με παιδική χαρά, λίμνη και πολλά ζώα! Υπάρχει εστιατόριο και καφέ. Από εδώ μπορείτε να βγείτε κατευθείαν στην Εθνική Οδό για Αθήνα.

Όπως λένε οι ντόπιοι, «τρεις είναι οι Μεγάλες Δυνάμεις: ΗΠΑ-Ρωσία-Γορτυνία»! Οι Γορτύνιοι αγαπούν πολύ τον τόπο τους και έχουν κάθε λόγο να είναι και πολύ περήφανοι γι’ αυτόν! Αυτό θα το συνειδητοποιήσετε αμέσως μόλις φτάσετε στην περιοχή. Μιλούν για την ελληνική μυθολογία, κι όλες αυτές τις λαϊκές αφηγήσεις που εκτυλίσσονται στην Αρκαδία, γύρω από τον Πάνα και το Λύκαιο Όρος, σαν να είναι γεγονότα που συμβαίνουν ακόμα. Για την Επανάσταση, τον Κολοκοτρώνη και τα πρωτοπαλίκαρά του, τους ήρωες, σαν να είναι κάπου κρυμμένοι στο δάσος του Μαινάλου, στην Πιάνα και το Χρυσοβίτσι και περιμένουν τη σωστή στιγμή για να ξαναεμφανιστούν. Μιλούν για το ελατόδασος και τα νερά, σαν να είναι πραγματικά κάπου κρυμμένες οι Δρυάδες και οι Νηρηίδες, νύμφες του Δάσους που προστατεύουν τα δέντρα, τα ρέματα και τα ποτάμια. Σε αυτό το νεραϊδοπαρμένο τόπο, είναι δύσκολο να μην επιστρέφεις, ειδικά αν θέλεις να παραμείνεις παιδί…

Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakitasite.wordpress.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης