Ο ζωγράφος και τα βιβλία

Ο ζωγράφος και τα βιβλία

Μια έκθεση με τίτλο «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας / Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία» που εντάσσεται ως δράση στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου θα λειτουργεί έως τον Ιούλιο

gikas
Μια έκθεση με τίτλο «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας / Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία» που συνδυάζει την τέχνη να φιλοτεχνεί ένας καταξιωμένος ζωγράφος τα εξώφυλλα βιβλίων με την εκδοτική παραγωγή μπορεί κανείς να επισκεφθεί στην Πινακοθήκη Γκίκα. Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τον ερχόμενο Ιούλιο είναι ενταγμένη ως ιδιαίτερα ξεχωριστή δράση του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Πρωταγωνιστής της έκθεσης ο ίδιος ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας και τα εξώφυλλα του. Ο επιφανής εικαστικός καλλιτέχνης ως γνωστόν ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων από το 1937 μέχρι το 1992. Πραγματοποίησε εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες και εικονογραφήσεις κυρίως για ποιητικά έργα.

Λογοτεχνικά περιοδικά όπως η Νέα Εστία, οι Μορφές, η Αιξωνή κυκλοφόρησαν με έργα του Γκίκα ως εξώφυλλο ή προμετωπίδα, ενώ εικονογράφησε πλήρως, τα Ποιήματα του Καβάφη, την Οδύσεια του Καζαντζάκη, το Δάφνης και Χλόη του Λόγγου, την Αμοργό του Νίκου Γκάτσου. Σε αυτά προστίθενται και πολλά μεμονωμένα εξώφυλλα και προμετωπίδες για βιβλία και ποιητικές συλλογές, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, της Λητώς Κατακουζηνού, της Μαργαρίτας Λυμπεράκη και άλλα.

Η έκθεση, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών, «προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή τόσο με τη ζωγραφική όσο και με τη λογοτεχνία, ένω παράλληλα του δίνει την ευκαιρία να μελετήσει παλαιότερες εκδόσεις και να γνωρίσει το πλούσιο εικονογραφικό έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα».

Η έκθεση ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες και ο κύκλος της θα ολοκληρωθεί στις 21/07/2018. Οι μέρες και ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης Γκίκα επί της οδού Κριεζώτου αριθμός 3– μιας από τις νεώτερες μονάδες της οικογένειας του Μουσείου Μπενάκη- είναι οι εξής: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 18:00.

Ως γνωστόν, το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3 ανήκε εξ ολοκλήρου στον αείμνηστο ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη από δωρεά του καλλιτέχνη ενόσω αυτός ακόμη ζούσε. Το αρχικό κτήριο – ισόγειο και πέντε όροφοι – κτίστηκε με εντολή του Αλέξανδρου Χατζηκυριάκου γύρω στο 1932 από τον Κωνσταντίνο Κιτσίκη, αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο, και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης