Αλφαβητάρι σωστής διακυβέρνησης

Αλφαβητάρι σωστής διακυβέρνησης

Ο Παναγής Βουρλούμης γνωρίζει εκ των έσω τα μυστικά της διοίκησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και μας παραδίδει ένα συναρπαστικό βιβλίο με αποστάγματα γνώσης και εμπειρίας

vourloumis
Μετά από 35 χρόνια ως επαγγελματίας δημοσιογράφος αναρωτιέμαι σε κάθε ευκαιρία αν θα μπορούσαν δημόσια πρόσωπα με ανεξαρτησία σκέψης και βίου θα μπορούσαν να διευθύνουν τις τύχες αυτού του τόπου. Φέρνω στο μυαλό μου τον Παναγή Βουρλούμη. Ο ίδιος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας statesman, ένα δημόσιο πρόσωπο -εδώ και δεκαετίες- που έχει κατακτήσει με το σπαθί του την εκτίμηση με όχημα το ίδιο του, το έργο του. Ένας «λιτός αστός» όπως τον χαρακτήριζε η εφημερίδα «Η Καθημερινή» ( τίτλος σε άρθρο της κας Μαριλης Μαργωμενου, 10/5/2008).

Διαβάζοντας το καινούργιο του βιβλίο Η σημασία της σωστής διακυβέρνησης/ Θεωρία και πράξη (εκδόσεις Ποταμός, 2018) βρήκα τις απαντήσεις που ζητούσα και έλυσα τις όποιες απορίες μου. Στη σελίδα 152 διαβάζω: «Η επαγγελματική επάρκεια και η ανεξαρτησία δημιουργούν ανασφάλεια στους πολιτικούς. Στους κύκλους τους, ο όρος “τεχνοκράτης” υποδηλώνει έναν εχθρό, ένα άτομο που δεν δυνατόν να ελεγχθεί. Μια εν δυνάμει απειλή. Η πολιτική τάξη έχει σκόπιμα αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της διοίκησης γιατί την εμποδίζει να ασκεί η ίδια άμεση διαχείριση. Όμως, για τη διαχείριση αυτή τα στελέχη της δεν είναι ούτε κατάλληλα ούτε εκπαιδευμένα. Ο τυπικός πολιτικός έχει προσχωρήσει σε ένα κόμμα από νεαρή ηλικία και από εκεί έχει κατόπιν ανέβει στην ιεραρχία. Οι κύριες δεξιότητες του αφορούν την επικοινωνία, τεχνικές μάρκετινγκ και την εκμετάλλευση ανθρώπων και καταστάσεων. Το σοβαρότερο ζήτημα που τον απασχολεί είναι οι επόμενες εκλογές. (…) Οι επαγγελματίες πολιτικοί περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μιλώντας (και όχι ακούγοντας) και ταξιδεύοντας για συναντήσεις. Δεν διαθέτουν το χρόνο, την υπομονή, την πειθαρχία και την ισορροπημένη προσωπικότητα που χρειάζεται ώστε να μπορέσουν να διοικήσουν σωστά».

Ο Παναγής Βουρλούμης διατυπώνει άποψη «μετά λόγου γνώσεως», με βάση τις εμπειρίες του από τις θέσεις ευθύνης του – στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας που πέρασε από την ιδιοκτησία Ανδρεάδη στο κράτος, στον ιδιωτικό τομέα (Alpha Finance και οι θυγατρικές της στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια), στον όμιλο ΟΤΕ στη δεκαετία του ‘2000 σε μια κρίσιμη στιγμή μετάβασης του από το κράτος στους Γερμανούς της DT.

Σε ένα μικρό κείμενο που φιλοξενείται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «Υπάρχει ελπίδα για το χρεοκοπημένο βασίλειο των μοιρολατρών; Ο Παναγής Βουρλούμης απαντά στο ερώτημα αντλώντας από την πείρα του. Υπηρετώντας σε διοικητικές θέσεις κοντά στα κέντρα των πολιτικών αποφάσεων έζησε από πρώτο χέρι τις αιτίες της διάλυσης της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Χωρίς αυταπάτες, ο ίδιος όμως απέδειξε ότι με την εφαρμογή σωστών κανόνων διακυβέρνησης πολλά διορθώνονται. Βέβαια αυτό προϋποθέτει συγκρούσεις με ισχυρά συμφέροντα και βαθιά ριζωμένες κακές συνήθειες. Αυτήν την πείρα του ο συγγραφέας θέλει να μεταφέρει, καταλήγοντας στην ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Συντάγματος. Ένα συναρπαστικό βιβλίο από έναν τολμηρό διανοητή που συγχρόνως επέτυχε στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί και να ξανα- διαβαστεί. Δίνει λύσεις, λειτουργεί ως οδηγός για μάνατζερς και πολιτικούς αλλά κυρίως για όλους όσοι επιθυμούν να έχουν παρουσία και παρέμβαση στα δημόσια πράγματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης