Ένας μελισσοκόμος από τα Καλάβρυτα

Ένας μελισσοκόμος από τα Καλάβρυτα

Στα 25 χιλιόμετρα από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο που οδηγεί προς την Kλειτορία στο γραφικό Πλανητέρο βρίσκεται το μελισσοκομικό εργαστήριο – τυποποιητήριο του Βασίλη Κουτρουλάκη – τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά στον κόσμο των διεθνών βραβεύσεων

korys
Το έχω γράψει και το έχω υποστηρίξει πολλές φορές και θα συνεχίσω να επιμένω: Τα ελληνικά προϊόντα των μικρών και μεσαίων παραγωγών με ισχυρή τοπική αναφορά και αποδεδειγμένη ποιότητα είναι προϊόντα για niche market και συνοδεία …story telling. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα φαίνεται πως γίνεται αποδεκτή «έξω» - π.χ ο καταξιωμένος διεθνής οργανισμός για τα Great Taste Awards με τις διακρίσεις του στα ελληνικά προϊόντα με αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά είναι μια καλή απόδειξη.

Άλλωστε, από πολλές πλευρές έρχονται τα μηνύματα ότι μικρά τμήματα καταναλωτών κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ενδιαφέρον για προϊόντα και παραγωγούς που έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν στη πράξη τα «λεγόμενα» τους – εν προκειμένω, το story τους.

Ας δούμε σε αυτό το πλαίσιο μια χαρακτηριστική περίπτωση. Ο Βασίλης Κουτρουλάκης είναι παραγωγός – μελισσοκόμος στη περιοχή των Καλαβρύτων. Εκεί ζει με την οικογένεια του, εκεί έχει στήσει την επιχείρηση του. Σχεδόν τα πάντα γύρω από την δραστηριότητα του έχουν το προσωπικό στοιχείο. Σχεδόν όλα είναι χειροποίητα – ξεκινώντας από το site του.
korys-1


Η ιστορία του έχει ενδιαφέρον και την αφηγείται ο ίδιος: «Η πρώτη μου επαφή με τις μέλισσες ήρθε το 1996 οπού ξεκίνησα μαθήματα μελισσοκομίας στην Τ.Ε.Σ. Μελισσοκομίας στο κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι Αθηνών. Μετά από διετή φοίτηση και γοητευμένος από την κοινωνία των μελισσών αποφάσισα να αφήσω την πρωτεύουσα και να μετακομίσω στην Κλειτορία Καλαβρύτων για να ασχοληθώ με την μελισσοκομία πιο εντατικά! Ξεκίνησα με λίγα μελίσσια αλλά μετά το 2001 με την ένταξή μου στο πρόγραμμα επιδοτήσεων νέων αγροτών τα πολλαπλασίαζα χρόνο με το χρόνο. Το 2008 και με τη βοήθεια ενός κοινοτικού προγράμματος σχεδίων βελτίωσης για τους μελισσοκόμους ολοκλήρωσα το τελευταίας τεχνολογίας μελισσοκομικό εργαστήριο – τυποποιητήριο μου, που βρίσκεται στη θέση Βράχος στο χωριό Πλανητέρο Καλαβρύτων. Και ενώ η παραγωγή μελιού μας στηριζόταν ανέκαθεν στην αγάπη μας για τη μέλισσα και στο σεβασμό μας προς τον συνάνθρωπο, το 2012 αποφασίσαμε να εντάξουμε το μελισσοκομείο μας σε πρόγραμμα Βιολογικής Μελισσοκομίας. Έτσι μετά από το μεταβατικό στάδιο ενός χρόνου ,από τον Φεβρουάριο του 2013 έχουμε την χαρά και την τιμή και σας προσφέρουμε διάφορες ποικιλίες βιολογικού μελιού περιορισμένης σοδειάς».

Κλείσιμο
Ο δημιουργός αυτής της μικρής αλλά ιδιαίτερης επιχειρηματικής δραστηριότητας στις αρχές του μήνα σε μια ανάρτηση του στο facebook μοιράστηκε μαζί μας μια καλή είδηση, ένα καλό νέο: «Για μια ακόμα φορά το μέλι μας, βιολογικό μέλι ΚόRYS πιστό στο ραντεβού με τις διακρίσεις! Διαγωνισμός GREAT TASTE 2018 που λαμβάνει μέρος στην Αγγλία... 5 συμμετοχές και 4 βραβεύσεις Βιολογικό μέλι Βελανιδιάς - 2 Χρυσά Αστέρια, Βιολογικό μέλι Δάσους - 2 Χρυσά Αστέρια, Βιολογικό μέλι Καστανιάς - 1 Χρυσό Αστέρι , Βιολογικό μέλι Ανθέων - 1 Χρυσό Αστέρι .Δυστυχώς το Βιολογικό μέλι Ελάτης μας δε βραβεύτηκε, αλλά ευτυχώς αυτό το έχουν βραβεύσει οι πελάτες και συνεργάτες μας!!! Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που δείχνετε στα προϊόντα μας!!!». Το μεταφέρω αυτούσιο. Αξίζει να επισκεφθείτε την σελίδα του στο fb: vasilis koutroulakis αλλά και το χειροποίητο site του: koryshoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης