Τα αληθινά έργα του ζωγράφου

Τα αληθινά έργα του ζωγράφου

Σε επιμέλεια της Ελένης Κυπραίου ανοίγει στις 17 Οκτωβρίου μια νέα αποκαλυπτική έκθεση για τα έργα του Γιώργου Μπουζιάνη

bouzianis
Στο σπίτι του ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη στη Δάφνη, εγκαινιάζεται η πρώτη πράξη της έκθεσης Αληθινά Έργα, με έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί στο κοινό τα τελευταία 40 χρόνια, ή παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Αποτελεί προπομπό των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από το θάνατο του καλλιτέχνη, το 1959 και αφετηρία των επετειακών δρώμενων που θα καλύψουν το έτος 2019. Την ευθύνη επιμέλειας της έκθεσης έχει η Ελένη Κυπραίου.
bouzianis-1


Η έρευνα του Μουσείου για τον μεγαλύτερο εξπρεσιονιστή της Ελλάδας θα αποκαλύψει από την 17η Οκτωβρίου έως και την 30η Νοεμβρίου στο κοινό: δύο πρώιμα πορτραίτα και ένα πρωτοεμφανιζόμενο τοπίο, πέντε σημαντικότατες ελαιογραφίες της ύστερης περιόδου, δύο ακουαρέλες, και δώδεκα σπάνια σχέδια.

Ο Μπουζιάνης είχε αναφέρει ως προς το αποτέλεσμα της ζωγραφικής του, εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης (σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα έργα είναι εμπεριστατωμένα αυθεντικά) : «Το θέμα δεν παίζει κανένα ρόλο στη ζωγραφική. Εκείνο που βαραίνει είναι το τι θα βγάλεις από το θέμα. Προέχει πάντα το αποτέλεσμα. Άνθρωπος, ζώο, αντικείμενο, όλα μιλούν σε εκείνον που ξέρει να ακούει. Εκείνο που έχει σημασία είναι το πώς θα δεις, αλλά πιο πολύ το πώς θα ζήσεις μέσα σου μια οποιαδήποτε φόρμα. Στο έργο μου συνεργάζεται το αίσθημα (ένστικτο) και η νόηση, αν και το αίσθημα νομίζω ότι πρέπει να προηγείται. Τυχαία τίποτε δεν γίνεται. Η αρμονική συνεργασία των δύο αυτών βασικών στοιχείων, δημιουργεί το αληθινό έργο».
bouzianis-2


Για την έκθεση θα εκδοθεί κατάλογος, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα για ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ( ύστερα από συνεννόηση στο 210 902 8455 και στο 694 467 0324).

Η έκθεση – στο Μουσείο Μπουζιάνη (Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη, δίπλα στη στάση του μετρό Άγιος Ιωάννης) θα είναι ανοικτή στο κοινό κάθε Τετάρτη και από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή ( την Τετάρτη από τις 9.00 μέχρι τις 14.00 και την Πέμπτη με Πέμπτη με Κυριακή από τις 11.00 μέχρι τις 19.00).
Κλείσιμο
Eπιμέλεια έκθεσης : Ελένη Κυπραίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης