Ελληνικό σούσι από τον Βόρειο Ευβοϊκό

Ελληνικό σούσι από τον Βόρειο Ευβοϊκό

Μια οικογενειακή επιχείρηση –με διαδρομή πάνω από μισό αιώνα και εγκατεστημένη δίπλα σε ένα ψαροχώρι της Βόρειας Εύβοιας- μας συστήνει τον μαρινάτο γαύρο που φτιάχνει και διαθέτει στην αγορά ως το ελληνικό σούσι

north-evoia
Το Ασμήνιο, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι κτισμένο σε δυο πευκόφυτους λόφους με την κοίτη ενός μικρού ποταμού να τους χωρίζει –ένα ψαροχώρι που διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παρά το γεγονός ότι γειτνιάζει επικίνδυνα με το Πευκί, το πιο φημισμένο τουριστικό θέρετρο της περιοχής.

Ένα χιλιόμετρο πριν φτάσουμε στο ψαροχώρι συναντάμε ένα παραθαλάσσιο οικισμό, τις Κεφάλες Ασμηνίου. Ο οικισμός βρίσκεται πάνω στο κεντρικό δρόμο που ενώνει την Ιστιαία με τα χωριά Αρτεμίσιο, Αγριοβότανο, Βασιλικά (μια απόσταση γύρω στα 7 χιλιόμετρα από την Ιστιαία).

Εκεί το 1966 ο Αθανάσιος Φιλάρετος φτιάχνει μια μικρή βιοτεχνία –οικοτεχνία θα την λέγαμε στις μέρες μας- και με τις καλές ψαριές που βρίσκει φτιάχνει τα δικά του εξαιρετικής ποιότητας αλίπαστα. Εκείνες τις εποχές ο ιδρυτής της είχε επιλέξει να διαθέτει τα προϊόντα του στην αγορά με την φίρμα Lido. Όπως διαβάζουμε σε ένα παλαιότερο ενημερωτικό υλικό της οικογενειακής εταιρείας – έτσι παραμένει μέχρι σήμερα-ο ιδρυτής της «στην πορεία κατάφερε να πραγματοποιήσει εξαγωγές προς Ιταλία, Αμερική, Κύπρο, Βέλγιο, Αυστραλία και Καναδά έχοντας μια άριστη συνεργασία με τους πελάτες της».

Το 1980 η βιοτεχνία των αλιπάστων του Αθανασίου Φιλάρετου πηγαίνει και εγκαθίσταται σε νέες εγκαταστάσεις. Το 2006 η σκυτάλη περνάει από τον πατέρα στους γιούς τους, τον Στάθη και τον Δημήτρη.
north-evoia-1

Κλείσιμο
Σήμερα, οι γιοί του επέλεξαν να προχωρήσουν σε ένα rebranding – ανανεώνοντας τόσο την εταιρική ταυτότητα, όσο και την οπτική επικοινωνία της εταιρείας. Η εμπορική επωνυμία έχει πλέον άμεση σχέση με τον τόπο και τους συμβολισμούς του. Η επιλογή είναι σαφής: North Εvia – Βόρειος Εύβοια. Τα έντυπα για την προβολή και προώθηση των προϊόντων που σε μεγάλο βαθμό – σε αντίθεση με το παρελθόν- απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή κυκλοφορούν (τα βρήκα στο περίπτερο τους στην Detrop στην Θεσσαλονίκη), ενώ σύντομα θα είναι έτοιμο και το καινούργιο site, ο προς τα έξω καθρέφτης της οικογενειακής επιχείρησης.

Σε ένα από αυτά τα έντυπα με την καινούργια εμπορική εμφάνιση και το καινούργιο λογότυπο βρήκα κάτι πολύ έξυπνο. «Το ελληνικό sushi. Με μεγάλη μαστοριά και φροντίδα, το ελληνικό σούσι ο μαρινάτος γαύρος “North Evia” μπαίνει μέσα στο βαζάκι που θα τον ταξιδέψει μέχρι το τραπέζι της οικογένειας».

Μ΄αρέσει όταν οι επιχειρηματίες και πολύ περισσότερο, οι τοπικοί παραγωγοί αναλαμβάνουν την ευθύνη αλλά και το ρίσκο να συνδέσουν το προϊόν τους με κάτι παγκόσμιο – το sushi, που γίνεται «ελληνικό σούσι» χάρις στο μαρινάτο γαύρο. Επαναλαμβάνω: M΄αρέσει και το επικροτώ. Βεβαίως, η τελική κρίση και η καθιέρωση του συσχετισμού και της σύνδεσης ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην αγορά και τους καταναλωτές.

Η οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζει να χρωστά πολλά και σημαντικά στην εξαγωγική της δραστηριότητα (εξαγωγές σε αρκετές χώρες), ενώ η προ ιοντική γκάμα είναι πολλαπλώς διευρυμένη από τυποποιημένα αλίπαστα , φιλέτα και καπνιστά, γαύρο, σαρδέλα,κολιό, σκουμπρί, ρέγγα, τονολακέρδα και εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες.

Η δουλειά της οικογενειακής επιχείρησης συνεχίσει να βασίζεται στην επιλογή ψαριών ανωτέρας ποιότητας από πεντακάθαρα νερά, την βαθιά γνώση της παραδοσιακής οικογενειακής τεχνογνωσίας, τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους και τον εξοπλισμό συσκευασίας που χρησιμοποιεί και συνεχώς ανανεώνει αλλά και την αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων και προδιαγραφών υγιεινής, σε όλα τα στάδια παραγωγής σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας τροφίμων ISO 9001 & ISO 22000 (HACCP).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης