«Από ένα χωριό του Κιλκίς…»

«Από ένα χωριό του Κιλκίς…»

Μικρές αναμνήσεις από ένα ταξίδι στην Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας που ξεκίνησε πριν 10 μήνες και έδωσε το υλικό για την εκπομπή ««Start-up Ελλάδα» που κάνει πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY την Κυριακή 7 Απριλίου 2019

startupellada
«Από ένα χωριό του Κιλκίς…». Διαβάζοντας το ενημερωτικό σημείωμα για την νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV για την ελληνική επιχειρηματικότητα «Start-up Ελλάδα» (COSMOTE HISTORY HD -12 επεισόδια με έμφαση στον αγρο-διατροφικό τομέα, τη νέα αστική οικοτεχνία και την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα - Πρεμιέρα στις 7 Απριλίου 2019) άφησα τη σκέψη μου να τρέξει ανέμελα πίσω στο χρόνο. Τέλη Ιουλίου 2018. Από το facebook βρήκα την ακριβή ημερομηνία. 25 Ιουλίου 2018. Απόγευμα περασμένες 6. Με τον φόβο μήπως και το σύννεφο που έχει εγκατασταθεί πάνω από τη φάρμα της Σύλβιας Σαμολαδά στην περιοχή του Παλαιού Γυναικοκάστρου στο Κιλκίς φέρει βροχή. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Στη διαδρομή κατεβαίνοντας Θεσσαλονίκη ανέβασα μια φωτογραφία με ένα μοσχαράκι. Λίγη ώρα μετά η Σύλβια μια από τις «8 Γυναίκες» του συνεταιριστικού εγχειρήματος είχε ανεβάσει το δικό της σχόλιο: Silvia Samolada Φίλε Κώστα με το που ήρθες στη φάρμα σήμερα γεννήθηκαν 2 μοσχαρακια!!! Τυχαίο; δε νομίζω.... Είσαι το γούρι μου!!!». Από κοντά και η Ερασμία Παπαδοπούλου (μέλος και εκείνη της ομάδας «8 Γυναίκες»): «Ας διαλέξει ο Kostas Tsaousis το όνομα!». Νομίζω πως διάλεξα το όνομα «Άρης». Η επιλογή έχει να κάνει με τα ποδοσφαιρικά αισθήματα της φίλης Σύλβιας.
startupellada-1

Το γύρισμα στη φάρμα της Σύλβιας ήταν ένα από τα πρώτα γυρίσματα που έγιναν για την εκπομπή «Start-up Ελλάδα». Ακολούθησαν 100 περίπου γυρίσματα σε όλη την χώρα του επόμενους μήνες. Από αυτά τα γυρίσματα φτιάχτηκε υλικό για 12 εκπομπές, η κάθε μια εκ των οποίων έχει κατά μέσο όρο 5 θέματα. Κάντε αν δεν βαριέστε τον λογαριασμό…

Στο σημείο αυτό μια μικρή παρένθεση. Η εκπομπή – μια σχεδόν χειροποίητη εκπομπή- έχει τις …ρίζες της σε μια σελίδα – μια σελίδα χαρτιού στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, το «Νέο Επιχειρείν» όπως ονομάζεται και έχει την θέση της στο οικονομικό- επιχειρηματικό ένθετο Business Stories από το φθινόπωρο του 2011 με την στήριξη και την ενθάρρυνση του φίλου και συναδέλφου Βασίλη Στεφανακίδη.
startupellada-4
Κλείσιμο

Μετρήστε χρόνια και … ιστορίες. Όταν πρωτομιλήσαμε με τον Δημήτρη Μιχαλάκη για μια εκπομπή που θα έπαιρνε πάνω κάτω σκυτάλη από την θεματολογία που έχω αναπτύξει την τελευταία δεκαετία στο χαρτί, στα sites, στο video κ.α η πρώτη σκέψη μου πήγε πίσω στην ασφάλεια μιας δημοσιογραφικής έρευνας και αφήγησης. Απλά υλικά, πραγματικές ιστορίες ανθρώπων, σχεδόν χειροποίητες καταστάσεις για να βγαίνει μπροστά η αλήθεια και το συναίσθημα… Ο Δημήτρης μου έδωσε κουράγιο και ώθηση όπως και η κυρίες της παραγωγής- η Αναστασία Βερώνη, η Μόιρα Βαρδάκη και η Μαρία Κάμινα. Ως άμαθος σε μεγάλες παραγωγές τους ταλαιπώρησα αρκετά…

Το ίδιο ταλαιπώρησα και τους συνεργάτες του. Πρώτα και κυρίως τον Γιάννη Κορφιάτη που με την κάμερα του γυρίσαμε όλη την Ελλάδα και γεμίσαμε εμπειρίες με συνήθη αναφορά τις γεύσεις κάθε τόπου.

Από το ταξίδι των 10 μηνών κράτησε δύο – τρείς στιγμές που θα μείνουν βαθειά χαραγμένες στη μνήμη μου. Την εξομολόγηση ενός παραγωγού στέβιας στη κοιλάδα του Σπερχειού, την κουβέντα με τους ερευνητές στα εργαστήρια του ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ στην Μίκρα, το χωράφι με τις ντομάτες στη Κωπαΐδα που είχε γίνει …πισίνα, τον αργαλειό στο σαλόνι της Κατερίνας και του Ηλία.

Μια (ακόμη) επισήμανση: Στην εκπομπή εμφανίζονται παραδείγματα νέων αλλά και καθιερωμένων επιχειρήσεων που βρήκαν στο έδαφος της κρίσης των τελευταίων ετών τις ευκαιρίες για νέες πρωτοβουλίες, για νέα προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και για τις μεγάλες στροφές επενδύοντας στη καινοτομία και στην εξωστρέφεια.
startupellada-2

Στο ενημερωτικό σημείωμα για την εκπομπή διαβάζω: «Το νέο κύμα ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσα από τις ιστορίες επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα, που αντιμετώπισαν τις προκλήσεις της αγοράς με όπλα την καινοτομία, τις νέες ιδέες και τα & προϊόντα, παρουσιάζει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Start-up Ελλάδα», σε παραγωγή COSMOTE TV. Η σειρά κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 7 Απριλίου στις 20.15 στο COSMOTE HISTORY HD και κάθε επεισόδιο, αμέσως μετά την προβολή του, θα είναι διαθέσιμο on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS, όπως και όλο το περιεχόμενο του COSMOTE HISTORY.
START UP ELLADA LAUNCH

Από ένα χωριό του Κιλκίς έως τις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το κάθε ένα από τα 12 επεισόδια της σειράς ξεδιπλώνει ιστορίες που εστιάζουν σε τρεις βασικούς πυλώνες επιχειρηματικότητας:τον αγρο-διατροφικό τομέα, τη νέα αστική οικοτεχνία και την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα με τις προηγμένες εφαρμογές.

Πρωταγωνιστές των επεισοδίων, είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί και δημιουργοί που αφηγούνται μπροστά στην κάμερα τις προσωπικές τους ιστορίες και το πώς κατάφεραν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, συμμετέχοντας έτσι στο νέο κύμα επιχειρηματικότητας της χώρας μας.

Στο πρώτο επεισόδιο του «Start-up Ελλάδα», γίνεται μία πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των startups, αλλά και των νέων εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών (funds). Εκπρόσωποι των τελευταίων εξηγούν τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται και χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις νεοφυών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, παρουσιάζονται το συνεταιριστικό εγχείρημα μιας ομάδας γυναικών στο Παλαιό Γυναικόκαστρο του Κιλκίς που ασχολούνται με την αγελαδοτροφία, μια αστική οικοτεχνία στη γειτονιά του Ψυρρή που φτιάχνει χειροποίητες τσάντες, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για δωρεές που επιτρέπει τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της και ένα μικρό εργαστήριο στα περίχωρα της Χαλκίδας,που φημίζεται για την ιδιαίτερη χορτόσουπά του (Κυριακή 7/4, 20.15). Τη σειρά επιμελείται ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης.

Τα επεισόδια θα προβάλλονται, σε Α’ τηλεοπτική προβολή, κάθε Κυριακή βράδυ στις 20.15 και σε δεύτερη προβολή κάθε Πέμπτη στις 17.00.

Η νέα σειρά «Start-up Ελλάδα» ανήκει στο ποιοτικό μπουκέτο με πρωτότυπες εκπομπές και ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD, του μοναδικού ελληνικού καναλιού ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την ελληνική ιστορία και πολιτισμό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης