Η τρελή ιδέα του Έλπι και της Δώρας

Η τρελή ιδέα του Έλπι και της Δώρας

Από ένα love story σε ταξίδια κοινωνικής προσφοράς, αλληλόδρασης και εθελοντισμού με σκοπό την ενδυνάμωση των νέων και όραμα τη δημιουργία του κόσμου που ονειρευόμαστε

wheeling_to_help_plastic_lab__1_
Πώς μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο νέων που σπούδαζαν Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) μπορεί να αλλάξει πράγματι τον κόσμο; Και πώς κατακτάται η συνείδηση από το «Εγώ» στο «Εμείς» μέσα από τα ταξίδια;

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στις Ράχες Στυλίδας, στο NISI έναν πολυχώρο για ψυχαγωγία και διαμονή σε eco-friendly ξύλινες καμπάνες και σε σκηνές “glamping” χωρίς να ξέρω ακριβώς την ιστορία του, αλλά ούτε των ανθρώπων που τον δημιούργησαν. Συνάντησα το φωτεινό χαμόγελο του Έλπι μόλις έφτασα και στη συνέχεια, πολλά -μα πάρα πολλά- λαμπερά χαμόγελα που γέμιζαν το χώρο.

wheeling_to_help_plastic_lab__7_
wheeling_to_help_plastic_lab__8_


Μια τρελή ιδέα δύο νέων, του Έλπι και της Δώρας, που ερωτεύτηκαν όντας φοιτητές Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2014 τους οδήγησε με backpack και μονάχα μια σκηνή σε μια αναζήτηση που κράτησε 6 μήνες στην Αφρική. Το ζευγάρι διέσχιζε τις χώρες της Αφρικής με σκοπό να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε κοινότητες που το είχαν ανάγκη. Η γνώση, η εμπειρία και η διαδικασία αυτή κατέληξε -μετά από ένα ακόμα 6μηνο οδοιπορικό στην Ασία- στη δημιουργία του Wheeling2help, ένα κίνημα αγάπης και αλληλεγγύης.

«Στην επιστροφή μας από την Αφρική και μετά από την Ασία βαλθήκαμε να επικοινωνήσουμε την εμπειρία μας μέσω δύο ντοκιμαντέρ, το AfriQuest http://www.wheeling2help.com/afriquest/
Κλείσιμο
και το AsiaQuest http://www.wheeling2help.com/asiaquest/», θυμάται ο Έλπις.

Το ζευγάρι ταξίδεψε με 2 ποδήλατα από το Λονδίνο στην Αθήνα σε 35 μέρες μαζεύοντας χρήματα για παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια της Φλόγας και μετά από την Κωνσταντινούπολη στο Ηράκλειο Κρήτης σε 32 ημέρες με σκοπό την αγορά 100 αναπηρικών αμαξιδιών, όπου συμμετείχε χιλιάδες κόσμος σε όλη την Ελλάδα. «Άρχισε να μας απασχολεί πιο έντονα η επικοινωνία αυτών που εισπράξαμε εμείς από τα ταξίδια, όχι ως πληροφορία, αλλά ως συλλογικότητα, εκπαίδευση και μεταφορά τεχνογνωσίας, ενίσχυση της κοινότητας, αξία του εθελοντισμού», συνεχίζει η Δώρα.

Το 2017 λοιπόν γίνεται το πρώτο άνοιγμα με ένα ταξίδι στο Νεπάλ, την Τανζανία, την Κένυα και το Βιετνάμ όπου δηλώνουν συμμετοχή 350 εθελοντές. Μια ομάδα 40 Ελλήνων από την Ελλάδα και την Κύπρο τελικά ταξιδεύουν για 10 μέρες γνωρίζοντας τοπικές κοινότητες, συνεισφέροντας σε έργα υποδομής και μαθαίνοντας πολλά για τη βιώσιμη ανάπτυξη τα οποία θέλησαν να μεταφέρουν στον τόπο τους.

wheeling_to_help_plastic_lab__3_
wheeling_to_help_plastic_lab__5_


Ταξίδια Αλληλόδρασης MyQuest

«Τα ταξίδια αυτά που είναι 10ήμερες αποστολές σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε τοπικές κοινότητες είναι ταξίδια από το «Εγώ» στο «Εμείς», μου διηγείται η Κέλλυ, που είναι πλέον αναπόσπαστο μέλος της ομάδας και γνωρίστηκε με τον Έλπι και τη Δώρα σε εκείνο το πρώτο ομαδικό ταξίδι στο Νεπάλ. Προερχόμενη από σπουδές Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, με το σύντροφό της Γιάννη που είναι σκηνοθέτης έχουν αναλάβει την επικοινωνία του project Wheeling to help.
Τα ταξίδια αλληλόδρασης πλέον έχουν γίνει θεσμός. «Επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο τοπικές κοινότητες σε αναπτυσσόμενες χώρες και δουλεύουμε μαζί με τους ντόπιους σε σημαντικά ζητήματα όπως το νερό, η εκπαίδευση, η στέγαση, η ενδυνάμωση νεολαίας και γυναικών, κλπ.

Η διαμονή και διατροφή μας είναι πολύ κοντά σε αυτήν των ντόπιων, και για αυτό γιατί θέλουμε να είμαστε κομμάτι της κουλτούρας και της καθημερινότητάς τους. Συνυπάρχουμε και δουλεύουμε μαζί τρέφοντας εμπιστοσύνη, σεβασμό και αλληλοεκτίμηση», διαβάζω στην περιγραφή των ταξιδιών στο διαδίκτυο καθώς πλέον σχεδιάζω κι εγώ να συμμετάσχω με τα παιδιά μου σε ένα από τα επόμενα.

NISI Πολυχώρος

«Η περίοδος των ταξιδιών MyQuest είναι από το Νοέμβριο ως το Μάρτιο (καθώς Απρίλιο – Οκτώβριο) είμαστε στο NISI», χαμογελάει η Κέλλυ, την ώρα που καταφτάνει ο χειροποίητος δίσκος με αχνιστό ψωμί με μαρμελάδες της κυρίας Βάσως!

Ο Έλπις είναι από τη Λαμία και θέλησε όλα αυτά που «κέρδισε» από αυτές τις εμπειρίες να τα επιστρέψει στον τόπο του. Με το Γιώργο, πολιτικό μηχανικό, τον Τάσο, με εμπειρία στην εστίαση, το Φίλιππο γυμναστή, όλοι από την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας δημιούργησαν το 2017 τον Πολυχώρο NISI, που είναι η βάση στην Ελλάδα, το θερινό σπίτι του “Wheeling to help” και όπου εφαρμόζουν όλα αυτά που μαθαίνουν στα ταξίδια τους.

Το NISI είναι το «νησί» τους, ένας πολυχώρος και εκπαιδευτικό κέντρο με δυνατότητα διαμονής σε σκηνές τύπου Glamping αλλά και camping, σε ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο δίπλα στη θάλασσα, που λειτουργεί από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, μήνες κατά τους οποίους διοργανώνονται πολλές δραστηριότητες με βάση τον αθλητισμό, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον εθελοντισμό.

«Διατηρούμε το δικό μας λαχανόκηπο, κάνουμε κομποστοποίηση, ανακύκλωση, οργανώνουμε καθαρισμούς παραλιών, δενδροφυτεύσεις, πεζοπορίες, προβάλλουμε ντοκιμαντέρ, κάνουμε παρουσιάσεις για τα ταξίδια και τον εθελοντισμό σε μαθητές, φιλοξενούμε αιμοδοσία, εργαστήρια με ρομποτική, ανανέωσιμες πηγές ενέργειας, φυσική δόμηση, και άλλα πολλά», μου περιγράφει η ομάδα ενθουσιασμένη, την ώρα που παρακολουθούμε τα πρώτα πειράματα ανακύκλωσης πλαστικού στο «Remake Plastic Lab» που τους δώρισε το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη.

wheeling_to_help_plastic_lab__1_


«Αυτό που με συγκινεί», ομολογεί η Κέλλυ, «είναι το πόσο γοργά αναπτύσσεται το Project. Βλέπω το μοίρασμα, το άνοιγμα των ανθρώπων σε αυτή τη διαδικασία και αισθάνομαι ότι αυτό που κάνουμε, «πιάνει» τόπο»! Εμένα, πάλι, αυτό που με συγκινεί είναι η νιότη σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα, γιατί αυτό μου δίνει ελπίδα για το μέλλον των παιδιών και του κόσμου μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Wheeling to Help θα βρείτε στη σελίδα http://www.wheeling2help.com και στο Facebook https://www.facebook.com/Wheeling2help/, ενώ για το NISI στη σελίδα https://nisi.com.gr/ και στο Facebook https://www.facebook.com/nisiraches/.

Η Ελένη Φωτίου είναι ταξιδιωτική συντάκτης και δημιουργός της πλατφόρμας ταξιδιωτικών συμβούλων για οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα mamakita.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης