Η φλόγα της δημιουργίας

Η φλόγα της δημιουργίας

Ένα ζευγάρι φοιτητών από την Πάτρα κέρδισε τον φοιτητικό διαγωνισμό Mindspace Challenge 2019 παρουσιάζοντας μια επιχειρηματική ιδέα για βιολογικά ηδύποτα χωρίς ζάχαρη.

fdgw
Αυτό που αναζητάς σε ένα φοιτητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας δεν είναι τόσο το business plan και τα συναφή αλλά την φλόγα της δημιουργίας που μπορεί να μεταδίδει η ομάδα και τα μέλη της. Βεβαίως, το πρώτο και κύριο είναι η ίδια η ιδέα που μπορεί κάτω από κατάλληλες συνθήκες να μετασχηματισθεί σε μια βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε αυτό, δίχως άλλο, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο το οικοσύστημα και οι υποδομές – δίκτυα του αλλά και οι επιχειρήσεις που διατηρούν σχέση ενεργούς υποστήριξης. Τι σημαίνει κάτι τέτοιο στη πράξη; Με απλά λόγια, ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας μιας πραγματικά ώριμης επιχείρησης – ιδίως όταν βρίσκονται στον ίδιο τόπο- μια αρχική ιδέα με προοπτικές μπορεί να μετασχηματισθεί σε μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική πρόταση.

fdgw1


Τέτοιες ιδέες είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπήρξαν στην τελική φάση του Mindspace Challenge, που είναι ο μεγαλύτερος φοιτητικός διαγωνισμός στην Ελλάδα.
Ο τελικός του Mindspace Challenge 2019 έγινε στο Ευγενίδειο Ιδρυμα στην Αθήνα με τις ομάδες – από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα- να παρουσιάζουν την επιχειρηματική τους ιδέα ,στην κριτική μας επιτροπή ,η οποία με αλφαβητική σειρά αποτελούνταν από τους :Χρήστος Γαστεράτος( Analyst, Marathon Venture Capital), Γιώργος Δημόπουλος( Partner and Co-Founder , VentureFriends Venture Capital ), Κατερίνα Καντεράκη(Program & Operations Manager, Metavallon VentureCapital), Paul Kidner(General Manager, People’s Trust),Κωνσταντίνος Μιχανεντζής(BoD Member of MITEF Greece).
Μεγάλος νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ένα ζευγάρι φοιτητών από την Πάτρα με πολύ πάθος για την ανάπτυξη μιας ιδέας που κάθε άλλο έχει σχέση με τις σπουδές τους. Η Κωνσταντίνα Καρανίκα και ο Λευτέρης Γεωργούλας αποτελούν την ομάδα της Aithra Premium Organic Spirits.

fdgw222


Η Aithra τα κατάφερε καλά - κατέκτησε το έπαθλο των 8.000 ευρώ χρηματοδότηση από το The People’s Trust, μια θέση στο εκπαιδευτικό ταξίδι του Mindspace στην Αμερική (Mindspace Trip 2019) καθώς επίσης και την απευθείας πρόκριση στους ημιτελικούς του MIT Enterprise Forum of Greece Startup Competition 2020.
Κλείσιμο
Το ζευγάρι των φοιτητών – την Κωνσταντίνα και τον Λευτέρη- τους γνώρισε στη διαδικασία του Meet & Develop a Startup που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας ( διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds) και είδα από κοντά το πάθος που μεταδίδουν για την δημιουργία τους. Πιο συγκεκριμένα, η Aithra «ειδικεύεται στην παραγωγή βιολογικών ηδύποτων χωρίς ζάχαρη. Τα προϊόντα της είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προσφέρουν απόλαυση χωρίς περιορισμούς στους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και όσους ανθρώπους ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Οι βιολογικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των ηδύποτων».

Συμμετοχή ωστόσο στο εκπαιδευτικό ταξίδι του Mindspace στην Αμερική (Mindspace Trip 2019), με όλα τα έξοδα πληρωμένα, εξασφάλισαν η δεύτερη και τρίτη ομάδα, που αναδείχθηκαν αντίστοιχα η Cheeseboost, η οποία αποτελείται από τους :Γιώργο Καρανάσιο και Ιωάννη Κασαρτζιάν, και οι StudyBuddies η οποία αποτελείται από τους: Ελπίδα Καραπεπέρα, Εύη Αλβανάκη και Έλλη Αλβανάκη.

Τους Cheeseboost τους πρωτογνώρισα και εκείνους στην Πάτρα. Φοιτητές και ερευνητές στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών αναπτύσσουν « μία πρωτοποριακή μέθοδος κατά την οποία οι τυροκόμοι μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα τυριού κατά 10%-20% χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα γάλακτος». Μια προσπάθεια που χρειάζεται υποστήριξη και κυρίως – εφόσον το θέλουν και εκείνοι- στέγη και φιλοξενία σε μια από τις τοπικές τυροκομικές μονάδες της Αχαΐας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης