Στον Τυμφρηστό το καλοκαίρι

Στον Τυμφρηστό το καλοκαίρι

Στο Καρπενήσι, στα «Ψηλά Βουνά» και τη «Νηνεμία» του Αντώνη και της Ντέμης, απολαμβάνουμε καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές στη φύση και παρέα με τις γεύσεις της Ευρυτανίας 

mamakita01
Έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που ο συγγραφέας Ζαχαρίας Παπαντωνίου εξιστόρησε τις εμπειρίες μιας παρέας συμμαθητών από τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα βουνά του Καρπενησίου.
Τα μηνύματα της ιστορίας αυτής, η πορεία προς την κοινωνικοποίηση και τη συλλογικότητα, καθώς και η σημασία του σεβασμού στο περιβάλλον και τη φύση είναι ακόμα επίκαιρα και τα ξανασυναντάμε στις σύγχρονες πρωτοπόρες και καινοτόμες προσπάθειες και πρωτοβουλίες ανθρώπων που επιλέγουν να αφήσουν την πόλη και να δημιουργήσουν στην περιφέρεια. Και κάπως έτσι, γνωρίσαμε τον Αντώνη Γρυπάρη και τη Ντέμη Δημητρακοπούλου, τους ιδιοκτήτες του συγκροτήματος για οικογενειακές διακοπές Ninemia Stay & Play.
mamakita02

«Ανεμοδείκτες» είχαμε σκοπό να ονομάσουμε το ξενοδοχείο όταν αφήσαμε την «πατρίδα» του Αντώνη, τη Μύκονο για να εγκατασταθούμε εδώ», χαμογελάει η Ντέμη. «Αλλά εδώ δεν φυσάει ποτέ. Έχει νηνεμία», συνέχισε ο Αντώνης συμπληρώνοντας τη συζήτηση που είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια. Το ζευγάρι αποφάσισε να αφήσει τη Μύκονο και να εγκατασταθεί με το Μάριο και τον Ιάσωνα, τα δύο -πολύ μικρά τότε- παιδιά στο Καρπενήσι με σκοπό να ζήσει μια πιο απλή ζωή κοντά στη φύση. Αγάπησαν το Καρπενήσι και αγόρασαν το οικόπεδο από την οικογένεια Γιολδάση -που είναι γνωστή για τον ενεργό της ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση- με σκοπό να στεγάσουν την οικογένειά τους και να δημιουργήσουν μια οικογενειακή τουριστική επιχείρηση με τις γνώσεις που είχαν αποκομίσει τόσο από τις σπουδές τους, όσο και από την επαγγελματική τους εμπειρία.
mamakita04
Κλείσιμο

«Ακόμα και σήμερα όταν ανοίγω το παράθυρο και κοιτώ προς το Βελούχι και το Κλαυσί, δεν έχω «συνηθίσει» τόση ομορφιά. Είμαι σίγουρη πως κάπως έτσι είναι ο παράδεισος», πιστεύει η Ντέμη. Το κτήμα εκτείνεται σε ένα καταπράσινο τοπίο από τον Καρπενησιώτη ποταμό μέχρι τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Καρπενήσι με τον Προυσό κοντά στο Μικρό και το Μεγάλο Χωριό. «Είναι ακριβώς όπως το οραματιστήκαμε. Ένα πραγματικό χωριό όπου όλοι μας ζούμε σαν γείτονες με τις οικογένειές μας. Από την πρώτη κιόλας στιγμή σπάει ο πάγος και συχνά γεννιούνται φιλίες που κρατάνε για πάντα», συνεχίζει ο Αντώνης αφού μου έχει ήδη διηγηθεί τρεις αστείες ιστορίες που έχουν διαδραματιστεί με επισκέπτες που κάποτε είχαν έρθει ως παιδιά.
mamakita03

«Naughty boy, τραλαλά τραλαλά» τραγουδούσε η μικρότερή μου κόρη καθώς ξεκαβάλαγε το πόνυ, το Νότυ, που φαίνεται ξεκάθαρα να έχει «πάρει τον αέρα» του αλόγου του Λάμπρου. Κάθε πρωί, μετά το πρωινό, ο Νότυ πάει βόλτα τα μικρότερα παιδάκια, ενώ ακολουθεί το άλογο με τα μεγαλύτερα. Το σκηνικό παρακολουθούν «παίζοντας» με τα φύλλα των δέντρων η μαμά και κόρη κατσίκες Αλέκα και Δέσποινα, ενώ μια δεύτερη βόλτα με το χειροποίητο τρενάκι οδηγεί τα παιδιά στο «δειλό κροκόδειλο» στη λιμνούλα με τα νούφαρα δίπλα από το δεντρόσπιτο.
mamakita05

Στη συνέχεια, ο Αντώνης ηγείται της παρέας που θα ταΐσει τα ζώα κι έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί: της κότας που δεν κάνει αυγά και κλωσάει τα αυγά των παγωνιών, της γάτας που εκνευρίζει το μεγάλο σκύλο το Bach που φυλάει τις χήνες, της πάπιας που περπατάει τόσο αστεία και της φιλίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ενός σπάνιου πτηνού και μιας φραγκόκοτας… Ακολουθεί ατέλειωτο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους στον παιδότοπο, το τραμπολίνο, τις πίστες slack line και survivor και στο Newton Park, και κάπως έτσι βρίσκεσαι να ταξιδεύεις στο χρόνο και τη γνώση μέσα σε 15 στρέμματα γης όλη μέρα και για όσο διάστημα μείνεις εδώ!

Newton Park

«Έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε στο Newton Park, μαμά» εξεγέρθηκαν και οι τρεις μου οι κόρες όταν τους πρότεινα να πάμε μία βόλτα στη γύρω περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι το Newton Park είναι ένα πραγματικό ταξίδι στην Επιστήμη και την Ιστορία. Και όπως κάθε ταξίδι, μπορεί να εμπνεύσει, να γεμίσει τον άνθρωπο γνώσεις και ξέγνοιαστες αναμνήσεις, αλλά και να τον φέρει πιο κοντά στη φύση και την ίδια του την οικογένεια.
Πόσα παιχνίδια μπορούμε να δημιουργήσουμε άραγε εφαρμόζοντας το νόμο του Νεύτωνα που θέλει κάθε δράση να έχει μία αντίδραση; Πώς το «πολύσπαστο» του Αρχιμήδη βοηθάει ένα παιδί 10 ετών να σηκώσει 100 κιλά βάρος; Πώς η στροφορμή κάνει ένα ποδήλατο να σταθεί όρθιο; Και πώς το νερό μπορεί να ανέβει προς τα πάνω με τον «Κοχλία» του Αρχιμήδη; Αυτά αναρωτιούνται κάθε μέρα ο Αντώνης, η Ντέμυ και πλέον και τα παιδιά τους -που έχουν πια μεγαλώσει.
mamakita06

Κατ’ αυτό τον τρόπο έχει στηθεί το ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό πάρκο που είναι πράγματι για όλη την οικογένεια. «Η ανάγκη για ποιοτική διασκέδαση η δική μας, των παιδιών μας και των επισκεπτών μας είναι που δημιούργησε το Newton Park», αναφέρει η Ντέμη που έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες εκπαιδεύσεις, σεμινάρια και εκθέσεις τουρισμού υπαίθρου. «Είναι ένα δυναμικό project. Δεν σταματάει ποτέ και γι’ αυτό μας κρατάει και εμάς δημιουργικούς!», συμπληρώνει ο Αντώνης την ώρα που προβληματίζεται με το Μάριο για το πώς ένα άλλο -ακαταλαβίστικο σε μένα- θεώρημα μπορεί αν φτιάξει ένα νέο παιχνίδι-έκθεμα!

Το ταξίδι είναι και οι γεύσεις

«Το Καρπενήσι και η Ευρυτανία εν γένει, έχουν πλούσια γαστρονομική παράδοση παρά το περίκλειστο της περιοχής», μου δήλωσε η Ντέμη το επόμενο πρωί την ώρα που αποσβολωμένη κοίταζα τον πλούσιο μπουφέ με τα τοπικά προϊόντα και τις χειροποίητες συνταγές. «Όλες οι τοπικές συνταγές, αν το προσέξεις, είναι ιδιαίτερα «φορτωμένες». Καμία σχέση δεν έχουν με τα απλά και λιγοστά υλικά των συνταγών άλλων περιοχών της Ελλάδας, όπου η γη είναι πιο φειδωλή!», μου εξηγεί αναφέροντας την περίπτωση της Μυκόνου, αλλά και άλλων άγονων τόπων που κάνουν ακόμα τη λαχανίδα σπεσιαλιτέ! «Τα πιο ιδιαίτερα της περιοχής είναι η πέστροφα, τα μανιτάρια, τα γαλακτοκομικά-τυριά και τα αλλαντικά», μας συνέστησε και αμέσως αναχωρήσαμε προς το Γαύρο.
mamakita07

Πάνω στο δρόμο, λίγο έξω από το Γαύρο, βρίσκεται το «Φρέσκο», το πεστροφείο με το πεντακάθαρο νερό από τις πηγές «που το πίνεις κιόλας»! Οι πέστροφες ζουν στον Κρικελοπόταμο και τον Καρπενησιώτη και συναντιούνται στα Διπόταμα. Έτσι στην περιοχή, οι σπεσιαλιτέ με βάση την πέστροφα είναι αμέτρητες. Η ποικιλία στο «Φρέσκο» είναι πολύ ενδεικτική: καπνιστή και καπνιστή μαριναρισμένη πέστροφα, ομελέτα με πέστροφα, καρμπονάρα με καπνιστή, γιουβαρλάκια με φρέσκια πέστροφα και άλλα ιδιαίτερα. Δείτε περισσότερα στη σελίδα “Fresko” http://fresko.com.gr/.

Επόμενος σταθμός ο «Μανιταρόκοσμος» στο Βουτύρο. «Τα μανιτάρια στην περιοχή βγαίνουν τέλος Απριλίου μέχρι τέλος Μαΐου και πρέπει να κοπούν σε 5 μέρες, ενώ μπορούν να διατηρηθούν σε γυάλινα βάζα έως και 3 χρόνια» διαβάζω στον ταξιδιωτικό οδηγό που έχει ετοιμάσει η οικογένεια της «Νηνεμίας» για τους επισκέπτες. Η ««Αέναος Ροή» είναι μια ΚοινΣΕπ που ασχολείται με την καλλιέργεια, τη συλλογή και την εμπορία εδώδιμων μανιταριών και βοτάνων κι έχει δημιουργήσει το Μουσείο Μανιταριών, όπου θα βρείτε και έτοιμα γεύματα με βάση τα μανιτάρια, αποξηραμένα μανιτάρια για τις δικές σας συνταγές, γλυκά με μανιτάρια και το διάσημο μανιταρόγυρο. Δείτε περισσότερα στη σελίδα του «Μανιταρόκοσμου» https://manitarokosmos.com/
mamakita08

«Πίτα με ανθότυρο, σαγανάκι με μπύρα και τσαλαφούτι έχεις δοκιμάσει ποτέ;» μας ρώτησε ο Ηλίας Κουτρομάνος μόλις φτάσαμε στο παραδοσιακό τυροκομείο στο Καρπενήσι, πήρε το μαχαίρι κι άρχισε να κόβει τυρί μέσα από τα βαρέλια. Το τσαλαφούτι είναι παραδοσιακό τυρί της περιοχής, όπως και το κλέφτικο από τα Άγραφα και στο τυροκομείο γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι παραδοσιακές γεύσεις με τον παραδοσιακό τρόπο. «Μεταφερθήκαμε από τα Άγραφα πολύ πρόσφατα επεκτείνοντας τη δυναμική μας με νέα μηχανήματα, αλλά συνεχίζοντας την προσπάθεια για την άριστη ποιότητα χωρίς την προσθήκη συντηρητικών», εξηγεί ο Ηλίας την ώρα που εξερευνούμε το χώρο ωρίμανσης των κίτρινων τυριών, της γραβιέρας, της κεφαλογραβιέρας και του σαγανοτυριού. Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Τυροκομείου http://tirokomeio.gr/.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε με παιδιά στο Καρπενήσι

• Μια απλή πεζοπορία από το Βουτύρο στη «Νηνεμία» ή στην πηγή Αμπλάς και το Κλαυσί (κυκλική) ή από το Κλαυσί ως το Κεφαλόβρυσο. Μπορείτε επίσης να περπατήσετε από το Μεγάλο Χωριό ως το Γαύρο, καθώς και στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς. Υπέροχα μονοπάτια υπάρχουν στον Τόρνο, όπου βρίσκεται και το Μικρό Πανταβρέχει.

• Στο γνωστό Πανταβρέχει μπορείτε να πάτε μόνο καλοκαίρι. Ενδείκνυται με παιδιά να συνοδεύεστε από έναν έμπειρο συνοδό πεζοπορίας. Δείτε περισσότερα στη σελίδα της Trekking Hellas https://trekking.gr/location/karpenisi/

• Μπάνιο στην παραλία «Αμπέλια» στον Τρικεριώτη.

• Καφέ, φαγητό και παιχνίδι στο Saloon Park, τη φάρμα με τα άλογα, όπου θα βρείτε εκτός από ιππασία, τοίχο αναρρίχησης, flying fox και πολλά άλλα παιχνίδια για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Saloon Park https://saloonpark.gr/

• Επίσκεψη στο Μουσείο Βουνού στο Καρπενήσι, που είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στις δραστηριότητες βουνού και ποταμού της Ελλάδας και δη της Ευρυτανίας: κανό-καγιάκ, ράφτινγκ, ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβατικό σκι και αλπινισμό με αφιερώματα στους πρωτοπόρους του χώρου Έλληνες αθλητές. Αλήθεια γνωρίζατε ότι η πρώτη κατάβαση ποταμού στην Ελλάδα έγινε στο Νέστο από υπαλλήλους της ΔΕΗ που πραγματοποιούσαν μελέτες για τα υδροηλεκτρικά φράγματα;

Είχαμε καταχωρίσει στο μυαλό μας το Καρπενήσι ως προορισμό χειμερινών διακοπών. Λίγο ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου ξανά με αφορμή τα παιδιά, λίγο ο Αντώνης και η Ντέμη μας θύμισαν ότι το βουνό είναι φιλόξενο κυρίως τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Μπορείς να το περπατήσεις, να το μυρίσεις, να ανακαλύψεις τα μυστικά του και να λυτρωθείς από τη ζέστη, παρέα με τα έλατα και μέσα στην καταπράσινη φύση το καλοκαίρι που, εδώ ψηλά, θυμίζει βαθιά άνοιξη!

Για να δείτε περισσότερα, επισκεφτείτε τη σελίδα του Ninemia Stay & Play https://ninemia.gr/, ενώ για περισσότερες προτάσεις και ιδέες για ταξίδια με παιδιά στο blog της πλατφόρμας MAMAKITA https://mamakita.gr/blog/.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης