H «Πολιορκία» για την επανάσταση του 1821 ταξιδεύει στην Άμφισσα - Δείτε φωτογραφίες

H «Πολιορκία» για την επανάσταση του 1821 ταξιδεύει στην Άμφισσα - Δείτε φωτογραφίες

Η ταινία γυρίστηκε στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής της Αγίας Ευθυμίας ή της “Αργομοίρας”, στους πρόποδες του βουνού Έλατος της Γκιώνας και βασίζεται σ’ αληθινά γεγονότα και δη στη μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το Μάρτιο του 1822

amfisa-thematos
Η νέα ταινία του Βασίλη Τσικάρα «Πολιορκία», συνεχίζεται να προβάλλεται σε κινηματογράφους όλης της χώρας, κερδίζοντας το στοίχημα του κοινού και δίνοντας απάντηση σ’ όσους υποστηρίζουν πως ανεξάρτητες παραγωγές εμπνευσμένες από την Επανάσταση του 1821 έχουν σταματήσει να συγκινούν ή φτάνουν έως τις ταινίες του Τζέϊμς Παρις τις δεκαετίας 1960 και 1970.



Ο Βασίλης Τσικάρας και οι συνεργάτες του, τόλμησαν και πέτυχαν για δεύτερη συνεχή φορά, να παρουσιάσουν μία άρτια καλλιτεχνική παραγωγή κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, χωρίς παχυλούς προϋπολογισμούς αλλά με τη βοήθεια και υποστήριξη φορέων και ανθρώπων που πιστέψαν στο εγχείρημα και σ’ ότι αυτό πρεσβεύει.

Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο δήμος Δελφών, που τα τελευταία χρόνια επιχειρεί μεθοδικά να προβάλλει την προσφορά της περιοχής κατά την Επανάσταση του 1821, προωθώντας παράλληλα με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις τον ιστορικό τουρισμό ή τουρισμό μνήμης με επίκεντρο την Άμφισσα.

Photo2
Κλείσιμο


«Με τον κύκλο των ανθρώπων που ασχολούνται με την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, τον οπλισμό, τις φορεσιές, αλλά και γενικότερα τα ήθη και τις κοινωνικές λειτουργίες της συγκεκριμένης περιόδου έχουμε έλθει πολύ κοντά τα τελευταία χρόνια» λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Δελφών δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας τη θεσμοθέτηση της εκδήλωσης «Επαναστατικός Επετειακός Κύκλος» που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και αναφέρεται στο χρονικό διάστημα από την Κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη έως την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1821. Παράλληλα έχουν αναβαθμιστεί παρόμοιες επετειακές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την Επανάσταση (εορτασμοί για το Χάνι της Γραβιάς, για τη μάχη της Αρβανιτόραχης, για τη Ναυμαχία της Αγκάλης, για τους αγώνες του Γαλαξιδιού κ.α.).

«Μέσα στον κύκλο αυτών των ανθρώπων που έχουν αφιερωθεί στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο είναι ο Βασίλης Τσικάρας, αλλά και αρκετοί ακόμη συντελεστές της ταινίας «Πολιορκία», με τους οποίους έχουμε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης» λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος που ως δήμαρχος Δελφών στήριξε οικονομικά και υλικοτεχνικά τη συγκεκριμένη παραγωγή, η οποία μάλιστα έκανε πανελλαδική πρεμιέρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Άμφισσα.

Photo3


Η ταινία γυρίστηκε στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής της Αγίας Ευθυμίας ή της “Αργομοίρας”, στους πρόποδες του βουνού Έλατος της Γκιώνας και βασίζεται σ’ αληθινά γεγονότα και δη στη μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το Μάρτιο του 1822. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται και τον Μάρτιο του 1941, δύο αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού στο οχυρό Ρούπελ έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις λίγες μέρες πριν γερμανική επίθεση.

Photo4


Τα τελευταία χρόνια, ο δήμος Δελφών αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου ν’ αναδείξει το σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό του απόθεμα. Δεν είναι μόνο η ιστορία των αρχαίων Δελφών, που αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο, αλλά πολλά ακόμη σημαντικά ιστορικά γεγονότα στη μακραίωνη ιστορία της περιοχής. «Ο σημερινός δήμος Δελφών φέρει πολύ σημαντική και «βαριά» ιστορία σε όλες τις ιστορικές περιόδους, ενώ αδιαμφισβήτητα πρωταγωνιστεί στους κορυφαίους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα, που οφείλουμε να σεβόμαστε και να αναδεικνύουμε προς τιμή των προγόνων μας, καθώς επίσης και κυρίως προς χάριν των παιδιών μας» λέει ο δήμαρχος Δελφών, τονίζοντας : «Η περίοδος της Ελληνικής Επανάστασης, και όχι μόνο, αποτελεί για εμάς προνομιακό πεδίο, αφού αδιαμφισβήτητα ο τόπος μας πρωταγωνίστησε σε όλα της τα στάδια. Συνεπώς, ασφαλώς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σχετικές πρωτοβουλίες, που θα έχουν έμμεσο όφελος για την περιοχή μας».

Μεθοδικά και με σχέδιο, ο δήμος Δελφων εστιάζει στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιοχής «καλλιεργώντας ταυτόχρονα στους συμπολίτες μας και ιδίως στη νέα γενιά τον υγιή πατριωτισμό» όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ.Παναγιωτόπουλος, βελτιώνοντας παράλληλα τις δομές, τα δίκτυα και τις υποδομές προκειμένου να μπορεί ο δήμος να υποδεχτεί επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία, ενώ στοχευμένες εκδηλώσεις προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 14/4/2019, και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, εγκαινιάζεται στο ιστορικό κέντρο της Άμφισσας, το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, που στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε μετά την απελευθέρωση ο οπλαρχηγός Πανουργιάς με την οικογένειά του. Το οίκημα, που χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα, αποκαταστάθηκε πρόσφατα στην αρχική του μορφή και μετατράπηκε σε ιστορικό μουσείο, με πολλά κειμήλια που ανήκαν στους αφανείς αγωνιστές του 1821 Νικόλαο και Παναγιώτη Γκούμα από την Αγόριανη (Επτάλοφο) Φωκίδας. που με θρησκευτική ευλάβεια διαφύλαξαν οι απόγονοι των ηρώων.

Photo5


Τα εγκαίνια του νέου μουσείου εντάσσονται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο 13,14/4/2019 στην Άμφισσα, στο πλαίσιο εορτασμού της 198ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς.

Η Άμφισσα, Σάλωνα κατά την τουρκοκρατία, ήταν η πρώτη πόλη της Στερεάς Ελλάδας που επαναστάτησε κατά των Τούρκων αμέσως μετά την κήρυξη της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821. Ο εορτασμός της σημαντικής επετείου προβλέπεται με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο και αποδίδει τη σημασία απελευθέρωσης του πρώτου κάστρου κατά την Επανάσταση του 1821.

Photo6


Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, ξεχωρίζει η αναπαράσταση απελευθέρωσης του κάστρου των Σαλώνων το απόγευμα του Σαββάτου 13/4/2019, με τη συμμετοχή μελών αναβιωτικών ομάδων, συλλόγων, σωματείων κ.α. ντυμένων με παραδοσιακές στολές εποχής. Η αναπαράσταση θα παρουσιαστεί σε τρία δρώμενα. Αρχικά στην Οικία Πανουργιά (18:00), στη συνέχεια στη θέση «Πηγάδια» (19:00) και στη συνέχεια στο Κάστρο (19:30) όπου και θα αναπαρασταθεί η πολιορκία και η απελευθέρωση. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στην Πλατεία Κεχαγιά.

Photo7


Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 14/4/2019, και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, εγκαινιάζεται στο ιστορικό κέντρο της Άμφισσας, το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, που στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε μετά την απελευθέρωση ο οπλαρχηγός Πανουργιάς με την οικογένειά του.

Το οίκημα, που χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα, αποκαταστάθηκε πρόσφατα στην αρχική του μορφή και μετατράπηκε σε ιστορικό μουσείο, με τη δωρεά της Πολεμικής Συλλογής του Θεόδωρου Χρ. Γκούμα. που περιλαμβάνει πολλά κειμήλια που ανήκαν στους αφανείς αγωνιστές του 1821 Νικόλαο και Παναγιώτη Γκούμα από την Αγόριανη (Επτάλοφο) Φωκίδας. που με θρησκευτική ευλάβεια διαφύλαξαν οι απόγονοι των ηρώων.

Στις 13.30 ο κ.Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, που στεγάζεται στην οικία του οπλαρχηγού Πανουργιά.

Photo8


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Άμφισσας, «ορόσημο» αποτελεί το έτος 2021, όπου και θα εορτασθεί η Επέτειος των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης