Το ανθισμένο Λεμονοδάσος: Μια σπάνια εμπειρία στον Πόρο

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος: Μια σπάνια εμπειρία στον Πόρο

Το Λεμονοδάσος στον Γαλατά δεν είναι δάσος. Είναι μία γλυκιά ουτοπία, ένας ερωτικός χωροχρόνος μιας υπόσχεσης που διαρκώς την αγγίζεις όμως ποτέ δεν εκπληρώνεται

n2-dasos
Αχ Βίργκω! Ηταν εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν η ασπρόμαυρη ακόμα Ελλάδα στριμωχνόταν μπροστά από τις τηλεοράσεις, μαγεμένη από την ηδυπάθεια της Ελεωνόρας Σταθοπούλου στον ρόλο της Βίργκως και την άγουρη αλλά στέρεη μαεστρία της Τόνιας Μαρκετάκη. Το Λεμονοδάσος μπήκε στις ζωές όλων και το μετέωρο ειδύλλιο της νεαρής του Πόρου και του Παύλου (ο εξαιρετικός Γιάννης Ζαβραδινός στον ομώνυμο ρόλο) συγκινούσε μία Ελλάδα που πάσχιζε να αποτινάξει από επάνω της τη σκουριά της χούντας πιάνοντας το νήμα (πώς αλλιώς…) από τη γενιά του ’30. Ο μέγας στυλίστας Κοσμάς Πολίτης μέσα από το «Λεμονόδασος» μιλούσε για την ηδονική ορμή της νεότητας και του ανεκπλήρωτου έρωτα. Μαζί δημιούργησε έναν μύθο για έναν μαγικό τόπο, κάπου κοντά στον Πόρο. Ενα δάσος από λεμονιές, με μικρά ρυάκια, τρεχούμενα νερά και στενά δρομάκια να τον διασχίζουν και μία ευωδία -ιδίως την άνοιξη- που θα μπορούσε να σε σαγηνεύσει και να κάνει δικό της για πάντα.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και στο ίδιο το μυθιστόρημα, το Λεμονοδάσος περνά διαρκώς ως ένα τόπος απόμακρος και μυθικός, ένας χώρος μιας ανέφικτης συνάντησης. «Είναι ένα δάσος μαγικό», περιγράφει η Βίργκω στον Παύλο, και συμπληρώνει: «Την άνοιξη μοσχοβολά όλος ο τόπος. Και όταν δέσουν οι καρποί και κρέμονται ολόχρυσοι και βαρείς, έχει κανείς ζωντανή την εντύπωση της μητρότητος». Σε κάποιο άλλο σημείο, όταν ο Παύλος εκμυστηρεύεται ότι περίμενε αλλιώς το δάσος και πάλι η Βίργκω γυρίζει και του λέει: «Ω, μην το εμπιστεύεσθε. Ενα μήνα πριν, όταν ήταν φορτωμένο από άνθη, ζαλίζεται κανείς από τη μυρωδιά. Τώρα είναι γεμάτο χυμό που θα ξεχυθεί σε καρπούς. Είναι μια ζωή γιομάτη…». Κάπου εκεί, μεταξύ παραμυθιού, ερωτικής παραζάλης και ασπρόμαυρου φιλμ των 16 mm, το Λεμονοδάσος έφτιαξε τη δική του αυτόνομη αφήγηση. Η οποία παραμένει ζωντανή ακόμα και σήμερα, έστω κι αν η ψηφιακή ετυμηγορία από τις αξιολογήσεις της Google και του Trip Advisor προσπαθεί να σας πείσει ότι δεν αξίζει να του αφιερώσετε ούτε πέντε λεπτά από τη ζωή σας.

Διαβάστε περισσότερα: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης