Απώλειες στη Wall Street μετά τη «βόμβα» Τραμπ για Κιμ

Απώλειες στη Wall Street μετά τη «βόμβα» Τραμπ για Κιμ

Στο ήδη βεβαρυμένο κλίμα έρχεται να προστεθεί και ο νέος "πονοκέφαλος" στο ζήτημα του εμπορίου, καθώς ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στις στα εισαγόμενα αυτοκίνητα

WALL11
Οι «σειρήνες πολέμου» τρόμαξαν τη Wall Street, καθώς η αιφνίδια απόφαση Τραμπ να ακυρώσει την πολυαναμενόμενη Σύνοδο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, κάνοντας παράλληλα λόγο για "ετοιμοπόλεμες ΗΠΑ", οδήγησαν άμεσα σε ρευστοποιήσεις.

Ωστόσο η πτώση αργότερα μετριάστηκε, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε "παραθυράκι" στο θέμα Κιμ, ελπίζοντας σε βελτίωση των σχέσεων. Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με μέτριες απώλειες της τάξεως του 0,20%.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ακυρώνει την προγραμματισμένη σύνοδο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμ προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην οποία ως λόγο για την ακύρωση ο Τραμπ αναφέρει τις πρόσφατες εχθρικές δηλώσεις από πλευράς του Βορειοκορεάτη ηγέτη σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτει η χώρα του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε "ετοιμοπόλεμος" και πως "προσεύχεται στο Θεό να μη χρειαστεί οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά τους.

Στη συνέχεια έπευσε να τονίσει ότι βλέπει προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων με Β.Κορέα, μιλώντας για μια "μοναδική ευκαιρία", ενώ ευχαρίστησε τον βορειοκορεάτη ηγέτη στο θέμα απελευθέρωσης των κρατουμένων, γεγονός που "καθησύχασε" κάπως τους επενδυτές, μετριάζοντας σημαντικά τις απώλειες στους δείκτες.

Απώλειες στο πετρέλαιο - Βαρίδι η ExxonMobil

Κλείσιμο
Υποστηρικτικά έδρασε το εντυπωσιακό +2,85% της General Electric αλλά και το +1,33% της Netflix, ενώ στον αντίποδα "βαρίδια" υπήρξαν JP Morgan και ExxonMobil με -1,12% και -2,3% αντίστοιχα, η τελευταία λόγω σημαντικών απωλειών στο πετρέλαιο, εν μέσω ανησυχιών για μη τήρηση της συμφωνίας ΟΠΕΚ.

Η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,6% στα 70,71 δολάρια ενώ και η τιμή του χρυσού επέστρεψε πάνω από τα 1.300 δολ. καθώς ενισχύθηκε 1,2% στα 1.304 δολ./oz.

Στο προσκήνιο και το εμπόριο

Στο ήδη βεβαρυμένο κλίμα έρχεται να προστεθεί και ο νέος "πονοκέφαλος" στο ζήτημα του εμπορίου, καθώς ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στις στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Πρόκειται για ανακοίνωση που γίνεται σε μια λεπτή χρονική στιγμή για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους εμπορικούς της εταίρους, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ε.Ε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι άρχισε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων "συνιστούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια" των ΗΠΑ. "Υπάρχουν ενδείξεις ότι εδώ και δεκατίες οι εισαγωγές έχουν διαβρώσει την εθνική αυτοκινητοβιομηχανία" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γιούλμπουρ Ρος.

Νωρίτερα χθες είχει προηγηθεί "μυστηριώδες" tweet του Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για "μια νέα εποχή στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες", εννοώντας πιθανόν κάτι... όχι και τόσο καλό για τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, γεγονός άλλωστε που έστειλε ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, οδηγώντας σε σημαντική πτώση τον DAX στη Φρανκφούρτη.

"Τράβηξαν" τους επενδυτές και πάλι τα ομόλογα

Στα θετικά της ημέρας, συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση στα ομόλογα, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούες να υποχωρεί περαιτέρω κατά 0,80% στο 2,99%.

Ο απόηχος από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα παραμένει όωπς φαίνεται θετικός. Οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων σύντομα- όπως αναμένει η αγορά- καθώς και να δείξουν ανοχή στην άνοδο του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Η ανοχή για τον πληθωρισμό από τη Fed (σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι δεν θα παραμείνει πάνω από το 2% για καιρό) αλλά και οι γεωπολιτικές ανησυχίες (Βόρεια Κορέα, Κίνα) έστρεψαν τους επενδυτές στην «ασφάλεια» των αμερικανικών ομολόγων για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Μάκρο

Σε ότι αφορά τα μακροοικονομικά, ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, αυξήθηκε ξανά την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Ειδικότερα, τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 234.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 19 Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Δείκτες

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,3% ή 75 μονάδων στις 24.811, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,2% στις 2.727 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,02% στις 7.424 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των General Electric (+2,7%) και Nike (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Exxon Mobil (-2,3%) και Chevron (-1,6%).

Πτώση για δολάριο μετά την τελευταία άνοδο

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1729 από 1,1698 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης