Επιχειρηματική αειφορία: Το παράδειγμα της JTI

Mία διαφορετική κουλτούρα επιχειρηματικότητας - Δήλωση της Suzanne Wise, Senior VP Corporate Development στην JTI 

JTI
Ιδιαίτερη έμφαση στην αειφορία δίνουν πλέον οι μεγάλες επιχειρήσεις, θέλοντας να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Μία εκ των κορυφαίων που μπαίνουν μπροστά και σε αυτόν τον τομέα, είναι η Japan Tobacco International (JTI), η διεθνής εταιρεία καπνικών προϊόντων (Winston, Camel, Old Holborn, ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic). Φέτος στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκδόσεων της Βιέννης, χορηγός του οποίου είναι η εταιρεία από το 2006, η JTI είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει την αειφορία.

Τι εννοούμε όμως με τον όρο αειφορία, που ακούμε πια σχεδόν σε καθημερινή βάση;

Η αειφορία συνιστά ένα σύνθετο θέμα που, πολύ σωστά, αναδεικνύεται όλο και πιο πολύ ανά την υφήλιο μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μία διαφορετική κουλτούρα επιχειρηματικότητας απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η αποψίλωση των δασών, οι πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσεως, καθώς και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παιδικής εργασίας, κ.ά.

Για την JTI, η αειφορία είναι ο πλέον ορθός δρόμος και η εταιρεία είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης (SDG – Sustainable Development Goals) των Ηνωμένων Εθνών.
jt1


Τις συνεχείς δράσεις και επιδόσεις του σε κάθε τομέα δημοσιεύει άλλωστε ο Όμιλος Japan Tobacco στην επίσημη έκθεση αειφορίας, την οποία δημοσιεύει κάθε χρόνο από το 2013 σύμφωνα με τα πρότυπα GRI.
Από τη θεωρία όμως ας περάσουμε στην πράξη. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες από τις δράσεις της Japan Tobacco International που όμως καταδεικνύουν το πώς μία μεγάλη εταιρεία αντιμετωπίζει την αειφορία και τι κάνει προς αυτή την κατεύθυνση:

Κλείσιμο
- Ως υπεύθυνος κατασκευαστής προϊόντων καπνού, η εταιρεία διαδραματίζει ένα ρόλο στη μείωση της βλάβης του καπνίσματος σήμερα και στο μέλλον, αναπτύσσοντας προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου, τα οποία είναι αποδεκτά στους ενήλικες καπνιστές.

- Υποστηρίζει τη μείωση των αποβλήτων κάθε είδους. Τα φίλτρα των τσιγάρων που παράγει είναι κατασκευασμένα από πολτό ξύλου και είναι βιοδιασπώμενα, σε αντίθεση με τα πετροχημικά πλαστικά μπουκάλια που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν.

- Συνεργάζεται με τους προμηθευτές για να διασφαλίσει ότι αναγνωρίζουν και προστατεύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, παρέχουν ασφαλείς χώρους εργασίας και λειτουργούν χωρίς τη χρήση παιδικής εργασίας.
jt2


- Υλοποιεί ειδικά προγράμματα, στις κοινότητες καλλιέργειας καπνού στις οποίες δραστηριοποιείται, τα οποία αποσκοπούν στη στήριξη καλών γεωργικών πρακτικών, την προώθηση των βιώσιμων εισοδημάτων των καλλιεργητών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής εργασίας. Συγκεκριμένα για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, το πρόγραμμα, ARISE της JTI στοχεύει στον τερματισμό της παιδικής εργασίας σε κοινότητες από τις οποίες προμηθεύεται φύλλα καπνού.

- Το JTI Foundation συμβάλλει στην οικοδόμηση ασφαλών, βιώσιμων και ανθεκτικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο από το 2001, μέσω διαφόρων προγραμμάτων υποστήριξης έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και διάσωσης σε περιπτώσεις καταστροφών και της εγκατάστασης καταφυγίων έκτακτης ανάγκης.

- Πιστοποιήθηκε ως «Top Employer Global», δηλαδή κορυφαίος εργοδότης, σε 53 χώρες και 58 οργανισμούς για το 2019.

- Η JTI τηρεί στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στο παράνομο εμπόριο των προϊόντων καπνού. Έχει συνάψει 15ετή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την από κοινού καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και τις διωκτικές Αρχές των Κρατών Μελών. Το 2018, η συνεργασία του Ομίλου JT με τις διωκτικές Αρχές οδήγησε σε κατασχέσεις 2,8 δισ. τσιγάρων ανά τον κόσμο και το κλείσιμο 21 παράνομων εργοστασίων παραγωγής, ενώ εκπαίδευσε περισσότερους από 1.300 αξιωματούχους των διωκτικών Αρχών στην αναγνώριση των παραποιημένων προϊόντων καπνού.

- Περιορίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της: Ενδεικτικά, το διάστημα 2009-2018 πέτυχε 10% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, 17% μείωση των εκπομπών CO2, 6% μείωση στη χρήση νερού, 25% μείωση των παραγόμενων αποβλήτων αλλά και αύξηση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από 3% σε 30%.

Όπως σημείωσε η κυρία Suzanne Wise, Senior VP Corporate Development στην JTI κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο συνέδριο της Βιέννης: «Είμαστε μια εταιρεία που σκέπτεται πάντοτε μακροπρόθεσμα και η αειφορία είναι πολύ σημαντική για την JTI. Αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό κομμάτι για την JTI είναι η συμβολή της στις τοπικές κοινωνίες. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε επενδύσει συνολικά 200 εκατ. δολάρια σε προγράμματα για την υποστήριξη και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά. Μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, όπου η επένδυση στην τοπική κοινωνία είναι πολύ σημαντική για εμάς, ειδικά μετά την περσινή εξαγορά της ΣΕΚΑΠ στη Θράκη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης