120 δόσεις: Έτοιμη να εντείνει τις κατασχέσεις η ΑΑΔΕ - Τα σενάρια για τη νέα πάγια ρύθμιση

120 δόσεις: Έτοιμη να εντείνει τις κατασχέσεις η ΑΑΔΕ - Τα σενάρια για τη νέα πάγια ρύθμιση

Περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι επιχείρησαν να ρυθμίσουν χρέη ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ - Μέχρι χθες το μεσημέρι 454.246 οφειλέτες είχαν ρυθμίσει χρέη 3,981 δισ. ευρώ προς την εφορία, πληρώνοντας 401,9 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση

katasxseeeeee
Η πάγια ρύθμιση οφειλών είναι από σήμερα η μοναδική επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις, καθώς έληξε η ολιγοήμερη παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να ανεβάσει στροφές στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
 
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό πάνω από 700.000 φορολογούμενοι επιχείρησαν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης των 120 δόσεων για να ρυθμίσουν χρέη ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι χθες το μεσημέρι μόνο 2 στους 3 είχαν καταφέρει να ενταχθούν, καταβάλλοντας την πρώτη δόση. Η πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών ήταν προϋπόθεση για να επικυρωθεί η ρύθμιση.
 
Τα τελικά στοιχεία για την πορεία της έκτακτης ρύθμισης αναμένονται τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν επιδιώξει να μπουν κάτω από την ομπρέλα των 120 δόσεων 660.082 φορολογούμενοι με συνολικές οφειλές ύψους 6,37 δισ. ευρώ (εξ αυτών, τα 4,5 δισ. ευρώ αφορούσαν το οφειλόμενο κεφάλαιο και τα 1,87 δισ. ευρώ αφορούσαν προσαυξήσεις). Ωστόσο, οι επικυρωμένες ρυθμίσεις περιορίζονταν σε 454.246 και το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό σε 3,981 δισ. ευρώ (2,864 δισ. ευρώ κεφάλαιο συν 1,117 δισ. ευρώ προσαυξήσεις). Από τις επικυρωμένες ρυθμίσεις στα κρατικά ταμεία είχαν εισρεύσει 401,9 εκατ. ευρώ.
 
Κλείσιμο
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία αφορούν τον Ιούλιο, δείχνουν ότι οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία φθάνουν τους 4.019.350. Εντούτοις, περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 2.200.000 οφειλέτες) δεν υπήρχε περίπτωση να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, είτε διότι έχουν πολύ μικρές οφειλές (έως 250 ευρώ) και άρα δικαιούνται μικρό αριθμό δόσεων, είτε διότι έχουν πολύ μεγάλες οφειλές (άνω των 250.000 ευρώ) που είναι αδύνατο να εξοφληθούν ακόμα και σε 120 δόσεις χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται νέα χρέη από τρέχουσες υποχρεώσεις, είτε διότι έχουν κλείσει, πτωχεύσει, εξαφανιστεί κ.λπ. Επομένως, η ρύθμιση αφορούσε τελικά περίπου 1.700.000 οφειλέτες και εξ αυτών ο 1 στους 3 αξιοποίησε την ευκαιρία ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις της.
 
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ακόμα ότι αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν επιβληθεί σε 1.222.301 φορολογούμενους και ότι άλλοι 1.819.142 φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις και λοιπά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Ο μοναδικός τρόπος να τα αποφύγουν είναι πλέον να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων.
 
Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η καθιέρωση και μιας νέας ρύθμισης με διπλάσιο αριθμό δόσεων (24 δόσεις για τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις και 48 δόσεις για έκτακτες, όπως ο φόρος κληρονομιάς), η οποία όμως θα προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών και θα αφορά μόνο χρέη που βεβαιώθηκαν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του τρέχοντος μηνός.

Σε ρύθμιση πάνω από 3,5 δισ. οφειλές προς τα ταμεία

Συγκρατημένη ικανοποίηση εκφράζεται και στο μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων. Περίπου 3,5 έως 4 δισ. (τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ακριβέστερα στοιχεία) οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Περίπου 2 δισ. ευρώ χρέη έχουν ενταχθεί προς ρύθμιση, από επιχειρήσεις - εργοδότες. Σχεδόν 1 δισ. ευρώ ρυθμισμένων ποσών αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, 170 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη αγροτών ενώ περίπου 55 εκατ. ευρώ είναι οφειλές αυτοαπασχολούμενων. Το ζεστό χρήμα που έχει ήδη εισρεύσει στα ταμεία ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 400.000 και έχουν εγκριθεί οι 270.000 έως τώρα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, χαρακτήρισε θετική τη συμμετοχή στη ρύθμιση η οποία έλαβε τέλος. Από σήμερα, διευκρίνισε ο υπουργός, θα ισχύει μόνο η ρύθμιση των 12 δόσεων.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Ειδικά για τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία είχε διαπιστωθεί πρόβλημα ως προς την πιστοποίηση των οφειλών σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Γι' αυτό και το υπουργείο Εργασίας άφησε ανοιχτό παράθυρο έως το τέλος του χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των οφειλών στο ΚΕΑΟ αρκεί η αίτηση για προσδιορισμό της οφειλής και διαβίβασή της στο ΚΕΑΟ να έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα έως την 7η Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης