Η ελληνικότητα της «φέτας» διασφαλίζεται πλέον και στην Κίνα

Η ελληνικότητα της «φέτας» διασφαλίζεται πλέον και στην Κίνα

Στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία

feta-6
«Λευκός Καπνός» βγήκε στις επί μακρόν διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr. Μία συμφωνία που – μεταξύ άλλων – διασφαλίζει την ελληνικότητα της φέτας ως ΠΟΠ, που ήταν και η βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις απ' τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν και τον υπ. Εμπορίου της Κίνας που διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αναμένεται να γίνουν ως αύριο το βράδυ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη συμφωνία, που θέτει δίχτυ προστασίας συνολικά σε 100 ευρωπαϊκά προϊόντα στην κινεζική αγορά και αντίστοιχα 100 κινεζικά στην αγορά της ΕΕ, θα προβλέπονται επίσης δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για τη διασφάλιση της φέτας:

1. Μέσα σε οκτώ χρόνια θα αποσυρθούν σταδιακά όλα τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της Κίνας και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της πριν από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

2. Τα προϊόντα τα οποία ενδεχομένως παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Οι δύο αυτές παράγραφοι σημαίνουν πολύ απλά ότι η ελληνική Φέτα, όπως και τα υπόλοιπα 99 ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, μπορούν να επισημανθούν και να πωλούνται στην Κίνα μόνον εφόσον έχουν παραχθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές περιοχές (σσ η Φέτα στην Ελλάδα). Οι όποιοι άλλοι παραγωγοί ανάλογων προϊόντων θα πρέπει να βρουν ένα διαφορετικό – λιγότερο γνωστό – όνομα για το προϊόν τους.

Κλείσιμο
Το γεγονός αυτό θεωρείται μία σημαντική νίκη για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και το ίδιο το προϊόν την ώρα που ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις αναζητούν ευκαιρίες στην κινεζική αγορά.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα υπήρξαν πιέσεις εκ μέρους του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη προς τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν κατά τις προηγούμενες τρεις Συνόδους των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, το Ελσίνκι και το Λουξεμβούργο. Μία περίοδο κατά την οποία κορυφώθηκαν και οι σινοευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ήταν από την πρώτη στιγμή σε γνώση και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος φέρεται να το συζήτησε στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο.

Στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία

Την Τετάρτη η επίσημη ανακοίνωση

Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, η οποία προβλέπει την προστασία 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και το αντίστροφο όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η προστασία της Φέτας στην κινεζική αγορά.

Μάλιστα επισήμαναν πως στο κείμενο το οποίο πρόκειται να υπογραφεί αύριο, Τετάρτη, θα αναφέρεται ότι μέσα σε οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Επίσης, όσα προϊόντα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δε θα τους επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Ούζο, Ελιά Καλαμάτας και Μαστίχα Χίου

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Politico στην ιστοσελίδα του, στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης εκτός από τη φέτα, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου της Κρήτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης