Αφοι Κοκοτού: «Η δική μας Ελούντα»

Αφοι Κοκοτού: «Η δική μας Ελούντα»

Το όνομά τους παραπέμπει στην Ελούντα, τον high end ελληνικό προορισμό, όπου σήμερα διαθέτουν τρία πεντάστερα βραβευμένα ξενοδοχεία. Εκεί, επίσης, έχουν ζήσει όλα τα παιδικά καλοκαίρια τους και μοιράζονται μαζί μας τις καλύτερες στιγμές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kokk00
Η οικογένειά τους διαμόρφωσε την περιοχή της Ελούντας μετατρέποντάς την στον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό, έναν παραθαλάσσιο παράδεισο πέντε αστέρων. Εκτοτε τη μαγευτική αυτή γωνιά της Κρήτης αγάπησαν πολιτικοί όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Φρανσουά Μιτεράν, άνθρωποι της μόδας όπως η Ντονατέλα Βερσάτσε και αθλητές-σταρ όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Τα τρία παιδιά της οικογένειας -ο Φώτης, η Μαρίνα και ο Ηλίας- όμως δεν ανήκουν στην κατηγορία των... επαγγελματιών κληρονόμων. Δεν επαναπαύονται στη φήμη και την άνεση που τους προσφέρθηκε από τους γονείς τους και δεν θεωρούν την επιτυχία δεδομένη. Είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων με κύριο μέλημά τους να συμβάλλουν όπως μπορούν ώστε ο προορισμός να διατηρήσει την παλιά του αίγλη.

Η Ελούντα αποτελεί τον τόπο στον οποίο δραστηριοποιούνται σήμερα, αλλά και το παντοτινό φόντο των παιδικών τους αναμνήσεων. Μερικές από αυτές τις μοιράζονται με τους αναγνώστες του «Gala».

Ηλίας Κοκοτός

ilias1

Είναι το μεσαίο παιδί της οικογένειας. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1993 και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ στο Αμερικανικό Κολλέγιο. Μετά το τέλος των σπουδών του εργάστηκε στο τμήμα πωλήσεων και μάρκετινγκ της Ελούντα Α.Ε., το οποίο στη συνέχεια ανέλαβε.

«Καλοκαίρι του 1984, είμαι μόλις οκτώ χρόνων και ακούω στις ειδήσεις για τη συνάντηση των Παπανδρέου - Καντάφι - Μιτεράν στην Ελούντα. Το όνομα της περιοχής αναφέρεται συνέχεια ως ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο με τα καλύτερα ξενοδοχεία της Μεσογείου που αυτές τις μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα, μπροστά μου υπάρχει ένα τασάκι που γράφει “Elounda Mare”. Στο παιδικό μου μυαλό έκανε εξαιρετική εντύπωση το ότι αυτό που ακούω στην τηλεόραση το διαβάζω σε ένα σταχτοδοχείο. Νομίζω ότι αυτή ήταν και η πρώτη φορά που είδα την Ελούντα σαν κάτι άλλο, πέρα από το μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών, και που συνειδητοποίησα ότι αυτό που έβλεπα να διαδραματίζεται δίπλα μου δεν αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας.

Κλείσιμο
Τα χρόνια πέρασαν και συνέχισα να απολαμβάνω την ελευθερία που σου προσφέρει το να κινείσαι στον μεγάλο χώρο ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος όπου σε γνωρίζουν όλοι. Τα πρωινά μου ξεκινούσαν διαβάζοντας τη “Μεσημβρινή” και την “Αθλητική Ηχώ” και μετά άρχιζαν τα παιχνίδια με τα αδέλφια μου και τους φίλους που έρχονταν και έφευγαν. Και αυτή ήταν ίσως η μόνη δυσάρεστη ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων στην Ελούντα: ο αποχαιρετισμός, αφού για εμάς ήταν η μόνιμη κατοικία μας για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, ενώ για τους φίλους και γνωστούς μια στάση στις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Στην εφηβεία άρχισα να δουλεύω στα ξενοδοχεία: ρεσεψιόν τη μια χρονιά, ταμπλό στα εστιατόρια την άλλη, στο μπαρ την τρίτη και πάει λέγοντας. Αν κάποιος με ρωτήσει σήμερα, αυτή ήταν ίσως και η δυνατότερη εμπειρία εκείνων των χρόνων, καθώς με έκανε να καταλάβω ότι όσο ωραίο και να είναι ένα ξενοδοχείο τη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι πίσω από αυτό. Και πιστεύω ότι το σημαντικότερο επίτευγμα των γονιών μου είναι ότι καταφέρνουν να δημιουργούν ομάδες ανθρώπων που μένουν για πολλά χρόνια στα ξενοδοχεία και όλοι μαζί παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Καλοκαίρι του 2019, είμαι κιόλας 43 χρονών και πρέπει να πω κάποια πράγματα για τη “δική μου Ελούντα”. Οσες αναμνήσεις και σκέψεις και να γυρνάνε στο μυαλό μου μια λέξη είναι αυτή που είναι η πιο ισχυρή: ηρεμία. Οπως λέει και ο πατέρας μου, αυτός ο τόπος έχει κάτι μαγικό. Και τελικά αυτό νομίζω είναι που τον έκανε τόσο δημοφιλή».

Μαρίνα Κοκοτού

marina1

Η μικρότερη κόρη της οικογένειας έχει σπουδάσει Tourism and Business σε πανεπιστήμιο της Βρετανίας. Τελειώνοντας τις σπουδές της εργάστηκε σε διάφορα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μεταξύ αυτών και στο τμήμα events της «Μεγάλης Βρεταννίας». Σήμερα είναι η Οperations Director στα ξενοδοχεία της εταιρείας της οικογένειάς της Elounda S.A. Hotels and Resorts.

«Παρακολουθώντας τους γονείς μου να διοικούν τα ξενοδοχεία έμαθα πολλά, που αποτελούν για μένα σήμερα ανεκτίμητη εμπειρία. Εμαθα από πρώτο χέρι τι θα πει παροχή υπηρεσιών και εξυπηρέτηση. Διδάχθηκα τον θεμέλιο και ακρογωνιαίο λίθο της δουλειάς μας, πως ο πελάτης είναι πάνω απ’ όλα. Και αυτό το έμαθα εργαζόμενη από μικρή ηλικία, μόλις πέρασαν τα ανέμελα πρώτα παιδικά χρόνια.

Σαν παιδί, τα καλοκαίρια ήταν μαγικά. Τα περνούσα παίζοντας με τα παιδιά των οικογενειακών φίλων, κάνοντας μεταμεσονύχτιες επιδρομές στις κουζίνες για παγωτά ή παίζοντας κρυφτό σε όλο το ξενοδοχείο, συνήθως κυνηγώντας τον Φώτη, τον μεγάλο μου αδελφό. Σκανδαλιές και απόλυτη ανεμελιά.

Οπως και τα αδέλφια μου, βαφτίστηκα στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στο “Elounda Beach”, ενώ βάφτισα τα παιδιά μου στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο “Elounda Mare”, εκεί όπου και παντρεύτηκα. Εδώ, φυσικά, έμαθα να κολυμπώ, στην πισίνα του ίδιου ξενοδοχείου που τώρα είναι ακριβώς έξω από το σπίτι μου. Εδώ μυήθηκα και στο θαλάσσιο σκι, εδώ γνώρισα και τους κινδύνους των θαλάσσιων σπορ, που τώρα με κάνουν πολύ πιο συνειδητοποιημένη μητέρα.

Τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα ήταν -όπως και για τα αδέλφια μου- στη ρεσεψιόν. Επειτα στα εστιατόρια, και τέλος δίπλα στη μητέρα μας, ως βοηθός της, για να μάθω από μέσα τις απαιτήσεις της διοίκηση και να μπορέσω να προετοιμαστώ για τις ξενοδοχειακές σπουδές. Δουλεύοντας δίπλα στο προσωπικό μας απέκτησα προσωπικές φιλίες πέρα και υπεράνω της τυπικής σχέσης. Οι ντόπιοι είναι άνθρωποι φιλότιμοι και πολύ εργατικοί. Μεγάλωσα μαζί τους και με τα παιδιά τους και τους εκτιμώ βαθύτατα.

Τα παιδιά μας σήμερα έχουν τις ίδιες εμπειρίες με εμάς. Προσπαθούμε να τους μάθουμε πώς να εκτιμούν την εργασία, πώς να διοικούν, αλλά και πώς λειτουργεί η παροχή υπηρεσιών. Από πολύ μικρά έμαθαν ότι τα χρήματα βγαίνουν με δουλειά και τα αφήναμε να πάρουν αυτά την πρωτοβουλία για το τι θα κάνουν: καθάριζαν την παραλία από τις πέτρες, έφτιαχναν και πουλούσαν παιδικά βραχιολάκια, μάζευαν και δίπλωναν πετσέτες. Αυτά είναι πράγματα που μας δίδαξαν οι γονείς μας και με τον ίδιο τρόπο γαλουχούμε κι εμείς τώρα τα δικά μας παιδιά.

Οι εμπειρίες αυτές αποτελούν τον πυρήνα της φιλοσοφίας μας στο επιχειρείν όπως τη μάθαμε από τον δημιουργό πατέρα μας και τη διοικούσα μητέρα μας. Είμαστε άρρηκτα δεμένοι με αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του, απέναντι στους οποίους νιώθουμε και μια μεγάλη υποχρέωση που μας στήριξαν για τόσες δεκαετίες, ενίοτε θυσιάζοντας σημαντικό μέρος από τον χρόνο τους. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς».

Φώτης Κοκοτός

fwtis1

Γεννημένος το 1974, είναι ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας. Είναι μελετητής και κατασκευαστής τουριστικών έργων με εξειδίκευση στα spa, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece. Παράλληλα, αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Είναι παντρεμένος με την Εβελίνα Περράκη και έχουν τρία κορίτσια.

«Μεγαλώσαμε και οι τρεις μας μέσα στα ξενοδοχεία της Ελούντας, απ’ όπου έχουμε και τις ωραιότερες παιδικές μας αναμνήσεις. Προσωπικά, δεν μπορώ να πω πως ήμουν και το καλύτερο παιδί. Ατακτος ήμουν σίγουρα. Με ένα μαγιό από το πρωί ως το βράδυ, από την πισίνα στη θάλασσα, και ενδιάμεσα πάνω στα δέντρα ή πηδώντας από στέγη σε στέγη των οικίσκων (μπανγκαλόους) που τόσο όμορφα είχε εντάξει στο τοπίο ο πατέρας μας.

Επαιζα ολημερίς με τα παιδιά των πελατών - είχα μάθει τα αγγλικά χωρίς καν να το συνειδητοποιήσω, ενώ η πρώτη γλώσσα που μίλησα ήταν τα γερμανικά, αφού ο Ηλίας κι εγώ είχαμε γερμανόφωνες νταντάδες. Δεν θυμάμαι να είχα βγει ποτέ έξω από το ξενοδοχείο εκείνα τα χρόνια, εκτός από τις φορές που πήγαινα για μακρινή βόλτα με μάσκα, πετσέτα κι ένα μπουκάλι νερό, φτάνοντας μέχρι την παραλία, όπου μετέπειτα ο πατέρας μας έχτισε το «Elounda Peninsula», κι ακόμη παραπέρα, συλλέγοντας κελύφη αχινών.

Στέκι μου σε όλα τα μαθητικά χρόνια, αλλά και αργότερα ως φοιτητής, ήταν το λιμανάκι του “Elounda Beach” και χόμπι μου τα θαλάσσια σπορ. Βέβαια, ήδη από το Γυμνάσιο τα καλοκαίρια μας δεν ήταν τελείως ανέμελα, αφού τότε ξεκινούσαμε να δουλεύουμε σε διάφορα πόστα του ξενοδοχείου. Πρώτα ως αχθοφόρος (δεν θα ξεχάσω τη συλλογή από αλλοδαπά νομίσματα που μου έδιναν ως φιλοδώρημα), έπειτα ως υπάλληλος υποδοχής και τηλεφωνητής (όπως έκανε και η μητέρα μου στα μαθητικά της χρόνια), κατόπιν δύο χρόνια σε εστιατόριο και, τέλος, στο τεχνικό τμήμα, όπου βρήκα και την κλίση μου.

Τα χρόνια που δούλευα ήταν και τα πιο ωραία βέβαια, διότι έκανα παρέες με το προσωπικό και με παίρνανε μαζί τους έξω τα βράδια στο χωριό της Ελούντας (το Σχίσμα, όπως είναι το σωστό όνομα του παραλιακού οικισμού) στα μπαράκια. Μαγικές βραδιές. Μια φορά, με πανσέληνο και τη θάλασσα καθρέφτη, αποφασίσαμε με δυο παιδιά που εργάζονταν στα θαλάσσια σπορ να πάρουμε το ταχύπλοο και να κάνουμε θαλάσσιο σκι χωρίς πέδιλα -barefoot- περνώντας μπροστά από το παραθαλάσσιο μπαρ. Απερισκεψία, το ξέρω πλέον. Αλλά τότε ήταν απλώς μια εφηβική σκανδαλιά.

Ζω μόνιμα στην Ελούντα μετά το 2001, όταν τελείωσα το μεταπτυχιακό μου, και αμέσως έπεσα στα βαθιά ασχολούμενος με τα νέα έργα και τις ανακαινίσεις. Τότε ήταν που εκτίμησα πόσο ωραιότερη είναι η Ελούντα τον χειμώνα, όπου έχουμε τον τόπο “δικό μας”. Με φίλους από τα εργοτάξια, από τα χρόνια των θαλάσσιων σπορ και από την τοπική ομάδα πόλο. Τότε όπου το ξενοδοχείο λειτουργούσε όλο τον χρόνο. Χρόνια αξέχαστα!».

oloi1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network