Ματίλντα Σνουρόβα: Η ντίβα της ρωσικής γαστρονομίας

Ματίλντα Σνουρόβα: Η ντίβα της ρωσικής γαστρονομίας

Πολυσχιδής προσωπικότητα με δυναμισμό και φινέτσα, η Ρωσίδα ιδιοκτήτρια του πιο πολυσυζητημένου εστιατορίου της Αγίας Πετρούπολης ονειρεύεται τη νέα ρωσική κουζίνα σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

trapeza_ar
Οι σπουδές της στη Βιοχημεία δεν προϊδέαζαν σε καμία περίπτωση ούτε την ίδια αλλά ούτε και τον περίγυρό της για την επιρροή που θα ασκούσε στο ρωσικό lifestyle και πλέον τον ρόλο της στην επανάσταση της ρωσικής κουζίνας. Η Ματίλντα Σνουρόβα έχει ανάστημα πρίμα μπαλαρίνας και είναι δεινή λάτρης του κλασικού μπαλέτου. Οταν μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη από τη Μόσχα, όπου βρισκόταν από 16 ετών, οι απέλπιδες προσπάθειές της να βρει χώρο για ερασιτέχνες λάτρεις του είδους την οδήγησαν στη δημιουργία της δικής της σχολής το 2010. Με μότο «το μπαλέτο είναι για όλους», διδάσκει στο «Isadora Ballet School» την τέχνη σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματότυπου.

Στην ανασκόπηση αναφορικά με τις επαγγελματικές της αναζητήσεις αναφέρει το σύντομο πέρασμά της από τον χώρο των εκδόσεων, τις σπουδές για εξειδίκευση στη δημιουργία ντοκιμαντέρ, αλλά και τη συνεργασία της με στούντιο μουσικών παραγωγών δουλεύοντας ως βοηθός στο πλευρό του Ιβάν Σαπόβαλοφ, μουσικού παραγωγού του τότε διάσημου συγκροτήματος των t.A.T.u. Εκεί γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο, Σεργκέι Σνούροφ, τη φωνή της δημοφιλούς ρωσικής μπάντας Leningrad. Το ζευγάρι, γνωστό και ως «Brangelina της Ρωσίας», έγινε από τα πιο αγαπητά της χώρας τους, γι' αυτό και ο χωρισμός τους μετά από 11 χρόνια κοινού βίου ήταν μεγάλη έκπληξη.

Σήμερα, η κυρία Σνούροβα, με ωριμότητα έμπειρης επιχειρηματία και ταμπεραμέντο αληθινής ντίβας, αφήνει το δικό της στίγμα στα γαστρονομικά δεδομένα της γενέτειράς της ως ιδιοκτήτρια του κομψού «Cococo», ενός από τα πρώτα farm-to-table εστιατόρια της Ρωσίας, με γαστρονομική δυναμική.

Faberge-Egg
Dining-Room-5
Κλείσιμο
Από τη φάρμα στο πολυτελές τραπέζι

Το εστιατόριο στεγάζεται στο πολυτελές ξενοδοχείο «Sofitel», σε κοσμοπολίτικη περιοχή της πόλης, με εμβληματικά αξιοθέατα όπως το μουσείο Ερμιτάζ να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Η κομβική τοποθεσία, η πρωτοτυπία του προφίλ της κουζίνας, η δραστήρια ομάδα και οι σωστές δημόσιες σχέσεις της ήδη διάσημης ιδιοκτήτριάς του το κατέστησαν σύντομα σημείο συνάντησης προσωπικοτήτων της εγχώριας αλλά και της διεθνούς showbiz.

Εδώ, ο φιλόδοξος και ταλαντούχος σεφ Ιγκόρ Γκρίσεσκιν, εν είδει γαστρονομικού Τολστόι, αφηγείται την ιστορία της κουζίνας της χώρας των τσάρων αποδίδοντας στην απλή πρώτη ύλη καλλιτεχνική διάσταση. Το «Cococo», χαράσσοντας μια νέα πορεία στα τοπικά γαστρονομικά δεδομένα, είναι πλέον το πιο πολυσυζητημένο εστιατόριο της «Βενετίας του Βορρά» και η φήμη του επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς εκτός συνόρων. Μάλιστα, η επιτροπή που διαμορφώνει τη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια διεθνώς (World’s 50 Best Restaurants) το κατέταξε φέτος 104ο στον κόσμο σε επετειακή λίστα που περιλάμβανε όχι 100, ως είθισται, αλλά 120 εστιατόρια.

«Το να ασχοληθώ με τη βιομηχανία της εστίασης δεν ήταν στα πλάνα μου, προέκυψε στην πορεία αναζήτησής μου για φρέσκα προϊόντα, σε μια προσπάθεια να ξεφύγω από τα βιομηχανοποιημένα που έβρισκα στο σούπερ μάρκετ. Μεγάλωσα στην εξοχή και η καθημερινότητά μου περιελάμβανε συνταγές με αγνά υλικά. Γνωρίζοντας στην πορεία τον σεφ Ιγκόρ Γκρίσεσκιν και δοκιμάζοντας την κουζίνα που παρουσίαζε σε δείπνα που διοργάνωνε η cooperativa LavkaLavka -συνεργαζόταν με Ρώσους αγρότες- αναρωτήθηκα αν υπήρχε ένα εστιατόριο στην πόλη που να υποστηρίζει μια τέτοιου τύπου farm-to-table φιλοσοφία. Η αναζήτηση δεν απέδωσε και φίλοι του χώρου της εστίασης μου εξήγησαν ότι θα ήταν τρέλα να καταπιαστώ με κάτι τέτοιο σε μια εποχή που -όταν ακόμα δεν υπήρχε το εμπάργκο- όλοι οι σεφ δούλευαν με εισαγόμενα προϊόντα. Ευτυχώς, δεν τους άκουσα. Στην πρώτη μας τοποθεσία, το "Cococo" φιλοξενούσε μόνο 76 άτομα και μετά από ενάμιση χρόνο που έγινε γνωστό αποφασίσαμε τη μεταστέγασή του για να μεγαλώσουμε το project. Οταν έμαθα ότι υπήρχε διαθέσιμος χώρος στο πρώην "W Hotel" όπου ο Αλέν Ντικάς στέγαζε μέχρι τότε ένα από τα εστιατόριά του, σκέφτηκα ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να το εκμεταλλευτώ».

ddd_2895
Φυσικά, ο δρόμος προς την κορυφή σπανίως είναι στρωμένος με ροδοπέταλα: «Δεν ήταν εύκολη υπόθεση να φτάσουμε εδώ που είμαστε, ούτε να συστήσουμε το όραμά μας. Δουλεύουμε ομαδικά και ο στόχος μας είναι να βρίσκουμε πάντα τρόπους να είμαστε δημιουργικοί. Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, είναι μεγάλη πρόκληση το να καταφέρω να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις μιας τόσο δύσκολης βιομηχανίας. Η Ρωσία έχει εξαιρετική γαστρονομική κουλτούρα που πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να της δώσουμε βήμα κάνοντάς τη διεθνώς γνωστή. Αυτό είναι το επόμενό μου στοίχημα, όπως και το να δημιουργήσω ένα εστιατόριο εκτός χώρας. Σύντομα μάλιστα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τη δική μας φάρμα από την οποία θα προμηθευόμαστε τα πάντα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network