Δήμαρχος Ζαχάρως: Το ΠΔ για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου «πνίγει» την περιοχή

Δήμαρχος Ζαχάρως: Το ΠΔ για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου «πνίγει» την περιοχή

Ο δήμαρχος Ζαχάρως υποστηρίζει ότι με το επίμαχο ΠΔ «δημιουργήθηκε ένας κανονιστικός μηχανισμός διαχείρισης ψεύδους, μιας πλασματικής πραγματικότητας, που οδηγεί σε αφανισμό τον τόπο μας»

giannitsochori
Επιστολή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης κ.κ. Αδ. Γεωγιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Κ. Τσιάρα απέστειλε ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με «τις ακραίες διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού κόλπου».

Το Προεδρικό Διάταγμα, όπως αναφέρει κ. Αλεξανδρόπουλος,  ορίζει μία γραμμή 1.500 έως και 3.000 μέτρα ανατολικά της ακτογραμμής του Ιονίου (από το Κατάκολο μέχρι τα σύνορα με τη Μεσσηνία) «για τη δήθεν προστασία ανύπαρκτων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας», με σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως υποστηρίζει ότι «με την καθοριστική συμβολή της ΕΤΑ Α.Ε. δημιουργήθηκε ένας κανονιστικός μηχανισμός διαχείρισης ψεύδους, μιας πλασματικής πραγματικότητας, που οδηγεί σε αφανισμό τον τόπο μας, αλλά και σε αδυναμία την ίδια την ΕΤΑΔ να αξιοποιήσει και δικά της ακίνητα, τα οποία ευρίσκονται στον τόπο μας και αποτελούν αναντικατάστατο αναπτυξιακό κεφάλαιο του Δήμου Ζαχάρως».

Καταλήγει δε ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς «να φροντίσετε για την αποκατάσταση της Νομιμότητας, του Δικαίου και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας».

Η επιστολή

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

Η παραλία του Δήμου Ζαχάρως, μήκους 25 χιλιομέτρων. Είναι η μοναδική παραλία της χώρας που απειλείται με δικαστικές διώξεις, μηνύσεις και αγωγές, ώστε να μην αναπτύξει ούτε καν τροχήλατες καντίνες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των δημοτών μας.

Επαγγελματίες περιβαλλοντολόγοι, βιοποριζόμενες ΜΚΟ και δήθεν περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, χρησιμοποιούν τις ακραίες διατάξεις του «Π.Δ. του Κυπαρισσιακού κόλπου (ΦΕΚ 391/Δ΄/3.10.2018)», που καθορίζει αρνητικά τη ζωή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων των Δήμων Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, για να πετύχουν ανομολόγητους στόχους και να προωθήσουν ιδιοτελή συμφέροντα. Οι πρακτικές αυτές είναι γνωστές πλέον σε όλους και ταλανίζουν τη χώρα πολλές δεκαετίες.

Δυστυχώς, στον τόπο μου οι πρακτικές αυτές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη! Έχουν προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική εξέλιξη των κατοίκων, με την έκδοση του συγκεκριμένου Π.Δ., που απαγορεύει κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα σε όλο το μήκος των 45χλμ. της ακτογραμμής του βόρειου Κυπαρισσιακού κόλπου αναίτια και μάλιστα σε βάθος μέχρι και 3χλμ. από την ακτογραμμή! αποκλείοντας πάνω από 45.000 στρ. παραλιακής έκτασης και πάνω από 100.000 στρ. θάλασσας, από κάθε ουσιαστική αξιοποίηση. Φτάνει στο σημείο να απαιτεί την κατάργηση μέχρι και αγροτικών δρόμων, δυσχεραίνει τις καλλιέργειες, εκμηδενίζει την οικιστική ανάπτυξη και εξωθεί τους κατοίκους στην εγκατάλειψη του τόπου.

Επιπλέον, η καταδολίευση των δυνατοτήτων ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της νότιας Ηλείας, έχει σχεδόν εκμηδενίσει τον αναπτυξιακό ρόλο των “brand names” της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ και του ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, με αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα, δεδομένου ότι η παραλία και η γη μας είναι η περιοχή της άμεσης επιρροής τους, που μπορεί να δώσει ευκαιρίες για αξιοποίηση της, αδρανοποιημένης μέχρι σήμερα, δυναμικής τους. Επιπλέον εξαφανίζει και κάθε δυνατότητα αξιοποίησης του Καϊάφα, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του ιαματικού τουρισμού (silver tourism) της χώρας.
Είναι αδιανόητο να στερείται ο τόπος και η χώρα ολόκληρη από οικιστικές, τουριστικές, πολιτιστικές και παραγωγικές επενδύσεις, που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με σκοπό τη δημιουργία ενός μοναδικού πόλου έλξης σύγχρονου και διαφορετικού από τα συνηθισμένα. Η περιοχή θα μπορέσει έτσι να συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του εθνικού πλούτου και να δώσει εργασία στους κατοίκους, ώστε να σταματήσει η εγκατάλειψη και η ερήμωσή της.

Στην έκδοση αυτού του καταστροφικού Π.Δ. είχε καθοριστική συμμετοχή η ΕΤΑ Α.Ε. που είναι ιδιοκτήτρια του Καϊάφα. Αυτή ανάθεσε και παρέλαβε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που σύμφωνα με το νόμο, έχει ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΟ χαρακτήρα και προηγείται της έκδοσής του Π.Δ., το οποίο συντάσσεται με βάση τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά της.

Μετά από πολύχρονη προσπάθεια για να αποκαλυφθεί η ΔΟΛΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ και να εμποδίσουμε την καταστροφή του τόπου που ζούμε, εργαζόμαστε και επιθυμούμε να προοδεύουμε, ανακαλύψαμε πως στην αφετηρία της διαδικασίας, υπήρξε συνδιαλλαγή μεταξύ στελεχών της ΕΤΑ Α.Ε. και του ΥΠΕΚΑ, που είχε σκοπό τη συνειδητή καταστρατήγηση του ν. 3937/2011.

Στα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας, αναφέρεται ότι επιλέχθηκε η αντιστροφή της (οριζόμενης από το νόμο) διαδικασίας! ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συμπεριληφθούν στο Π.Δ. οι «προσυμφωνημένες» και «προειλημμένες» αποφάσεις για τις χρήσεις γης, στις οποίες είχαν από κοινού καταλήξει!

Είχε ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ, δηλαδή, και ομολογείται απερίφραστα και με απύθμενο θράσος, από τους συντελεστές της διαδικασίας - της ΕΤΑ Α.Ε. και του ΥΠΕΚΑ - το περιεχόμενο του Π.Δ/τος, πριν καν ανατεθεί η σύνταξη της ΕΠΜ!

Αυτή, η ομολογημένη αντιστροφή της διαδικασίας δεν δύναται να ξεπεραστεί και να αξιολογηθεί ως ελάσσονος σημασίας γεγονός. Από την παράνομη αντιστροφή της διαδικασίας, πλήττεται ευθέως και εξ αφετηρίας, το κύρος της έκδοσης του Π.Δ. Καθίσταται δε πλήρως αναξιόπιστο το σύνολο της διαδικασίας ενώπιον των δεκάδων χιλιάδων πολιτών της νότιας Ηλείας, που υφίστανται, αδικαιολόγητα, τις εξαιρετικά αυστηρές ρυθμίσεις που επιβάλλει το Π.Δ., αλλά και της χώρας ολόκληρης, με δεδομένη την πρωτοφανή παραβίαση των βασικών αρχών της λειτουργίας του ίδιου του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Τέτοιες πρακτικές πλήττουν ευθέως και σε βάθος, την αξιοπιστίας της Πολιτείας και μας επιστρέφουν σε πρακτικές του παρελθόντος, που νομίζαμε ότι είχαν ξεπεραστεί.

Κύριοι Υπουργοί,

με την καθοριστική συμβολή της ΕΤΑ Α.Ε. δημιουργήθηκε ένας κανονιστικός μηχανισμός διαχείρισης ψεύδους, μιας πλασματικής πραγματικότητας, που οδηγεί σε αφανισμό τον τόπο μας, αλλά και σε αδυναμία την ίδια την ΕΤΑΔ να αξιοποιήσει και δικά της ακίνητα, τα οποία ευρίσκονται στον τόπο μας και αποτελούν αναντικατάστατο αναπτυξιακό κεφάλαιο του Δήμου Ζαχάρως.

Σας ζητώ από την υπεύθυνη θέση την οποία κατέχετε να φροντίσετε για την αποκατάσταση της Νομιμότητας, του Δικαίου και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Θύελλα από την αποκάλυψη Καλογρίτσα για τη διαπλοκή «White House» και Παππά

Απίστευτες εικόνες συνωστισμού παρουσία βουλευτών σε γλέντι στην Αλίαρτο

Κομισιόν για Αγιά Σοφιά: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να τρέφεται η διαμάχη μεταξύ των θρησκειών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης