Στην τελική ευθεία η ανάπλαση της χωματερής των Ταγαράδων

Στην τελική ευθεία η ανάπλαση της χωματερής των Ταγαράδων

Yπογράφεται η τρίτη και τελευταία σύμβαση - Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και το περιβαλλοντικό πάρκο 740 στρεμμάτων θα παραδοθεί προς χρήση

Στην τελική ευθεία η ανάπλαση της χωματερής των Ταγαράδων
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία ανάπλασης της χωματερής των Ταγαράδων, καθώς υπογράφεται η τρίτη και τελευταία σύμβαση, σύμφωνα με την οποία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα ολοκληρωθούν οι όποιες εργασίες και ένα περιβαλλοντικό πάρκο 740 στρεμμάτων θα παραδοθεί προς χρήση στους κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Η χωματερή των Ταγαράδων ήταν ο χώρος που "δεχόταν" τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης για 27 ολόκληρα χρόνια, από το 1981 μέχρι και τον Αύγουστο του 2008 οπότε τέθηκε σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Η σύμβαση, που θα υπογραφεί αύριο στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, περιλαμβάνει την πλήρη μελέτη και κατασκευή για το έργο της αποκατάστασης του Χώρου Ταφής Απορριμμάτων (ΧΤΑ) στη θέση "Καλαμάκι" του δημοτικού διαμερίσματος Ταγαράδων του δήμου Θέρμης, συνολικής έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων.
Κλείσιμο

Με την υλοποίηση της παρούσας σύμβασης "εκπληρώνεται η υποχρέωση και η δέσμευση του φορέα προς την κοινωνία για αποκατάσταση του συνόλου της έκτασης στους Ταγαράδες. Αντιμετωπίζεται οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης του βιοαερίου και των στραγγισμάτων και εξασφαλίζεται η προστασία των υπόγειων και επιφανειακών νερών, ενώ εξαλείφεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς, δημιουργίας δυσάρεστων οσμών και εκρήξεων", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης - ΦοΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης.

Η πρώτη φάση που αφορούσε την ανάπλαση 100 στρεμμάτων ολοκληρώθηκε το 2004 και κόστισε τρία εκατομμύρια ευρώ. Η δεύτερη που προέβλεπε την ανάπλαση άλλων 190 στρεμμάτων ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2009 με προϋπολογισμό 14 εκατομμυρίων ευρώ.

"Η αποκατάσταση και μεταφροντίδα ενός παλιού Χώρου Ταφής Απορριμμάτων καθίσταται αναγκαία, καθότι το θαμμένο απόρριμμα δεν 'ξεχνάει' αλλά εξακολουθεί να προκαλεί περιβαλλοντικές οχλήσεις για πολλά χρόνια μετά τη χωματοκάλυψή του", πρόσθεσε ο κ.Γεράνης.

Στις εκτάσεις που αναπλάστηκαν έγιναν ήδη έργα πρασίνου, άρδευσης και πυρόσβεσης. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαχείριση των στραγγισμάτων και του βιοαερίου, το οποίο καταλήγει στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που δημιουργήθηκε το 2006 στο χώρο της χωματερής.

Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης στους Ταγαράδες θα δοθεί προς χρήση στους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες ένα πάρκο 740 στρεμμάτων με 100.000 δέντρα τουλάχιστον, κατάλληλο για αναψυχή, αθλοπαιδιές και ψυχαγωγία.

"Με τον τρόπο αυτό, οι Ταγαράδες θα ακολουθήσουν πλήρως την πορεία των παλαιότερων ΧΤΑ της Θεσσαλονίκης στη Θέρμη και το Δερβένι, που πλέον σήμερα είναι χώροι αναψυχής", πρόσθεσε ο κ. Γεράνης.

Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 24 μήνες και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης