Εγκλωβισμένοι οι 50 κάτοικοι του χωριού Κλέπα στη Ναυπακτία

Εγκλωβισμένοι οι 50 κάτοικοι του χωριού Κλέπα στη Ναυπακτία

Η επικοινωνία με τις αρχές γίνεται μόνο μέσω ενός κινητού τηλεφώνου - Στο χωριό έχουν φτάσει μόνο άνδρες της ΕΜΑΚ - Παραμένουν αποκλεισμένα τρία χωριά στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα - Εκκενώθηκαν σπίτια στις Καστανιές Έβρου

Εγκλωβισμένοι οι 50 κάτοικοι του χωριού Κλέπα στη Ναυπακτία
Συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Άρτα, Ευρυτανία, Γιάννενα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολλά χωρία εκκενώθηκαν χωριά, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στο χωριό Κλέπα της Ορεινής Ναυπακτίας, όπου 50 κάτοικοι έχουν αποκλειστεί από την Κυριακή, λόγω των κατολισθήσεων που σημειώνονται στην περιοχή.

Στο χωριό έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι στιγμής μόνο η ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ.

Τα συνεργεία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Ναυπακτίας έχουν καταφέρει να φτάσουν μέχρι το χωριό Κρυονέρι και αναζητούν τρόπο αποκατάστασης του δρόμου προς την Κλέπα.
Κλείσιμο

Σημειώνεται ότι η επικοινωνία των κατοίκων με τις αρχές γίνεται μόνο μέσω ενός κινητού τηλεφώνου καθώς στο χωριό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ενώ υπάρχουν προβλήματα και στις γραμμές του ΟΤΕ.
 
Λίγο μετά τις 14:00 απογειώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τύπου AEGEAN HAWK (S-70) στο οποίο επιβιβάστηκε γεωλόγος της περιφέρειας, ώστε να μπορέσει να φθάσει στην Κλέπα και να κάνει μία πρώτη εκτίμηση του γεωλογικού φαινομένου. Παράλληλα, το ελικόπτερο μετέφερε στη Ναύπακτο τρεις γυναίκες που χρήζουν άμεσης βοήθειας. 

Φωτογραφία από το nafsclick.blogspot.gr: Το ελικόπτερο που απογειώθηκε από το Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο της Ναυπάκτου με προορισμό την Κλεπά 


Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η επικοινωνία με τους κατοίκους είναι πολύ δύσκολη, διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και λειτουργεί μόνο ένα κινητό τηλέφωνο.

«Προσπαθούμε να φθάσουμε στην Κλέπα από τρία διαφορετική σημεία» αναφέρει ο περιφερειάρχης, «αφού οι κατολισθήσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα».

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν, όμως, και στον Δήμο Θέρμου. Εκτεταμένες κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών ορεινών οικισμών. Πολλά από τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί με τα μηχανήματα της Περιφέρειας και με μισθωμένα από τον Δήμο μηχανήματα, αλλά πολλοί δρόμοι παραμένουν ακόμη κλειστοί λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί. Επιπλέον, παραμένουν τελείως αποκλεισμένοι και άλλοι οικισμοί, όπως η Κοκκινόβρυση, ο Άγιος Θεόδωρος και ο Διπλάτανος.


Φωτογραφίες από το agriniopress.gr



Ακόμη, έχει καταστραφεί η γέφυρα στον δρόμο που συνδέει τον Διπλάτανο με την Ευηνολίμνη και έχει πάθει σοβαρές ζημιές η γέφυρα στον δρόμο που συνδέει τον Άγιο Θεόδωρο με την Κόνισκα, με αποτέλεσμα να παραμένει αποκλεισμένος ο συνοικισμός Κοτσαλέικα, ενώ έχουν καταστραφεί πολλά τεχνικά έργα στο τμήμα Συκιές.








Εκκενώθηκαν σπίτια στις Καστανιές Έβρου - Σε πλήρη επιφυλακή οι αρχές

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές στον Έβρο μετά την απόφαση των βουλγαρικών αρχών να ανοίξουν το φράγμα με αποτέλεσμα να τρέξουν μεγάλες ποσότητες νερού στον ποταμό Έβρο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στον βόρειο Έβρο, από τα ξημερώματα έχει κλείσει η Εγνατία οδός στο ύψος των Καστανεών, όπου το μεσημέρι εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια, αφού ο Άρδας «φούσκωσε» και πέρασε το δρόμο.

Φωτογραφίες από την περιοχή






Αυτή την ώρα συνεδριάζει στην Αντιπεριφέρεια Έβρου το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ώστε να εκτιμηθεί η μέχρι στιγμής κατάσταση και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Τεράστια τα προβλήματα σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα
   
Εν τω μεταξύ, αρχίζει να μετρά τις πληγές της η Φθιώτιδα μετά από ένα εφιαλτικό εικοσιτετράωρο, με χιλιάδες στρέμματα να έχουν καλυφθεί από το νερό. 

Ειδικότερα, παραμένουν αποκλεισμένα τρία χωριά στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα, καθώς διακόπηκε κάθε πρόσβαση σε αυτά όταν κατέρρευσαν τα γεφύρια που υπήρχαν στις διαβάσεις. Τα νερά αρχίζουν και υποχωρούν στον κάμπο της Λαμίας και οι καταστροφές αναδεικνύονται. Χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά έχουν καταστραφεί, πλημμυρισμένες είναι επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και βιοτεχνίες νότια της πόλης της Λαμίας, ενώ τα συνεργεία της περιφέρειας αρχίζουν τις καταγραφές των καταστροφών. Ήδη, η τροχαία επέτρεψε την κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας- Αθηνών που είχε διακοπεί από χθες το απόγευμα. Αποκαθίσταται επίσης η συγκοινωνία στο επαρχιακό δίκτυο που είχε διακοπεί από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Φωτογραφία από το lamiastar.gr: «Εξαφανίστηκε» το γεφύρι της γερμανικής τάφρου


Στη δυτική Φθιώτιδα -όπου ο χείμαρρος Βίστριζα ουσιαστικά μετέφερε τον μεγαλύτερο όγκο του νερού από τα Βαρδούσια και την περιοχή της Ευρυτανίας- σήμερα το πρωί οργανώθηκε επιχείρηση από την πυροσβεστική για να απεγκλωβίσουν κατοίκους από το χωριό Μάρμαρα, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο χωριό τους. Όλη τη νύχτα, μηχανήματα της περιφέρειας προσπάθησαν να ανοίξουν άλλες προσβάσεις από τη δασική περιοχή χωρίς όμως να το καταφέρουν, αφού βρέθηκαν μπροστά σε καινούργιες κατολισθήσεις.

«Φούσκωσε» και ο Βοιωτικός Κηφισσός

"Φούσκωσε" και ο Βοιωτικός Κηφισσός από LAMIASTARGR

Στην Ευρυτανία και τη Φωκίδα αποτυπώνονται ήδη πολύ μεγάλα προβλήματα, καθώς κατολισθήσεις απειλούν ακόμη και χωριά. Χθες στο χωριό Κρίκελλο, πυροσβεστική, αστυνομία, αλλά και η περιφέρεια προσπάθησαν να απομακρύνουν τους κατοίκους του χωριού από τη στιγμή που σημειώθηκε κατολίσθηση ακριβώς πάνω από το χωριό. Έπειτα από προσπάθεια που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, μπόρεσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους που ήταν εγκλωβισμένοι.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οργανώνεται σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι για να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση των καταστροφών, καθώς εντοπίζονται προβλήματα με υδροηλεκτρικά εργοστάσια, στάβλους που παρέσυραν οι κατολισθήσεις, προσβάσεις που έχουν διαλυθεί και, το κυριότερο, ακόμη και όσα αντιπλημμυρικά προστατευτικά έργα υπήρχαν στον Σπερχειό ποταμό αλλά και τους χείμαρρους στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία έχουν ήδη καταστραφεί και απειλούνται χωριά πλέον, στην επόμενη μικρή βροχή.

Μετρούν τις πληγές τους στην Άρτα

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί από τις ισχυρές και πρωτοφανείς σε ένταση καταιγίδες που πλήττουν, από το πρωί του Σαββάτου, το σύνολο της Ηπείρου. Στην Άρτα βρίσκονται, από χθες το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης καθώς και κλιμάκια ειδικών από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών.

Για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί ως τώρα, υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους αναπληρωτές υπουργούς 'Αμυνας Κώστα Ήσυχο, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστο Σπίρτζη, τους οποίους και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται και την ανάγκη κήρυξης της περιοχών Περιφέρειας Ηπείρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, πράγμα που έγινε.



Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στην εθνική οδός Ιωαννίνων- 'Αρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων, γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους.



Στην Άρτα, από το απόγευμα του Σαββάτου, βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και χθες τα ξημερώματα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου, στο πλαίσιο του οποίου προχώρησε η εκκένωση οικισμών. Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της 'Αρτας. Οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση. Από τον όγκο των νερών του Άραχθου καταστράφηκε, επίσης, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, καθώς από την άνοδο της στάθμης δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης.



Στα Ιωάννινα, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, υπάρχουν μεγάλης έκτασης, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις σε όλο το οδικό δίκτυο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν με μανία την περιοχή του δήμου Δωδώνης προκαλώντας τεράστιες ζημιές, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Από το Επισκοπικό, κοντά την πόλη των Ιωαννίνων μέχρι το Ζωτικό και από τη Μπεστιά μέχρι τα χωριά κοντά στο Λούρο. Η κατάσταση είναι δραματική. Δρόμοι κατέρρευσαν, σταβλικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν, τα ιχθυοτροφεία στις πηγές Λούρου έχουν γεμίσει με θολά νερά...

Στη Θεσπρωτία, έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών και Ηγουμενίτσας λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Στον δήμο Σουλίου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα, στις κοινότητες Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, επ. οδός Μίχλας- Πολύδροσου.

Τέλος, στην Πρέβεζα, έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στον δήμο Ζηρού και στον δήμο Πάργας, λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, οι οποίες περιορίστηκαν ως ένα βαθμό εξαιτίας των καθαρισμών στους οποίους είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σοβαρότερα προβλήματα- ως τώρα- καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή. Και οι δύο δήμοι κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Κλειστό τμήμα της Εγνατίας οδού

Παράλληλα, κλειστή παραμένει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας η Εγνατία Οδός, στο τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κοίλων και Καλαμιάς, στην Κοζάνη, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα, ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή τις τελευταίες ώρες.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της ενωτικής οδού Κοίλων - Βατερού και της εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων. Στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άντληση των υδάτων. Εξάλλου, λόγω κατολισθήσεων διεκόπη η κυκλοφορία σε τμήματα των επαρχιακών δρόμων Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), Καστοριάς - Κρυσταλλοπηγής και Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Στη Δυτική Μακεδονία, προβλέπονται για σήμερα χιονοπτώσεις σε ορεινές και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές. Ακόμη, στο Κιλκίς, εξαιτίας υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού, έχουν κλείσει τμήματα επαρχιακών δρόμων.

Το «έστρωσε» στη Δυτική Αχαΐα

Πάντως, με ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένο βαθμό επαγρύπνησης πρέπει να κινούνται οι οδηγοί στην Ε.Ο. Πύργου - Πατρών, καθώς το έχει στρώσει στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, στο αεροδρόμιο του Αράξου, σύμφωνα με το patrisnews.com.



«Πνίγηκε» η Αττική από την αφρικανική σκόνη

Πάντως, χθες, η σκόνη από τη Σαχάρα κάλυψε τον ουρανό στα ανατολικά και στα νότια της χώρας την Κυριακή. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και η ορατότητα περιορισμένη. Αιτία για τη μεταφορά της σκόνης ήταν οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι από σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να εξασθενήσουν. 

Εκτός της Αττικής, περιορισμένη ορατότητα λόγω σημειώθηκε στην Καλαμάτα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Μήλο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τα Σπάτα, τα Μέγαρα, την Ελευσίνα, την Ικαρία, τη Σκύρο, τη Λήμνο, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.

Έκτακτη σύσκεψη για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων γεωργών-κτηνοτρόφων

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτη Σγουρίδη προκειμένου να υπάρξει μια εικόνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν άμεσα οι αναγγελίες των ζημιών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά και οι εκτιμήσεις στις πληγείσες περιοχές προκειμένου έγκαιρα να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Υφυπουργό ότι ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν και τα αναγκαία κονδύλια για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Εφόσον παραστεί ανάγκη θα υπάρξει και μετακίνηση του προσωπικού του ΕΛΓΑ προκειμένου να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης