Τραγανό: Η κωμόπολη-πρότυπο με σήμα κατατεθέν το F-104

Τραγανό: Η κωμόπολη-πρότυπο με σήμα κατατεθέν το F-104

Eκτός από τις αγροτικές εργασίες σε χωράφια και περιβόλια υπάρχουν πολλά εργοστάσια παρασκευής τουρσί που δίνουν δουλειά σε ντόπιους και αλλοδαπούς

Τραγανό: Η κωμόπολη-πρότυπο με σήμα κατατεθέν το F-104
Το Τραγανό βρίσκεται στην καρδιά του Κάμπου. Είναι μια όμορφη κωμόπολη με πολλά θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να ζηλεύουν άλλες κωμοπόλεις και χωριά, αλλά ένα αρνητικό στοιχείο που ανησυχεί τους κατοίκους του: την αυξανόμενη παραβατική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με κλοπές και διαρρήξεις σε καθημερινό επίπεδο. Στα πολύ θετικά στοιχεία καταγράφεται η μικρή ανεργία, σε σχέση με άλλες περιοχές, η πλούσια δράση των πολιτιστικών συλλόγων και η καθαριότητα.

Χαμηλή ανεργία

Στο Τραγανό οι δείκτες της ανεργίας είναι χαμηλοί και αυτό γιατί εκτός από τις αγροτικές εργασίες σε χωράφια και περιβόλια υπάρχουν πολλά εργοστάσια παρασκευής τουρσί που δίνουν δουλειά σε ντόπιους και αλλοδαπούς. Η ανάπτυξη και η οικονομία της περιοχής βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της. Αναμφισβήτητα οι εύφορες πεδιάδες του κάμπου αποτελούν κίνητρο αποτελεσματικής εκμετάλλευσής τους από παλιούς και από νέους παραγωγούς. Η ανάγκη τυποποίησης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων, οδήγησε στη δημιουργία μιας πολυδύναμης Ομάδας Παραγωγών που στόχος είναι η διασφάλισης της ποιότητας των παραγόμενων αγαθών, η τυποποίηση και προώθησή τους, καθώς και η οικονομική εξασφάλιση των μελών της.

Κλείσιμο
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ομάδα Παραγωγών (ΑΣΟΠ) Κάμπου αποτελεί μια προσπάθεια και ανοίγει και άλλους δρόμους στη αντιμετώπιση των παραγωγών και των προϊόντων τους. Στον συνεταιρισμό αυτόν βρίσκουν εποχική εργασία αρκετά άτομα.
Μεγάλη είναι και η συμβολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, με τον δραστήριο πρόεδρο Ανδρέα Τσουκαλά, καθώς και του Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών.



Εμπορική κίνηση και καθαριότητα

Η εμπορική κίνηση στο Τραγανό, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Τσάκωνας, τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια είναι μειωμένη και αρκετά καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο. «Πριν από μερικά χρόνια το Τραγανό ήταν μεγάλη αγορά και καθημερινά συγκέντρωνε κόσμο από τα γύρω χωριά. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά».
Στα θετικά του Τραγανού η καθαριότητα. Οι υπηρεσίες καθαριότητας δουλεύουν σωστά ενώ υπάρχουν και εθελοντές που θέλουν τη πόλη τους καθαρή και το αποδεικνύουν με εκστρατείες καθαριότητας. Είναι και αυτό στα θετικά του δραστήριου προέδρου Νίκου Τσάκωνα.
Αθλητικό Κέντρο

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Τραγανό έχει το καλύτερο γήπεδο στο νομό Ηλείας. Το αναγνωρίζουν όλοι. Σκεπαστές κερκίδες, υπέροχο γήπεδο, βοηθητικό με γκαζόν και γήπεδο μπάσκετ.  Το Τραγανό επίσης έχει το ευτύχημα να έχει μια πολύ καλή ποδοσφαιρική ομάδα τη Νίκη Τραγανού η οποία αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ηλείας για το 2014.

Κλοπές και διαρρήξεις

Υπάρχει ένα μελανό σημείο στο Τραγανό και αυτό όπως το επισημαίνει και ο πρόεδρος κ. Νίκος Τσάκωνας, είναι οι υψηλοί δείκτες εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει μια διάρρηξη είτε σε σπίτι είτε σε κατάστημα ενώ πολύ συχνές είναι οι κλοπές. Δράστες είναι συχνά ρομά που συλλαμβάνονται αλλά αρκετές φορές αφήνονται ελεύθεροι γεγονός που ανησυχεί τους κατοίκους. Υπάρχει έλλειμμα αστυνόμευσης σε μια περιοχή που θα έπρεπε να υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία.

Μαχητικό στην πλατεία

Το μαχητικό αεροσκάφος στην πλατεία δημαρχείου στο Τραγανό, είναι το …σήμα κατατεθέν για την όμορφη κωμόπολη. Πρέπει λοιπόν να ξέρετε ότι:
Το F-104G Starfighter , κατασκευάστηκε  για λογαριασμό του Γερμανικού Ναυτικού (ex German Navy 26+79). Πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 25 Απριλίου 1972, ενώ αποσύρθηκε και αποθηκεύτηκε στις 3 Απριλίου 1984.
Το συγκεκριμένο παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία στις 11 Σεπτεμβρίου 1984 με 1.626 ώρες πτήσης και ανήκε επιχειρησιακά στην 335 Μοίρα Τίγρης. Αποσύρθηκε τον Μάρτιο 1993.
Πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση από την 116ΠΜ στην 132ΣΜ στις 13/4/1993. Στις 10/3/2004 εγκρίθηκε η διάθεσή του στο δήμο Τραγανού. Από 6/4/2005 ως 6/2005 βρισκόταν στο ΚΕΑ Ελληνικού για συντήρηση και από τον Μάρτιο του 2006 τοποθετήθηκε στο Τραγανό Ηλείας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.



Τσάκωνας Νικόλαος - Πρόεδρος Τραγανού: «Δραστήριοι οι Σύλλογοί μας»

Ο κ. Τσάκωνας Νικόλαος πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τραγανού του Δήμου Πηνειού και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου μας υποδέχεται και μας μιλά για την κωμόπολη.
«Το Τραγανό, είναι μια όμορφη κωμόπολη με περίπου 3.000 μόνιμους κατοίκους και πολλούς αλλοδαπούς που έρχονται εδώ για εποχικές αγροτικές εργασίες. Το Τραγανό έχει παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο σε υπέροχα, υπερσύγχρονα κτίρια και αυτό σημαίνει πως έχουμε νέο αίμα. Υπάρχουν για τη νεολαία μας πολλές δραστηριότητες, γιατί εκτός από τις σχολικές, υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες από πολιτιστικούς συλλόγους, με εκδρομές, εικαστικές εκθέσεις,  ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις χορευτικά και άλλα. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι έχουμε τον πλέον δραστήριο αιμοδοτικό σύλλογο, με πολλά μέλη ο οποίος πραγματοποιεί δύο φορές το χρόνο εκδηλώσεις εθελοντικής αιμοδοσίας. 

Έχουμε πολύ καλή ποδοσφαιρική ομάδα και έχουμε ένα από τα καλύτερα γήπεδα του νομού Ηλείας. Στις 26 Ιουνίου έχουμε επίσης τον Ποδηλατικό Γύρο με αφετηρία το δημαρχείο Τραγανού και τερματισμό το πάρκο Καούκη, ένα πάρκο στολίδι για την πόλη μας.
Είναι ευτύχημα για το Τραγανό και όλο το Δήμο Πηνειού που στο τιμόνι βρίσκεται ο Αλέξης Καστρινός. Είναι δήμαρχος που στηρίζει τον τόπο, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του τόπου και το αποδεικνύει με έργα».

Αρτέμης Τσίληρας - Καταστηματάρχης
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ασφάλειά μας. Γίνονται καθημερινά διαρρήξεις και δεν υπάρχει αστυνομία. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί οδηγοί που δεν σέβονται τον ΚΟΚ με αποτέλεσμα να έχουμε κάθε μέρα στο κέντρο του Τραγανού ατυχήματα».

Μάρθα Πασπαλιάρη - Μαθήτρια
«Αγαπώ το Τραγανό και θέλω να το βλέπω καθαρό. Βρίσκομαι εθελοντικά εδώ στην πλατεία με συμμαθητές μου και την καθαρίζουμε»

Βασιλική Μονογιού - Μαθήτρια
«Μαζί με συμμαθήτριές μου και συμμαθητές μου καθαρίζουμε εθελοντικά την πλατεία Καούκη και καλούμε και άλλους μαθητές να κάνουν σε άλλες πλατείες του Τραγανού»

Χένρι Φάσκο - Μαθητής
«Ερχόμαστε συχνά εδώ και καθαρίζουμε την πλατεία όπου παίζουμε μαζί με τα άλλα παιδιά. Είναι ωραίο να είναι καθαρό το Τραγανό, το χωριό που ζούμε»

Κυπριώτη Αναστασία - Τοπική σύμβουλος
«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι κλοπές και δυστυχώς δεν υπάρχει αστυνόμευση. Φοβόμαστε το βράδυ να πάμε έξω. Αισθανόμαστε σαν ξένοι στον τόπο μας. Ο δήμαρχος κάνει ότι μπορεί αλλά αυτό δεν είναι αρκετό».

Πηγή: www.patrisnews.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης