Άνδρος: Σε ολονύκτια επιφυλακή η πυροσβεστική με τον φόβο αναζωπυρώσεων

Άνδρος: Σε ολονύκτια επιφυλακή η πυροσβεστική με τον φόβο αναζωπυρώσεων

Κάηκαν μεγάλες εκτάσεις στον Άγιο Πέτρο - Δύσκολο το έργο των πυροσβεστών λόγω των ισχυρών ανέμων

Άνδρος: Σε ολονύκτια επιφυλακή η πυροσβεστική με τον φόβο αναζωπυρώσεων
Ο ισχυρός άνεμος, η πυκνή βλάστηση και το δύσβατο του εδάφους, οδήγησαν στο να καούν μέσα σε λίγες ώρες, παρά τις μεγάλες προσπάθειες της πυροσβεστικής της Άνδρου, του ΣΕΔΑ και των εναέριων, αλλά και των άλλων ενισχύσεων, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Άνδρο.

Οι πυροσβέστες έσωσαν ένα-ένα τα σπίτια κι έβγαζαν τους ανθρώπους από αυτά. Αλλά δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά για το πράσινο μιας και τα δύο αεροπλάνα που ήρθαν δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα με ανέμους 8 μποφόρ!

Οι επίγειες δυνάμεις ήρθαν το αργά το απόγευμα από τις Κυκλάδες με το πλοίο και πεζοπόρο τμήμα με ελικόπτερο. Και το απόβραδο ήρθαν σοβαρές ενισχύσεις από την Αθήνα (με δωρεάν μετακίνηση της εταιρείας Fast Ferries ήρθαν 11 πυροσβεστικά οχήματα και 50 άνδρες) Όμως το μόνο που θα κάνουν είναι φύλαξη των καμένων, θα επιχειρήσουν στο Άνω Άγιο Πέτρο και θα σβήσουν τις ελιές που ακόμα αργοκαίγονται.  

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, κάηκαν ολοσχερώς μια περιοχή από το Λιόπεσι μέχρι κάπου πιο πέρα από το Άνω Γαύριο και από τις παρυφές του Άνω Αγίου Πέτρου (λίγο πιο κάτω από τον Πύργο όπου ξεκίνησε η φωτιά) μέχρι τις παρυφές των οικιστικών συγκροτημάτων του Κάτω Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια μέχρι την κορυφογραμμή πάνω από του ξενοδοχείου Περάκη που βλέπει στο Κυπρί.

Ιστορικό της καταστροφής


Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή του  Άγιου Πέτρου, στην Άνδρο.

Η φωτιά κινήθηκε εντός του οικισμού και ζητήθηκε η εκκένωση του. Η πυροσβεστική μαζί με τον ΣΕΔΑ έδωσαν μάχη από σπίτι σε σπίτι για να σώσουν το χωριό ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς.

Επί τόπου βρέθηκαν 27 πυροσβέστες και 9 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 οχήματα εθελοντικά με 6 εθελοντές.

Η μάχη των πυροσβεστών ήταν σκληρή γιατί έπνεαν άνεμοι 8 και κατά τόπους πάνω στο βουνό 9 μποφόρ.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς είχε ανοίξει στα τρία. Το ένα μέρος της φωτιάς πήγαινε προς Άνω Γαύριο. Το άλλο προς Κυπρί. Και το τρίτο πήγαινε προς τον Κάτω Άγιο Πέτρο.

Η μεγάλη πυρκαγιά αφού κατέκαψε πολύ μεγάλο μέρος του πράσινου που υπήρχε στον Άγιο Πέτρο ανέβηκε και στον Άνω Άγιο Πέτρο (από όπου ξεκίνησε - λίγο κάτω από τον πύργο), προχώρησε προς το Κυπρί, ενώ την ίδια στιγμή επεκτάθηκε και προς το Άνω Γαύριο.

Ενισχύσεις από την Αθήνα 

Ενισχύσεις από την Αθήνα μετέβησαν πριν μερικές ώρες στην Άνδρο, προκειμένου να συμμετάσχουν, μαζί με τις υπάρχουσες δυνάμεις, στις επιχειρήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Με πλοίο έφτασαν στο νησί 10 οχήματα της Πυροσβεστικής με 30 πυροσβέστες και δύο εθελοντικά με έξι εθελοντές, ενώ νωρίτερα μεταφέρθηκαν 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Μέχρι που έπεσε το σκοτάδι έκαναν προσπάθειες από αέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν ρίψεις νερού στο μέτωπο της πυρκαγιάς, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ελπίζουν ότι οι επίγειες δυνάμεις, που ενισχύονται, θα καταφέρουν να περιορίσουν την πυρκαγιά κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να προστατευθούν τα σπίτια.

























πηγή: enandro.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης