Χωρίς ΑΤΜ κινδυνεύουν να μείνουν Τήλος, Κάσος και Λειψοί

Χωρίς ΑΤΜ κινδυνεύουν να μείνουν Τήλος, Κάσος και Λειψοί

Αναζητείται «ένα θεσμικό πλαίσιο που να δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα, με βάση την διεθνή εμπειρία δηλώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός - Επιστολή διαμαρτυρίας των τριών δημάρχων στον πρωθυπουργό - ΚΕΔΕ: «Οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας»

kasos-fri-bouka-21-thumb-large
Χωρίς ΑΤΜ κινδυνεύουν να μείνουν τρία ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς όπως καταγγέλλουν η μοναδική τράπεζα που διατηρούσε μηχανήματα ανακοίνωσε αιφνίδια την απομάκρυνσή τους.

Πρόκειται για την Τήλο, την Κάσο και τους Λειψούς, οι δήμαρχοι των οποίων, Μαρία Καμμά, Μαρία Τσανάκη-Σορώτη και Φώτης Μάγγος αντίστοιχα απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιό, με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρωθυπουργού, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

«Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες και απαιτούμε δίκαιη μεταχείριση» 

Οι τρεις δήμαρχοι γνωστοποιούν ότι οι τοπικές κοινωνίες θα αντιταχθούν στην απόφαση της τράπεζας και ζητούν από την κυβέρνηση να σταθεί αρωγός στον αγώνα τους. «Θα σηκώσουμε ανάστημα και θα αποδείξουμε ότι ούτε κι αυτός ο αιφνιδιασμός θα σταθεί ικανός να κάμψει την αξιοπρέπεια και την ορμέμφυτη ανάγκη των νησιωτών για διαρκή διεκδίκηση» σημειώνουν και καταλήγουν: «Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας και απαιτούμε δίκαιη μεταχείριση. Ας έρθουν αυτοί οι κύριοι να κατοικήσουν στα νησιά μας το χειμώνα. Αν έχουν το θάρρος, εμείς τους προκαλούμε να έρθουν εδώ στο νησί χωρίς μόνιμο γιατρό, αντιμέτωποι με την εξάρτηση απ’ τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα και να έρθουν αυτοί να προστατέψουν την πατρίδα».

Δήμαρχοι νοτίου Αιγαίου: Θα προβούμε σε προβούμε σε δυναμικές αντιδράσεις

Με δυναμικές αντιδράσεις σε περίπτωση που δεν αναθεωρηθεί η απόφαση της "Alpha Bank" για το κλείσιμο των καταστημάτων στα νησιά Κάσο, Τήλο και Λειψούς «απειλούν» οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου.

Σε επιστολή που έστειλε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων προς την διοίκηση της τράπεζας ζητά να βρεθεί άμεσα λύση αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής « Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, σας καλούμε άμεσα σε αναστολή της μονόπλευρης απόφασης του Ομίλου σας και σε συνέχιση της λειτουργίας των υποκαταστημάτων στα νησιά Τήλου, Κάσου, και Λειψών, ειδάλλως υποχρεούμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, να προβούμε σε δυναμικές αντιδράσεις.»

Οι πολίτες των μικρών και απομακρυσμένων νησιών της ακριτικής Ελλάδας αναφέρει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων «δεν είναι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β΄ κατηγορίας.»

ΚΕΔΕ: «Μεγάλο πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες»

Κλείσιμο
Επικριτική ανακοίνωση για την απόφαση της τράπεζας Alpha Bank να κλείσει τα καταστήματα της στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς, εξέδωσε η ΚΕΔΕ.

Στην ανακοίνωση, που φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, σημειώνεται ότι «είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2018 να αναγκάζονται οι κάτοικοι των μικρών νησιών να ταξιδεύουν ώρες σε άλλα νησιά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έστω και μία απλή τραπεζική συναλλαγή» και ζητείται «η παρέμβαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, προκειμένου να αρθεί η απόφαση και να δοθεί μία λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί».

Οπως αναφέρεται, «οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Είναι ανεπίτρεπτο παθογένειες όπως οι κακές θαλάσσιες συγκοινωνίες, η έλλειψη υποδομών, ιατρών και προσωπικού στους Δήμους να μην αντιμετωπίζονται με ριζικό και αποτελεσματικό τρόπο».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Απαιτείται Εθνική Νησιωτική Στρατηγική για την ανάδειξη της δυναμικής του Ελληνικού νησιωτικού χώρου»

Νεκτάριος Σαντορινιός: Αναζητείται ένα θεσμικό πλαίσιο που να δίνει λύση»

Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ειδικά για την Τήλο, την Κάσο και τους Λειψούς, των οποίων οι δήμαρχοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών ΑΤΜ, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι το πρόβλημα προέκυψε πολύ πρόσφατα και ανέφερε ότι αναζητείται «ένα θεσμικό πλαίσιο που να δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα, με βάση την διεθνή εμπειρία, όπως στη Γαλλία με απομακρυσμένες περιοχές, τη Γερμανία κ.α.».

«Πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε και με νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα τα νησιά αυτά να μπορούν να εξυπηρετούνται τραπεζικά», προανήγγειλε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης