Λέσβος: Στο Αυτόφωρο τέσσερις για την επίθεση ακροδεξιών στην δημοσιογράφο

Λέσβος: Στο Αυτόφωρο τέσσερις για την επίθεση ακροδεξιών στην δημοσιογράφο

Στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας η επίθεση - Αφορμή το ρεπορτάζ για την Ελληνίδα που της επιτέθηκαν επειδή την «πέρασαν» για πρόσφυγα

2596923
Στην «πλατφόρμα για την προαγωγή της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων» που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Th. Jagland, καταχωρήθηκε σήμερα τοποθέτηση με τίτλο «η Ανθή Παζιάνου παρενοχλήθηκε από ομάδες ακραίων δεξιών» με αφορμή τις επιθέσεις που δέχθηκε η δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «Εμπρός» και ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στο νησί.

Την περασμένη Παρασκευή, η δημοσιογράφος- μητέρα παιδιού τριών ετών- υπέστη διαδικτυακές αναφορές σε βάρος της τιμής, της ηθικής, της υπόληψής και της επαγγελματικής της ιδιότητας ξεκινώντας από την ιδιότητά της ως γυναίκα. Υπέβαλε μηνύσεις και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτοφώρoυ συνελήφθησαν τέσσερα άτομα τα οποία και αφέθηκαν ελεύθεροι προκειμένου να δικαστούν σε ρητή δικάσιμο.

Ο ένας όμως από αυτούς προσήχθη σήμερα στο αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο από το οποίο ζήτησε και πήρε αναβολή για μεθαύριο Πέμπτη.

Αφορμή της επίθεσης των ακραίων στοιχείων σε βάρος της κ. Παζιάνου ήταν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε Ελληνίδα στην αυλή εκκλησίας στο Πέραμα της Γέρας στη Λέσβο, από άτομα που νόμισαν πως είναι πρόσφυγας επειδή φορούσε μαντήλι. Μάλιστα κάποιοι από όσους επιτέθηκαν έχουν πρωταγωνιστήσει σε παράνομες πρακτικές, συστήνοντας και «ομάδες περιφρούρησης» στην περιοχή της Γέρας και περιπολώντας στα χωριά προκειμένου να μην εγκατασταθούν σε αυτά δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Κάτι που ας σημειωθεί ότι δεν ευσταθεί αλλά και έχει διαψευστεί επανειλημμένα από κάθε πλευρά οτι θα συμβεί .

Ας σημειωθεί ότι επίθεση δέχθηκε την περασμένη βδομάδα- από άλλα ακραία στοιχεία- και η δημοσιογράφος και προϊσταμένη του σταθμού Αιγίου της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη

Οι τελευταίες επισθέσεις έρχονται σε συνέχεια παλαιοτέρων επιθέσεων κατά άλλων δημοσιογράφων που έχουν στοχοποιηθεί αρνούμενοι να μεταδώσουν ψευδείς ειδήσεις σχετικές με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Διαψεύδοντας τες μάλιστα με τα ρεπορτάζ τους. Ένας από αυτούς που δέχθηκαν πρόσφατα επίθεση ήταν και ο ανταποκριτής του ΑΠΕ ΜΠΕ Στρατής Μπαλάσκας για τον οποίο επίσης υπήρξε αντίδραση από το δημοσιογραφικό κόσμο που έφτασε σε ανάρτηση επείγουσας προειδοποίησης στην «πλατφόρμα για την προαγωγή της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων» του Γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ανακοίνωση της Ε.Σ.Η.Ε. Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων

Κλείσιμο
Με ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νησων (ΕΣΗΕΠΗΝ) καταγγέλλει «το ιδιαίτερα νοσηρό και επικίνδυνο κλίμα, που παρά τις συνεχόμενες παρεμβάσεις της, συνεχίζει να καλλιεργείται από ομάδες ακραίων στοιχείων σε βάρος δημοσιογράφων της Λέσβου.»

Με την ανακοίνωση της αυτή η ΕΣΗΕΠΗΝ κάνει γνωστό πως προχωρά στην άμεση ενημέρωση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης ζητώντας τις όσο το δυνατόν πιο άμεσες ενέργειές τους.

Η ανακοίνωσή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε επανειλημμένως τονίσει την υποχρέωση των αρχών στην τήρηση της νομιμότητας, παρατηρούμε ότι εμφανίζεται μία χαλαρότητα η οποία βοηθά στη αποθράσυνση των ακραίων στοιχείων που πιστεύουν ότι μπορούν να παρανομούν ατιμώρητοι. Την Παρασκευή, ήταν η σειρά της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Εμπρός» και ανταποκρίτριας της εφημερίδας «Καθημερινή» στη Λέσβο Ανθής Παζιάνου να δεχθεί την επίθεση ακραίων στοιχείων που τις τελευταίες μέρες έχουν πρωταγωνιστήσει σε παράνομες πρακτικές, συστήνοντας μάλιστα και «ομάδες περιφρούρησης» στην περιοχή της Γέρας και περιπολώντας στα χωριά προκειμένου να μην εγκατασταθούν σε αυτά δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. (…) Να σημειωθεί ότι επίκεντρο της επίθεσης σε βάρος της κ. Παζιάνου αποτέλεσε αναμνηστική φωτογραφία της αναρτημένη σε προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην οποία εικονίζεται στη διάρκεια ρεπορτάζ της για την ομάδα «Cosmos» στο γήπεδο της Μόριας, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από Αφρικανούς αιτούντες άσυλο διαμένοντες στον εκεί καταυλισμό».

Και η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ καταλήγει: «Είναι προφανές πως ειδικά στο νησί της Λέσβου έχει αναπτυχθεί ένας πυρήνας ατόμων που παρουσιάζουν μια ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα και από καιρό έχουν δείξει την περιφρόνησή τους τόσο στη έννομη τάξη, όσο και στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Η, με γεωμετρική πρόοδο, εντεινόμενη βία είναι προφανές πως αν δεν απαντηθεί άμεσα από τις αστυνομικές, δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, θα οδηγήσει νομοτελειακά σε πράξεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια ανθρώπινων ζωών.»

Την πρακτική της βίας εναντίον των δημοσιογράφων της Λέσβου καταγγέλλει με ανακοίνωση της και η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης