Καιρός: Ο «Ξενοφών» απειλεί με μεσογειακό κυκλώνα 12 μποφόρ το νότιο Ιόνιο

Καιρός: Ο «Ξενοφών» απειλεί με μεσογειακό κυκλώνα 12 μποφόρ το νότιο Ιόνιο

Το βαρομετρικό χαμηλό που προκαλείται από την κακοκαιρία είναι «πολύ πιθανό» να παρουσιάσει «τροπικά χαρακτηριστικά», που σημαίνει ότι θα φέρει ανέμους έντασης 12 μποφόρ, ισχυρές βροχοπτώσεις και σχηματισμό του αποκαλούμενου «ματιού»

hurricane_arthro
Συναγερμός από τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία προειδοποιεί για μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού βαρομετρικού χαμηλού με χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα στο νότιο τμήμα του Ιονίου πελάγους, την Παρασκευή.

Το βαρομετρικό χαμηλό είναι «πολύ πιθανό» να παρουσιάσει «τροπικά χαρακτηριστικά», που σημαίνει ότι θα φέρει ανέμους έντασης 12 μποφόρ, ισχυρές βροχοπτώσεις και σχηματισμό του αποκαλούμενου «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

To meteo επισημαίνει πως η προγνωσιμότητα του κυκλώνα είναι «μικρή» ιδιαίτερα εις ό,τι αφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το Σαββατοκύριακο.

Το σύστημα αναμένεται πάντως να «εξασθενήσει σημαντικά» καθώς θα πλησιάζει την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ένταση των μεσογειακών κυκλώνων είναι πολύ μικρότερη των αντίστοιχων τροπικών κυκλώνων.

Κλείσιμο


xartis

Σαρώνει ο «Ξενοφών» - Δεμένα τα πλοία

Σαρώνει όλη την Ελλάδα ο «Ξενοφών», το πρώτο κύμα κακοκαιρίας στη χώρα με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Το πρωί της Τετάρτης, μάλιστα, αποκολλήθηκε στέγη στο 2ο δημοτικό σχολείο Καματερού, χωρίς, ευτύχώς, να τραυματιστεί κάποιος μαθητής.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στην ακτοπλοΐα εξαιτίας ανέμων που κατά τόπους φτάνουν ακόμη και τα 10 μποφόρ ενώ η πυροσβεστική χρειάστηκε να προβεί σε 55 κοπές δέντρων στην Αττική και άλλες 20 σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με το Λιμενικό δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα πρωινό δρομολόγιο για τα νησιά του Αιγαίου από το λιμάνι του Πειραιά ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία σε Λαύριο και Ραφήνα.

Κλειστό είναι και το πορθμείο Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα ενώ δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο των 6 από Αρκίτσα για Αιδηψό.

Δεμένα τα πλοία και από το λιμάνι του Βόλου με προορισμό τις Σποράδες ενώ δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από Καβάλα για Πρίνο και Θάσο. Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο.

Αντίθετα κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από Πέραμα για Παλούκια.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο «έδεσαν» στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο της γραμμής με αποτέλεσμα να ανασταλεί, μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, το πρόγραμμα απεγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας.

Την Τρίτη, περίπου 100 πρόσφυγες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με το «Νήσος Σάμος» για Πειραιά έμειναν στο πλοίο του οποίου απαγορεύθηκε ο απόπλους.

Κλειστά σήμερα τα σχολεία στις Κυκλάδες

Όπως έγινε γνωστό, τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η απόφαση ελήφθη από τους δημάρχους των νησιών και ισχύει για όλες τις σχολικές μονάδες.

Ο κύριος λόγος της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι για την προστασία των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών, καθώς η ΕΜΥ κάνει λόγο για ανέμους η ένταση των οποίων θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 10 μποφόρ.


Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Σημειώνεται πως έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις- δελτία τύπου στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για την αυτοπροστασία των πολιτών.

Σε ο,τι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους αναφέρει:

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

- Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

- Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

- Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

- Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

- Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Δείτε βίντεο: Σαρώνει ο «Ξενοφών» - Αποκολλήθηκε στέγη σε σχολείο - Δεμένα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο
Σαρώνει ο «Ξενοφών» - Αποκολλήθηκε στέγη σε σχολείο - Δεμένα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης