Στο έλεος του κυκλώνα «Ζορμπά» η Πελοπόννησος: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος

Στο έλεος του κυκλώνα «Ζορμπά» η Πελοπόννησος: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος

Στα νότια και ανατολικά τα μεγαλύτερα προβλήματα - Έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι στη Μάνη - Βυθίστηκε αλιευτικό στη Στούπα - Κατολισθήσεις στην Επίδαυρο, πλημμύρες στο Άργος - Καταστράφηκε η παραλιακή οδός της Μεθώνης - Προβλήματα στην κυκλοφορία και διακοπές ρεύματος - Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική - Πάνω από 100 χιλιοστά το ύψος της βροχής

lakonia_main
Στο «μάτι» του κυκλώνα Ζορμπά βρίσκεται η νότια και ανατολική Πελοπόννησος, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στη Μεσσηνία, την Λακωνία και την Αργολίδα.

Συνολικά στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 55 κλήσεις για κοπές δέντρων, 16 για αντλήσεις υδάτων, πέντε για αφαιρέσεις αντικειμένων και πέντε για απεγκλωβισμούς πολιτών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνης, Ιωάννης Μαραμπέας, τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραλιακές περιοχές του δήμου Δυτικής Μάνης, τονίζοντας. ότι «λόγω του μεγάλου κυματισμού έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι, αλλά μηχανήματα του δήμου εργάζονται για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά».

Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν προκληθεί ζημιές σε προβλήτα στο λιμάνι της Καρδαμύλης, ενώ βυθίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος στην Στούπα».

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ανέφερε ότι «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε οικισμούς, λόγω πτώσης δέντρων, αλλά συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται για την αποκατάσταση των βλαβών», προσθέτοντας ότι «δίνεται βαρύτητα και στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια.»

Επίσης, ο δήμαρχος τονίζει ότι «μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε αν υπάρχουν και σε ποια έκταση ζημιές στο αγροτικό δίκτυο»

Ξεχείλισαν ποτάμια στην Αργολίδα, μετακινήθηκαν κάτοικοι

Κλείσιμο
Στα Σταθαίικα Άργους το παρακείμενο ποτάμι έχει ξεχειλίσει και Αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται στο σημαίο για να απομακρύνουν τον κόσμο και φυσικά για να κλείσουν σε ασφαλές σημείο και την κυκλοφορία.

Η προσπάθεια είναι να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι περιοχές παρακείμενες του Ξεριά. Μια από αυτές είναι και η περιοχή του Αγίου Βασιλείου στην είσοδο του Άργους από Ναύπλιο. Στην γέφυρα της Πυργέλας έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έουν δημιουργήσει προβλήματα και στις περιοχές Μύλων, Κεφαλαρίου, Κιβερίου και Σκαφιδακίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αργολίδα έχει κλείσει η είσοδος του Κρανιδίου, ενώ στην Αρκαδία, λόγω πτώσης πετρών, έχουν κλείσει οι δρόμοι Άστρους - Άργους, στο ύψος του Ξηροπήγαδου και Άστρους - Λεωνιδίου, στο ύψος του Κρυονερίου. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται μηχανήματα της Περιφέρειας, και προχωρούν στις απαραίτητες εργασίες, ώστε να δοθούν και πάλι οι δρόμοι στην κυκλοφορία.

ΦΟΥΣΚΩΣΕ Ο ΞΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ 29/9/2018


Δείτε φωτογραφίες από την Αργολίδα:

4567233
4567249
4567250


argos
argos2
argos3
argos4
argos5
argos6


Κατολισθήσεις στην Επίδαυρο

Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα γεφύρια της Νεας Επιδαύρου.



Επίσης στη Νέα Επίδαυρο σημειώθηκε κατολίσθηση όπου ένας χείμαρρος πλημμύρισε παρασέρνοντας χώματα και πέτρες.

Σύμφωνα με τις argolikeseidhseis.gr στην Επίδαυρο στο ύψος της Μονής Αγνούντος χωματουργικά μηχανήματα επιχειρούν για να ανοίξουν δίοδο για τα συγκεντρωμένα νερά στο οδόστρωμα και δέντρα που έπεσαν και έκλεισαν τον δρόμο μαζί με χώματα και πέτρες, ενώ και στην παραλία Αρχαία Επιδαύρου έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Μικρή κατολίσθηση σημειώθηκε στον Κολοσούρτη από πέτρες που έπεσαν στο οδόστρωμα, ενώ στα Πυργιώτικα Ναυπλίου σημειώθηκε πτώση δέντρου.

Γύθειο: Ιστιοπλοϊκό κοντεύει να διαλυθεί από τα κύματα

Την ίδια στιγμή ένα Ένα ιστιοπλοϊκό περίπου 20 μέτρων έχει βγει από τις δυνατές ριπές ανέμου, στην παραλία της περιοχής Βαθύ Γυθείου, όπου και έχει γύρει.

Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν άνθρωποι μέσα στο ιστιοπλοϊκό, αλλά η κατάσταση που μας περιγράφει αναγνώστης της apela.gr είναι επικίνδυνη, καθώς στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι, τα κύματα είναι μεγάλα αυτή την ώρα και υπάρχει ο κίνδυνος το ιστιοπλοϊκό να διαλυθεί αφού έχει προσκρούσει στην ξηρά και να χυθούν στη θάλασσα καύσιμα, που μπορούν να μολύνουν την περιοχή.

Για το περιστατικό έχει ειδοποιηθεί τόσο το λιμεναρχείο Γυθείου, όσο και οι αστυνομικές δυνάμεις.

istioploiko
Άνεμοι και κύματα «δέρνουν»  Μεθώνη και Φοινικούντα

Στα θαλάσσια μέτωπα της Μεθώνης και της Φοινικούντας καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας στον δήμο Πύλου – Νέστορος της Μεσσηνίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, «από το πρωί επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή ισχυροί άνεμοι και μεγάλος κυματισμός, με αποτέλεσμα η θάλασσα να «χτυπάει» την παραλία».

Ειδικά στην Μεθώνη, είπε ο δήμαρχος, «έχει υποστεί ζημιές ο παραλιακός δρόμος», ενώ όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχουν ζημιές σε σπίτια». «Μόνο σε δύο περιπτώσεις» συνέχισε, «χρειάστηκε να γίνει άντληση υδάτων από υπόγεια». Επίσης, λόγω του μεγάλου κυματισμού, σκάφη έχουν υποστεί ζημιές. Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο Δημήτρης Καφαντάρης είπε ότι «συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Μεθώνης, της Κορώνης και της Φοινικούντας».

Δείτε βίντεο από τη Μάνη και τη Μαραθόπολη 






Αυτήν την ώρα υπάρχει επίσης διακοπή ρεύματος στον Δήμο Δυτικής Μάνης από την κακοκαιρία, ενώ ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή.

Εικόνες από τον Άγιο Νικόλαο Μάνης

agios-nik-1
agios-nik-2


agio-nokolao


Για τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μίλησε στο Θέμα 104,6 και την εκπομπή  της Μαρίας Κατσή και του Νικήτα Κορωνάκη ο δήμαρχος Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης: «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, τα σκάφη έχουν βγει στην ακτή, έχουμε καταπτώσεις βράχων. Η παραλιακή οδός της Μεθώνης έχει καταστραφεί ο δρόμος και έχει κλείσει. Η Μεθώνη, η Φοινικούντα και ένα μέρος της Κορώνης δεν έχουν ρεύμα. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες». 




Σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις, στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν σήμερα άνεμοι με ριπές που θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τους παραπάνω ανέμους.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων λόγω του κύματος κακοκαιρίας

Στην Μεσσηνία, έχουν κλείσει, λόγω του έντονου κυματισμού, οι παραλιακοί δρόμοι στην Μεθώνη, στην Καρδαμύλη, στο Ακρογιάλι και στις Κιτριές, ενώ στην Καλαμάτα προκλήθηκαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα, μετά την πτώση δέντρων

Τέλος, στην Λακωνία έχει «φουσκώσει» ξεροπόταμος στις Κροκεές και έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα στο δρόμο που περνά από το σημείο.

Δείτε φωτογραφίες από Μεθώνη και Κορώνη

methoni-koroni-2


methoni-koroni-1



Βίντεο του protothema.gr από τη Γιάλοβα Μεσσηνίας

Γιάλοβα Μεσσηνίας - Βίντεο 3


Γιάλοβα Μεσσηνίας - Βίντεο 2


Γιάλοβα Μεσσηνίας - Κακοκαιρία

gialova03
gialova02
gialova01

Τεράστια κύματα και στις ακτές της Αβίας αλλά και στη Μάνη

Κύματα στο Ακρογιάλι Αβίας

Λακωνία | Επέλαση μεσογειακού κυκλώνα


Χρήστες στα social media ανεβάζουν εικόνα από διάφορες περιοχές (Κρήτη, Λευκάδα, Μεσσηνία):


Δεδομένης της πρόγνωσης για μεσογειακό κυκλώνα στην περιοχή, συνήλθε εκτάκτως χθες το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Καλαμάτας, ώστε να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες του να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκληθούν από το πέρασμά του.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύει το tharrosnews.gr από την Καλαμάτα

Παραλια καλαματας


mesinia-1
mesinia-2
mesinia-3
mesinia-ekso
Πάνω από τα 100 χιλιοστά το ύψος βροχής

Ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά το  ύψος της βροχής σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς ο μεσογειακός κυκλώνας κινείται προς την Αττική.

Στις Σπέτσες η βροχή ξεπέρασε τα 117 χιλιοστά, σύμφωνα με την μέτρηση του τοπικού σταθμού στις 15:40, ενώ στο Κρανίδι το ύψος της βροχής έφτασε τα 109 χιλιοστά.

Έντονη κακοκαιρία παρατηρείται επίσης στην Τακτικούπολη, κοντά στον Πόρο, όπου η βροχή φτάνει τα 105 χιλιοστά.

Στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, 103 χιλιοστά βροχής έχουν καταγραφεί στην Αλογονιά και 93 χιλιοστά στην Καρδαμύλη. Στην Σπάρτη η βροχή έφτασε τα 91 χιλιοστά.

Οι άνεμοι πάντως στις εν λόγω περιοχές δεν είναι εξαιρετικά ισχυροί, με την μεγαλύτερη ένταση, 34 χιλιόμετρα ανά ώρα,  καταγράφηκε στη Σπάρτη.

maximum
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης