Νέο θρίλερ με τον «θησαυρό» του Λιακουνάκου

Νέο θρίλερ με τον «θησαυρό» του Λιακουνάκου

Μετά την αθώωση των αρχικών υπόπτων, ποιοι τελικά είναι οι δράστες της μεγάλης κλοπής; - Υπάρχουν ίχνη και πού οδηγούν για τον εντοπισμό των πανάκριβων κοσμημάτων των εκατομμυρίων ευρώ;

liakounakos_kosmimata
Έξι χρόνια μετά την κινηματογραφική διπλή επίθεση στα χρηματοκιβώτια του Θωμά Λιακουνάκου, νέα επεισόδια ήρθαν να προστεθούν στη σκοτεινή υπόθεση της μεγάλης αρπαγής. Ένα πραγματικό αστυνομικό θρίλερ που τα έχει όλα... Η λεία των εκατομμυρίων ευρώ με τα πανάκριβα κοσμήματα και ρολόγια δεν βρέθηκε (το μόνο που εντοπίστηκε είναι το ένα από τα τρία πιστόλια που κατείχε νόμιμα ο επιχειρηματίας, πεταμένο στη θάλασσα), ο bodyguard του και ο φίλος του που κατηγορήθηκαν για την εισβολή στην κρεβατοκάμαρα και τα γραφεία του ζεύγους αθωώθηκαν πανηγυρικά, ενώ μια σειρά εύλογων ερωτημάτων που αγγίζουν τόσο την οικογένεια Λιακουνάκου όσο και τους «διαβασμένους ποντικούς» προστίθενται στο κάδρο της υπόθεσης.

Ο εξαφανισμένος θησαυρός με τα vintage περιδέραια Van Cleef and Arpels, τα μονόπετρα και σκουλαρίκια «χτυπημένα» από τον οίκο Sotheby’s, χολιγουντιανά Harry Winston, τα φουτουριστικά Gavello, Cartier, Frank Mueller δεν βρίσκονταν σε τραπεζικές θυρίδες και δεν ήταν ασφαλισμένα, αλλά στη βίλα του Παλαιού Ψυχικό που ήταν άδεια από τους ενοίκους που έκαναν στις διακοπές τους στη Μύκονο. Από την άλλη, οι δράστες – όποιοι και αν είναι τελικά - γνώριζαν πως είναι δύσκολο έως αδύνατο να σπρώξουν τα κλοπιμαία στη μαύρη αγορά αφού τα κομμάτια είναι μοναδικά και διαθέτουν serial numbers, ενώ αν επιλέξουν να τα λιώσουν πουλώντας τον καθαρό χρυσό, τα διαμάντια και τις πέτρες τότε η αξία πέφτει κατά πολύ και συνεπώς και το ρευστό που θα χώσουν στην τσέπη αφού χάνεται η επώνυμη υπογραφή…

Η αθώωση και οι νέες έρευνες

Δεν πέρασαν παρά λίγες εβδομάδες όπου μια απόφαση του Α΄ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών έθεσε νέα δεδομένα στο μυστήριο της μεγάλης αρπαγής του Ψυχικού. Οι δικαστές, συνεδρίασαν και κήρυξαν αθώους τον 32χρονο bodyguard και τον 42χρονο Κωνσταντινουπολίτη φίλο του.

«Οι εντολείς μου υπέστησαν, όλα αυτά τα χρόνια, μία ιδιαίτερα ψυχοφθόρα δικαστική περιπέτεια. Στοχοποιήθηκαν από το ζεύγος των μηνυτών αλλά και από τις αστυνομικές αρχές, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν ένα βαρύ κατηγορητήριο. Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην αφαίρεση αντικειμένων και κοσμημάτων μεγάλης αξίας από το γραφείο και την οικία του επιχειρηματία. Η πραγματική και νομική τους θέση περί της αθωότητάς τους ενισχύθηκε – πέραν των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίσαμε – και από την πλήρη αδυναμία των πολιτικώς εναγόντων να τεκμηριώσουν τους συλλογισμούς τους. Η απόφαση του κακουργιοδικείου, δικαίωσε τους εντολείς μου, θέτοντας ταυτόχρονα τις αστυνομικές αρχές προ των ευθυνών τους για την εξιχνίαση αυτής της σκοτεινής υπόθεσης» περιγράφει στο ΘΕΜΑ ο κ. Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των δυο κατηγορουμένων που αθωώθηκαν στο Εφετείο. Αξίζει να επισημανθεί τι είχε πει ο σωματοφύλακας και οδηγός του 70χρονου στην απολογία του στον ανακριτή στις 18 Σεπτεμβρίου 2015: «Η εις βάρος μου μεθόδευση από την πλευρά του κ. Λιακουνάκου οφείλεται στο ότι ήμουν ο προσωπικός του οδηγός και ήμουν παρών μόνο εγώ, ίσως γιατί με θεωρούσε χαζό, σε συναντήσεις και συζητήσεις του με σημαντικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις υποθέσεις του για τα εξοπλιστικά. Γνωρίζω πολλά και έτσι προσπαθεί να με κάνει να σιωπήσω και να απαξιώσει τη μαρτυρία μου. Ο κ. Λιακουνάκος ασφάλιζε τα πάντα. Θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση ασφαλιστικής απάτης προκειμένου να εισπράξει τα ασφάλιστρα για τα φερόμενα ως κλαπέντα».


sarakis__1_
Κλείσιμο
Ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων που αθωώθηκαν, κ. Παύλος Σαράκης


Πλέον στην μεγάλη κλοπή έχει μπει η σφραγίδα «ανεξιχνίαστο» και οι έρευνες θα πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή. Βέβαια, μετά από έξι χρόνια με τα στοιχεία να έχουν χαθεί είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να ριχτεί φως στην υπόθεση. Να βρεθεί ποιος ή ποιοι είναι οι άνθρωποι που άρπαξαν το θησαυρό αλλά και που βρίσκονται οι πανάκριβες συλλογές της κυρίας Νατάσας Λιακουνάκου καθώς αν πουληθούν μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τον σειριακό τους αριθμό.

Αύγουστος 2012

Εκείνο το ζεστό μεσημέρι της 27ης Αυγούστου του 2012, ο επιχειρηματίας παγώνει όταν ακούει από την άλλη άκρη της γραμμής τον έναν από τους οδηγούς του να τον ενημερώνει για τη λεηλασία που έγινε στο σπίτι και το γραφείο του.

Αλαφιασμένος αφήνει άρον, άρον την Μύκονο και επιστρέφει στην Αθήνα για να δει τι είχε συμβεί. Στην Αστυνομία,ο κ. Λιακουνάκος περιγράφει τα πάντα. Η φωτογραφική του μνήμη ξεδιπλώνει στην κατάθεση που δίνει λεπτομέρειες για όλα όσα του άρπαξαν οι μυστηριώδεις «επισκέπτες». Είκοσι δύο ρολόγια, τρία όπλα με εκατοντάδες σφαίρες ενώ αναφέρεται αναλυτικά και σε όλη την πολύτιμη σειρά των κοσμημάτων της συζύγου του. Όταν οι αστυνομικοί τον ρωτούν για το εάν έχει υποψίες για την ταυτότητα των ανθρώπων που άπλωσαν χέρι στην περιουσία του, ο Θωμάς Λιακουνάκος είναι διαφωτιστικός «Αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει να είναι κάποιος του στενού περιβάλλοντος μου και δη, του επαγγελματικού» λέει και εξηγεί στους αστυνομικούς το γιατί: «Έπρεπε να γνωρίζει τις θέσεις που κρύβω τα κλειδιά, τόσο των γραφείων και της εταιρείας όσο και του σπιτιού μου. Μπορώ να πω ότι οι κινήσεις ήταν χειρουργικές και οι δράστες ήξεραν ακριβώς τα σημεία που φυλάω τα όπλα και τα κοσμήματα. Τόσο στην εταιρεία όσο και στο σπίτι. Θέλω επίσης να πω ότι δεν υπήρχαν πουθενά σημάδια διάρρηξης. Οπότε, οι δράστες μπήκαν κανονικά από τη γυάλινη πόρτα του 10ου ορόφου, πήραν τα κλειδιά της ντουλάπας που είχα τα όπλα καθώς και της οικίας μου από ένα ντουλαπάκι σε προσβάσιμο σημείο».

Η Αστυνομία μετά από μυστικές έρευνες και εφόδους σε σπίτια σχηματίζει δικογραφία και κατηγορεί έναν από τους οδηγούς του, προσωπικό του φρουρό και τον Κωνσταντινουπολίτη φίλο του ως τους δράστες. Και αν οι δύο εμπνευστές και εκτελεστές της διπλής «μπούκας» στο σπίτι και γραφείο του επιχειρηματία βρέθηκαν, αυτό που παραμένει ακόμα μυστήριο είναι τι έχει γίνει με το «θησαυρό» που έχουν αρπάξει καθώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα κλοπιμαία. Εκτός από το ένα πιστόλι του επιχειρηματία που βρέθηκε στον πάτο της θάλασσας.

Οι αξιωματικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι «ποντικοί» είχαν ελεύθερη πρόσβαση και γνώριζαν τους μυστικούς κωδικούς ασφαλείας. Άρχισαν να ξετινάζουν τις λίστες του προσωπικού για να καταλήξουν στο συμπέρασμα – από τις μνήμες των μαγνητικών καρτών – ότι το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου αλλά και το βράδυ της 7ης Αυγούστου, υπήρξε είσοδος στο 10ο όροφο των γραφείων, από μια προσωπική μαγνητική κάρτα που μπορεί μεν να ήταν χρεωμένη σε ένα συγκεκριμένο υπάλληλο όμως τη χρησιμοποιούσε ένας από τους οδηγούς και προσωπικούς φρουρούς του Θωμά Λιακουνάκου.

Τρία χρόνια μετά συλλαμβάνεται ο bodyguard του επιχειρηματία ως ο άνθρωπος που σχεδίασε και εκτέλεσε τη μεγάλη «μπάζα», όμως μετά την απολογία του αφέθη ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μπερδεύοντας ακόμη περισσότερο το κουβάρι της υπόθεσης. Μαζί του κατηγορείται και ένας κολλητός του φίλος με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Τελικά αθωώθηκαν...

Gavello, Cartier, Frank Mueller, Van Cleef and Arpels και πιστόλια

Δεκάδες διαμάντια όλων των ειδών και καρατίων, μπριγιάν, ρουμπίνια, ζαφείρια, σμαράγδια, χρυσά περιδέραια και μπρασελέ, ρολόγια ελβετικών οίκων που το καθένα αξίζει μια περιουσία, συμπεριλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των κλοπιμαίων από τη μεζονέτα του Παλαιού Ψυχικού.

Η λίστα με τα κοσμήματα και τις φωτογραφίες που λεπτομερώς αναγράφει στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012 η Νατάσα Λιακουνάκου κόβει την ανάσα. Ο θησαυρός είναι μοναδικός και ελάχιστοι Έλληνες διαθέτουν μια τέτοια συλλογή. Η αξία τους ανεκτίμητη και μπορεί η ίδια να αναφέρει ότι ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, όμως ένας ψυχρός εκτιμητής θα την ανέβαζε σε πολλά εκατομμύρια.
Vintage περιδέραια Van Cleef and Arpels, μονόπετρα και σκουλαρίκια «χτυπημένα» από τον οίκο Sotheby’s, χολιγουντιανά Harry Winston, φουτουριστικά Gavello, Cartier, Frank Mueller...

Χαρακτηριστικά στο υπόμνημα που κατέθεσε η οικογένεια Λιακουνάκου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 αναφέρει: «Στα γραφεία της εταιρεία ΑΧΟΝ αποκαλύφθηκε η κλοπή 3 νομίμως κατεχόντων όπλων τύπου Walter και Clock και η αφαίρεση των κλειδιών της οικίας μας στο Παλαιό Ψυχικό Αττικής. Ταυτόχρονα του ανακοινώθηκε από την τότε οικιακή βοηθό μας Jocelyn Padogan, η αφαίρεση του συνόλου των κοσμημάτων από το χώρο του υπνοδωματίου μας αξίας άνω των 300.000 ευρώ (επισημαίνουμε ότι προσκομίσαμε ενδεικτικώς σχετικές βεβαιώσεις αγοράς των κοσμημάτων) ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε και η αφαίρεση της συλλογής των ρολογιών μου (είκοσι δύο στο σύνολο) αξίας άνω των 300.000 ευρώ τα οποία φύλασσα στο ιδιαίτερο γραφείο μου».

Η ακριβής περιγραφή των όσων άρπαξαν, φανερώνει ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Γνώριζαν και που ακριβώς πήγαιναν αλλά και το κυριότερο τι ζητούσαν. «Τα ρολόγια που μου αφαίρεσαν είναι 22 εκ των οποίων επτά Rolex, τέσσερα Cartier, έξι Panerai, δύο Vacheron Constantin και δύο Patek Philippe συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ» αναφέρει ο 70χρονος επιχειρηματίας στους αστυνομικούς και προσθέτει: «Αφαίρεσαν από εντοιχισμένη ντουλάπα ένα πιστόλι Glock των 9mm, ένα Glock 0,45mm και ένα Walther 9mm τα οποία κατείχα νόμιμα». Δυο τετράγωνα από το γυάλινο επιβλητικό κτήριο της λεωφόρου Κηφισίας όπου στεγάζονται τα γραφεία του επιχειρηματία, βρίσκεται η πολυτελής μεζονέτα του Ψυχικού. Εκεί, οι δράστες πήγαν κατευθείαν στο υπνοδωμάτιο και με τον ίδιο επαγγελματικό τρόπο ξετρύπωσαν και βούτηξαν πολύτιμες σειρές κοσμημάτων η αξία των οποίων ξεπερνά κατά πολύ τις 300.000 ευρώ.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος στη κατάθεση που έδωσε αποκάλυψε ότι τα κοσμήματα δεν ήταν ασφαλισμένα γιατί όπως είπε «θα απαιτούνταν να έχω στο σπίτι και χρηματοκιβώτιο ενώ εγώ είμαι εντελώς αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» ενώ σε ερώτηση του ανακριτή αν έχει αποδεικτικά στοιχεία κτήσης για την αγορά των κοσμημάτων απάντησε: «Δεν είναι στη φύση μου να κρατάω αρχεία και γιαυτό δεν έχω κρατήσει αποδείξεις ή εγγυήσεις. Όμως επιφυλάσσομαι να ερευνήσω ότι στοιχεία υπάρχουν και να σας τα προσκομίσω». Πράγματι, ο επιχειρηματίας κατέθεσε έγγραφα από τέσσερα μεγάλα κοσμηματοπωλεία της Αθήνας που δείχνουν ότι είχε αγοράσει μέρος των κοσμημάτων που είχαν κλαπεί...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης