Ένταση και στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και οδοφράγματα στην Πολυτεχνική Σχολή

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ και οδοφράγματα στην Πολυτεχνική Σχολή

Κουκουλοφόροι έσπασαν θρανία, έβαλαν φωτιές και έστησαν οδοφράγματα - Ρίψεις μολότοφ στο Παλαί ντε Σπορ - Με χημικά και προσαγωγές απάντησαν οι αστυνομικοί - Έκαψαν αμερικανική σημαία στην πορεία για το Πολυτεχνείο - Επεισόδια και στην Πάτρα

thes0
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ο χώρος έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθώς κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, μετά την πορεία για την 45η  επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν οδοφράγματα, πυρπολώντας πλαστικούς κάδους, τραπεζάκια και πίνακες που φαίνεται ότι μετέφεραν νωρίτερα στην Εγνατία από την Πολυτεχνική Σχολή, την οποία χρησιμοποίησαν ως "ορμητήριο" για να εκτοξεύσουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά διμοιριών των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες λίγα μέτρα πιο μακριά, μπροστά από το Παλέ ντε Σπορ, τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ και μέσα στους χώρους της Έκθεσης.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και κρότου λάμψης, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, καθώς ο κλεφτοπόλεμος συνεχιζόταν για πάνω από δύο ώρες. Λίγες δεκάδες μέτρα πιο δυτικά, εργοτάξιο του Μετρό πήρε φωτιά και για την κατάσβεσή της έφτασε στο σημείο πυροσβεστικό όχημα.

Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων και εξετάζει η συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Οι δρόμοι πέριξ του ΑΠΘ παραμένουν ακόμη κλειστοί προκειμένου τα αναλάβουν "δράση" τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου αλλά είναι θέμα χρόνου να δοθούν στην κυκλοφορία.

Thestival.gr Επεισόδια
Κλείσιμο


Thestival.gr Μολότοφ Πολυτεχνείο



Έκαψαν σημαίες  και τραγούδησαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά»

Νωρίτερα, έξω από το Αμερικανικό  Προξενείο, όπου έφτασε η  πορεία, οι διαδηλωτές  έκαψαν την αμερικάνικη σημαία, ενώ τραγουδώντας το  "Πότε θα κάνει ξαστεριά"  έκαψαν συμβολικά και μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο ήταν οι κεντρικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης και ολοκληρώθηκαν, γύρω στις 8 το βράδυ. Αφετηρία τους ήταν η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου οι συμμετέχοντες άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 5 το απόγευμα.

Στην πρώτη πορεία συμμετείχαν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, φοιτητικοί σύλλογοι ενώ στην κεφαλή της βρέθηκαν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που κρατούσαν πανό. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς το αμερικανικό Προξενείο, επί της οδού Τσιμισκή, και στη συνέχεια κινήθηκαν προς την οδό Βενιζέλου.

Με δικό τους μπλοκ και ξεχωριστά από την παραπάνω πορεία, τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα επικεφαλείς της πορείας τέθηκαν βουλευτές του Κόμματος.

Στη δεύτερη πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη συλλογικοτήτων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν στο προξενείο των ΗΠΑ, απ' όπου επέστρεψαν στη συνέχεια μέσω της οδού Εγνατία προς το Πολυτεχνείο.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από νωρίς το απόγευμα.

4624766_2
4624807_2


4624810_2
4624826
4624828


Πηγές:  thestival.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης