Η κακοκαιρία ξεκίνησε: Ποιες περιοχές κάνουν «λευκά» Χριστούγεννα - Δείτε χάρτες

Η κακοκαιρία ξεκίνησε: Ποιες περιοχές κάνουν «λευκά» Χριστούγεννα - Δείτε χάρτες

Από νωρίς το πρωί στη Βόρεια Ελλάδα τα θερμόμετρα σε αρκετές περιοχές δείχνουν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν - Πού και πότε θα χιονίσει στην Αττική

xionia02-mesa
Σε πλήρη κίνηση είναι από τα ξημερώματα το ψυχρό μέτωπο που αναμένεται να σαρώσει τις επόμενες ώρες τη χώρα από βορρά προς νοτο για «λευκά» Χριστούγεννα.

Ήδη σύμφωνα με το meteo.gr λίγο πριν τις 11 το πρωί μόνο στην Ανάβυσσο στην Αττική τα θερμόμετρα έδειχναν πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες 3 βαθμών Κελσίου καταγράφονται στον Διόνυσο και την Ιπποκράτειο Πολιτεία ενώ -2 βαθμούς Κελσίου δείχνουν τα θερμόμετρα στην Πάρνηθα.

Στη Μακεδονία καταγράφηκαν την ίδια ώρα θερμοκρασίες -10 βαθμών Κελσίου στο Καϊμακτσαλάν, -2 βαθμοί Κελσίου στον Άγιο Παύλο Ημαθίας, 1 βαθμός Κελσίου στην Κοζάνη, 2 βαθμοί Κελσίου στις Πρέσπες. Χαμηλές θερμοκρασίες και στην Ήπειρο με χαμηλότερη αυτή του -1 βαθμού Κελσίου στο Μετσοβο. Δύο βαθμούς Κελσίου δείχνουν τα θερμόμετρα στον Δομοκό, στη Στερεά Ελλάδα, 3 βαθμοί Κελσίου στο Καρπενήσι, 1 βαθμός Κελσίου στην Αράχωβα.

Αντίθετα στην Κρήτη που αναμένεται να πληγεί τις επόμενες ώρες τα θερμόμετρα έδειχναν μέχρι και 20 βαθμούς Κελσίου ανά περιοχές.

Από τις 7 το πρωί τα φαινόμενα είναι έντονα στο Καρπενήσι και σε ολόκληρη την Ευρυτανία, αλλά και στη Βόρεια Φθιώτιδα σε περιοχές του Δήμου Δομοκού. Επίσης χιονίζει δυτικότερα στα ορεινά χωριά του Δήμου Μακρακώμης και πιο νότια στον ορεινό όγκο του Δήμου Λαμιέων.

Η γενική εικόνα είναι καλή με ανοιχτούς τους δρόμους χάρη και στην προεργασία των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας που έριξε πολύ αλάτι στους δρόμους, διατηρώντας ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο

Κλείσιμο
Από τα ξημερώματα άρχισε να πέφτει χιόνι και στα ορεινά των Τρικάλων με το χιόνι να είναι, σύμφωνα με το trikalaola.gr, γύρω στους 10 με 15 πόντους.

trikala-2
trikala-1


Σύμφωνα με την ΕΜΥ μέχρι και το μεσημέρι σήμερα θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία όλα τα ορεινά και ημιορεινά του κορμού της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και μεγάλο μέρος της Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου.

xioni-1


Από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο.

xioni-2


Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες στην Κεντρική Εύβοια, όπως επίσης στα βόρεια της Αττικής και στην Ανατολική Πελοπόννησο. Όπως παρατηρούμε στους χάρτες του υετού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως νοτιότερα, αλλά παρ' όλα αυτά, επειδή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα έρθουν ακόμη ψυχρότερες αέριες μάζες, οι χιονοπτώσεις ενδέχεται τοπικά να είναι πυκνές. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει κυρίως στην Κεντρική Εύβοια μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα). Στην Αττική η ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται στο ίδιο χρονικό διάστημα, με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα.

xioni-3


Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα προοδευτικά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης.

xioni-4


Η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι ότι το ψυχρό μέτωπο θα κινείται ταχύτατα καθώς μέσα σε 12 ώρες θα διανύσει μια απόσταση περίπου 600χλμ. και θα βρεθεί στις 3 μετά το μεσημέρι στην Κρήτη.

Την Τετάρτη το κρύο θα είναι έντονο σε όλη χώρα και σε όλα σχεδόν τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, που κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ με τάση εξασθένησης από αργά το βράδυ.

Ο παγετός θα διατηρηθεί και την Πέμπτη στα ηπειρωτικά όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

thermo-1
thermo-2
thermo-3



Πού υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων

Σύμφωνα με την αστυνομία τα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων ανά την επικράτεια είναι περιορισμένα καθώς κλειστοί δρόμοι υπάροχυν μόνο στη Ροδόπη ενώ αλυσίδες απαιτούνται στα ορεινά Φλώρινας, Καστοριάς και Βέροιας.

provli


Μέτρα αυτοπροστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης