Καιρός: Έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας από την ΕΜΥ - Από απόψε το πολικό ψύχος της «Σοφίας»

Καιρός: Έκτακτο δελτίο κακοκαιρίας από την ΕΜΥ - Από απόψε το πολικό ψύχος της «Σοφίας»

Νωρίτερα θα φτάσει το νέο κύμα κακοκαιρίας - Χιονοπτώσεις αρχικά στη δυτική χώρα και από τα ξημερώματα στα ορεινα όλης της Ελλάδας - Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

xionia01-mesa
Νωρίτερα θα μας επηρεάσει ως φαίνεται η νέα κακοκαιρία, καθώς η ΕΜΥ εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από παόψε το βράδυ στην δυτική Ελλάδα, ενώ έως τα ξημερώματα, θα χιονίζει σε όλα τα ορεινά της χώρας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει: «Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε (Τέταρτη 02-01-2019) το βράδυ και από τα βορειοδυτικά, με κυρία χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες - κυρίως - περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις άνεμους στα πελάγη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν απόψε το βράδυ στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Δυτικής Στερεάς, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (03-01-2019) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά».

Το «Πολικό Εξπρές» που θα καταφθάσει στην χώρα μας και που έχει ονομαστεί «Σοφία», θα είναι σχεδόν ιστορικό, επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ειδικά για τους κατοίκους της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. «Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις ξαστερώνει στη Δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο θα γράφει -17 βαθμούς Κελσίου», λέει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ ο σημερινός καιρός, μετά την αναχώρηση του χαμηλού βαρομετρικού «Ραφαήλ» που έφερε εχθές χιόνια και καταιγίδες, προσφέρει μια σύντομη ανάπαυλα, με χαμηλές αλλά φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιοχές θα αγγίξουν τους 13-15 βαθμούς Κελσίου.  Τα γενικά χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού περιλαμβάνουν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το πρωί στη νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 7 που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς.


Η επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με χιόνια, βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, αναμένεται τελικά από απόψε και θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά ηπειρωτικά, και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι πυκνές.

Ανεμοι: αρχικά από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο πιθανώς 9 μποφόρ, που γρήγορα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων με την ιδία ένταση. Μικρή εξασθένηση τη νύχτα.

Κλείσιμο
Θερμοκρασια: σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός τη νύχτα στα βόρεια.


Χιόνια σε Αττική και Θεσσαλονίκη φέρνει η «Σοφία»

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου, από τις πρώτες κιόλας ώρες της Πέμπτης ο καιρός θα είναι καθαρά χειμωνιάτικος για τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Το αίτιο θα είναι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα εισέλθουν στη χώρα μας από το βορρά αλλά και οι χιονοπτώσεις που θα «σαρώσουν» ακόμη και πεδινά τμήματα από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας μέχρι και τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Από την Πέμπτη κιόλας οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πολύ πυκνές κυρίως σε περιοχές της βορειοανατολικής Στερεάς, της βόρειας Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης. Και εννοείται ότι στις περισσότερες περιοχές από αυτά τα διαμερίσματα θα χιονίζει έως και τα πεδινά - παραθαλάσσια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις των οδηγών και ασφαλώς μετά από κάποια στιγμή θα μπορούν να κινούνται τα αυτοκίνητα που διαθέτουν αλυσίδες.


Δριμύ ψύχος θα σαρώσει την Ελλάδα - Πολύ χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες

Από την Πέμπτη και έπειτα και ειδικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής το ψύχος θα είναι έντονο σχεδόν σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και σε πολλά από τα νησιά των Επτανήσων αλλά και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Προφανώς και οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κατρακυλήσουν πολύ κάτω από το μηδέν. Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, από την Παρασκευή και μετά, θα υπάρξουν ορεινές περιοχές που η ελάχιστη θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμη και τους -17 βαθμούς Κελσίου!


Χιονοπτώσεις και στα νησιά

Μετά την Πέμπτη φαίνεται ότι και πολλά από τα νησιά του Ιονίου αλλά και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου θα δεχτούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.


Χιόνια σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χιονίσει από την Πέμπτη και έπειτα. Στην Αττική διαφαίνονται χιονοπτώσεις περίπου από τα 300 μέτρα και υψηλότερα, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται να έχουμε και «χιονοεκπλήξεις» μέσα στο λεκανοπέδιο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα σας το πω από αύριο με περισσότερη σιγουριά. Πάντως, στα βόρεια τμήματα της Αττικής, στις περιοχές δηλαδή που «βλέπουν» προς τη Βοιωτία, θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα και εκεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.

Μπορεί από την Πέμπτη και έπειτα να μας επισκεφτεί το δριμύ ψύχος με τις πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όμως φαίνεται ότι θα μας «ταλαιπωρήσει» ενδεικτικά πάντα μέχρι και περίπου τις 9-10 Ιανουαρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης