H «Υπατία» επιμένει με καταιγίδες, χιόνια στα βόρεια ορεινά και προβλήματα

H «Υπατία» επιμένει με καταιγίδες, χιόνια στα βόρεια ορεινά και προβλήματα

Κλειστά σχολεία στη βορεια Ελλάδα αλλά και την Αττική - Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά - Πλημμύρισε η εθνική οδός Λαμίας-Καρπενησίου

vroxes_ar
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Υπατία από το απόγευμα της Τετάρτης, με μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα και το φαινόμενο της παγωμένης βροχής σε Μακεδονία και Θεσσαλία. Οι θερμές αέριες μάζες πάνω από τις πολύ ψυχρές επιφανειακές οδηγούν στη δημιουργία της παγωμένης βροχής, δηλαδή οι σταγόνες της βροχής παγώνουν όταν έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε επιφάνεια. Ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει χιονόστρωση αλλά η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το μηδέν, η συσσώρευση πάγου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Η κακοκαιρία έχει φέρει και προβλήματα με βασικότερο αυτό της απαγόρευσης απόπλου των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και στο βόρειο Αιγαίο τα 10 μποφόρ  ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται μόνο από τα συμβατικά και όχι από τα υδροπτέρυγα. 

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη Ζάκυνθος, Αγ.Μαρίνα -Νέα Στύρα και Καβάλα-Πρίνου.

Παράλληλα κλειστά θα μείνουν αρκετά σχολεία κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη με τους δήμους της περιοχής να ανακοινώνουν οτι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά λόγω του παγετού (δείτε αναλυτικά εδώ). Κλειστά σχολεία θα έχουμε και στην Αττική όπως ανακοίνωσε η περιφέρεια Αττικής.



Εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος την Πμπτη.

Επίσης ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσος, έπειτα από συνεννόηση και με τους προέδρους των τμημάτων, σε Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά και με τον κοσμήτορα της σχολής της Φλώρινας, αποφάσισε τη αναστολή λειτουργίας συνολικά του ιδρύματος, για την Πέμπτη.

Με πράξη του υπουργού Δικαιοσύνης ανεστάλησαν για την Πέμπτη τόσο οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων όσο και οι εργασίες των δικαστικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας. Με αντίστοιχη απόφαση αναστέλλονται και οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων και οι εργασίες των δικαστικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης, για την πρόληψη τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργούσε η δυσκολία πρόσβασης των διαδίκων. Από την απόφαση εξαιρείται η εκδίκαση υποθέσεων κακουργημάτων, με κατηγορούμενο προσωρινά κρατούμενο που έχει μεταχθεί.

Κλείσιμο
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους Δήμους Δωδώνης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Μετσόβου, Ζίτσας, Κόνιτσας, Βορείων Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Ιωαννιτών, όπου δεν θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί σταθμοί, για λόγους προληπτικούς, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σύμφωνα με το lamiareport.gr πλημμύρισε σε πολλά σημεία και η εθνική οδός Λαμίας-Καρπενησίου.

Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για την Πέμπτη

Για την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και ημιορεινές και πεδινές περιοχές της Μακεδονίας. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας, τόσο έως τις πρωινές ώρες, όσο και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -8 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -2 έως 7 βαθμούς, στη Θράκη από 2 έως 13, στη Θεσσαλία και τα βόρεια της Ηπείρου από 2 έως 12, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 13, στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 16, και στην Κρήτη από 7 έως 17.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 7 έως 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς 5 έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά περιόδους, και ασθενείς χιονοπτώσεις έως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς.

Οι χάρτες που ακολουθούν δίνουν τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού και τις βροχές τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 10/01/2019
ypatia1
ypatia2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης